Breaking News

A 10 legnépszerűbb Elfújta a szél idézet

Az Elfújta a szél igazi klasszikus, tipikusan az a könyv, amiről mindenki hallott már életében, még ha nem is olvasta, vagy épp nem látta a már szintén klasszikussá vált filmfeldolgozást belőle.

Az írónő, Margaret Mitchell születésnapjára összegyűjtöttem a 10 legnépszerűbb idézetet belőle nektek.






Scarlett, nekem sohasem volt türelmem ahhoz, hogy összeszedjem a törött darabokat, összerakosgassam és ragasszam őket, és azt mondjam, hogy a ragasztott éppen olyan jó, mint az ép volt. Ami eltört, eltört, és én szívesebben emlékezem vissza, milyen volt fénykorában, mint hogy egész életemben nézzem az összeragasztott törött részeket.


– (…) A szenvedés és küzdelem vagy megtöri, vagy megteremti az embert.


– Igen, tudom, hű voltál hozzám, de csak azért, mert Ashley-nek nem kellettél. De, az ördög vinné el, nem a tested sajnálom tőle. Tudom, milyen keveset ér a női test. Hanem irigylem és féltem tőle a szívedet és azt a drága, konok, kemény, erős lelkedet. Azt. Érted? Neki, amilyen bolond, nem kell az eszed, a lelked, nekem pedig nem kell a tested. Asszonyt olcsón lehet vásárolni. De nekem a szíved és a lelked kell. És azt nem kapom meg soha, mint ahogy te sem kapod meg soha Ashley lelkét. Ezért sajnállak. Mert tudom, mi az.


Elvégre a holnap az már egy másik nap.


– Ő volt az egyedüli szép álom az életemben, amely nem pusztult el, amint valóra vált.


– Maga csakugyan férjnél volt már egyszer? – kérdezte suttogva (Rhett), és halkan nevetett. Hogy ez az ember sohase tud komoly lenni. De legalább sietne! 
– Mit gondol, hogy jutottam a fiamhoz? – kiáltotta Scarlett felháborodottan. 
– Hát ahhoz nem feltétlenül kell férj…


Egyelőre az a fontos, hogy derék és bátor ember légy, mint az apád volt. Hogy milyen hős lehetett, arra éppen elég a bizonyíték. Mindjárt az is, hogy anyádat vette feleségül.


Csak akkor lehet boldog a házasság, ha két hasonló lélek kerül egymás mellé.


Igazán Scarlett, most már elég volt. Nem leshetem állandóan az alkalmat, mikor találom éppen két férjhezmenés közben, szabadon.


Szeretem, Scarlett, mert annyira olyan, mint én. Árulók vagyunk, kicsikém, önzőek, számítók. Fütyülök rá, ha az egész világ felfordult is, csak nekünk legyen jó dolgunk.


 

Nincsenek megjegyzések