Breaking News

Sara Holland: A ​varázslónő és az alkimista {Értékelés + Nyereményjáték}

Sara Holland: A ​varázslónő és az alkimista

A blogturnéról




A pénzed az időd. Az időd a pénzed. Everless világában a kettő ugyanaz. A Blogturné Klub 5 állomásos turnéra indul Sempere királysága, hogy együtt próbálja meg felfedni a rejtélyeket Julesszel. 
Tarts velünk, és ha ügyes vagy, a Maxim Kiadó által felajánlott három kötet egyikét is megnyerheted.




Kiadó: Maxim
Oldalszám: 336
Fordító: Bihari György
ISBN: 9789632619699
Sorozat: Everless 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,88)
Megrendelési link
Sempera királyságában idővel fizetnek, amelyet kivonnak a vérből, vashoz kötnek és
meg is esznek azok, akik tovább akarnak élni. A tehetős arisztokraták, például a dúsgazdag Gerling-család, halálra adóztatják a szegényeket, hogy évszázadokkal megtoldhassák saját életüket. Senki sem gyűlöli jobban a Gerlingeket, mint Jules Ember, aki tíz éve az apjával együtt a szolgálatukban állt, amíg egy végzetes baleset arra nem kényszerítette őket, hogy éjnek évadján meneküljenek el a fényes kastélyból. Amikor Jules rájön, hogy az apja haldoklik, tudja, hogy vissza kell térnie Everlessbe, időt kell szereznie az apjának, mielőtt örökre elveszítené. Ám a visszatérés Everlessbe több veszéllyel – és kísértéssel jár – mint Jules várta. Hamarosan beletéved a sötét titkok mocsarába, és nem tud választani két testvér között, akikről azt hitte, hogy sohasem fogja viszontlátni őket. Döntéseivel megváltoztathatja a sorsot – sőt, magának az időnek a sorsát.

Az első mondat:


"Az erdőtől majdnem mindenki fél, mert elhiszik a régi meséket a tündérekről, akik megfagyasztják a vérünkben az időt, vagy a boszorkányokról, akik egyetlen elsuttogott szóval éveket onthatnak ki a hóra."

Véleményem


Az Everless az egyik olyan könyv volt, aminek a magyar megjelenését most már hónapok óta várom. Annak idején az első részre akkor figyeltem fel, amikor a Napi gyönyörű borító rovatba beválogattam. Egyszerűen beleszerettem a borítójába, amivel magyarul is megjelenik a kötet - bár egyébként a másik borítója is nagyon tetszett. 

Onnantól kezdve várom a könyvet, kétségtelenül az ősz egyik legjobban várt könyve volt nálam. Épp ezért sajnálom, hogy nem ütött akkorát, mint reméltem.

A történet alapja hasonló, mint a Lopott idő című film, csak az inkább sci-fis, ez meg fantasys megközelítés. Sempere királyságában a legfontosabb, hogy a vérből kinyert, tallérokban megtestesülő idő a fizetőeszköz. A szegényebb rétegek kénytelenek eladni az időt, ami a vérükben csordogál, így pedig sokkal hamarabb halnak - miközben a bevétel a nagy nemes családokhoz és a Királynőhöz fut be, akik többszáz évet is élhetnek. 

Így tehát a világunk egy nagyon elnyomó rendszerre épül. Természetesen mind a szegénységét, mind a pompáját megismerhetjük, amikor Jules, aki alapvetően szegény és haldokló apja életét próbálja menteni, elszegődik szolgálónak Everlessbe, a közeli nemesekhez. A probléma az, hogy annak idején maguk is Everlessben éltek, és menekülniük kellett onnan. 

A világ ötlete alapvetően nagyon tetszett, még ha a Lopott idő be is előzte kicsit, így egy fokkal kisebbet ütött. Ezzel együtt az alapötlet tetszett. Ami viszont a kivitelezést illeti, bennem azért maradtak még kérdések a világot illetően. Számomra például nem tiszta, hogyan nyerik ki az időt az emberek véréből, mert hogy arról egy szó sem esik, hogy elvileg az emberek biológiája szerint a vér újratermelődik. Szóval az ötlet tetszett, és értem, varázslat, összességében örültem volna, ha jobban el tudom hinni, hogy ez így valóban működhet.



Ennél nagyobb problémám volt a hősnőnkkel. A könyv eleje kecsegtetően indult, mind a történeti oldalról, mind a hősnővel. Adott volt egy fiatal lány, aki képes dolgozni, bátor és bármit megtesz azért, akit szeret. Ráadásul azzal, hogy volt már múltja Everless-szel, és a két ottani, nagyjából vele egykorú sráccal, akikkel most újra találkozik, már sokkal nagyobb réssel a hierarchiájukban, igazán izgalmasnak ígérkezett a sztori. 

Épp ezért sajnáltam, hogy Julest nem éreztem konstans karakternek. Az egyik pillanatban nagyon tökös volt, és tényleg bármit hajlandó volt megtenni. Van valaki, akit szeret, vannak tervei, van múltja, és néhány nagy rejtély, ami hozzá kötődik. Csakhogy a másik pillanatban sajnos átment egy hisztis kislányba, aki hihetetlenül idióta döntéseket hoz. Ezeket bizonyos mennyiségben akár még meg is tudnám bocsátani, de amikor kulcsjelenetekben a lehető legnagyobb marhaságot követi el, nos...

Valószínűleg jobban szemet hunytam volna efölött, ha kicsit több akciót kapunk. De sajnos a regény első fele jobbára arról szól, hogy azt nézzük, Jules hogyan szolgálólány, és hogyan tervezi, mi legyen. Csakhogy egyáltalán nem következetes - még ő maga sem tudja, mit akar. Időnként elmegy egy olyan helyre, ahová nem kéne mennie, de ennél nagyobb veszéllyel igazából nem kell szembenéznie.

Kapunk vele egy szerelmi szálat is. Én imádom az olyan sztorikat, ahol a két érintettnek közös múltja van, és hosszú idő elteltével újra találkoznak. Szerintem nagyon sokat ki lehet hozni az ilyen love storykból, de sajnos itt kicsit felszínesnek éreztem ezt a szálat. Bár a regény vége felé kiderül, ennek mi volt az oka, de örültem volna, ha jobban bevon érzelmileg a szerelmi szál - azzal legalább jobban lekötöttem volna magam, míg az akcióra várok. 

A regény második felében aztán kicsit jobban beindulnak a dolgok, az utolsó kb. 20-30 oldal már tényleg elég izgalmas. De sajnos itt sem szerettem meg jobban Julest, sőt, talán a legőrültebb döntéseit itt hozza. A csavar jó volt, de valószínűleg jobban ütött volna, ha érzelmileg jobban lekötnek a karakterek. 

Kaptunk egy kvázi ellenséget, egy főgonoszt, egy régvolt szerelmest/barátot, két barátnőt, egy kissrácot - és az van, hogy ezek közül utóbbi kötött le leginkább, mert ő legalább cuki volt, és tényleg megtett a túléléséért, de a logika határain belül. 

Szóval a világ ötlete tetszett, és amúgy a kivitelezés sem rossz, több lehetőség lenne még benne. A hősnőt kicsit még gatyába kéne rázni, és időt és teret engedni annak, hogy két házimunka között megismerjük jobban a mellékszereplőket is - sajnos így inkább csak lebegtek a levegőben, de nem kötődtem hozzájuk igazán. A történet nekem lassú volt, és hiába indult be a végére, inkább az a szájíz maradt meg bennem, hogy untam magam. Ami az utolsó 20-30 oldalt figyelembe véve igazán sajnálatos, mert ott kijött az, hogy az ötletek, a csavarok, a pálfordulások, meglepetések igenis benne voltak a könyvek - csak nehézkesen jutottunk el odáig. 

A folytatás mindenképp érdekel, kíváncsi vagyok, hogyan tovább, és hogy hogyan lehet rendet tenni egy ilyen idő=pénz alapú világban. Meg hogy fejlődik-e ennél jobb karakterré Jules.

EGYNEK ELMEGY/AJÁNLOM


Nyereményjáték


Az Everless világában minden az időről szól - ahogy most a játékunkban is. A borító és a regény világa inspirálta ugyanis mostani játékunkat. Keresd a homokórákat! A feladat egyszerű: számoljátok meg az állomásokon található homokórákat - majd a végén adjátok is össze, mennyit találtatok.
Figyelem! Előfordulhat, hogy egy álllomáson több, de az is, hogy egyetlen homokórát sem rejtettünk el. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.08 - Deszy könyvajánlója
11.10 - Nem félünk a könyvektől
11.12 - Sorok között blog
11.14 - Kelly & Lupi olvas
11.16 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések