Breaking News

Varga Bea: Segítség, ​támadnak a betűk! {Értékelés + Nyereményjáték}

Varga Bea: Segítség, ​támadnak a betűk!

A blogturnéról




Mi baj lehet abból, ha egy szót helytelenül írunk le? Semmi. A magyar nyelvtan tanár összeráncolja a szemöldökét, aláhúzza a hibát, és megpróbálja belénk nevelni a helyes verziót! Ám Kófic és Lilla az Alfabéta Mágustanodában tanul, ahol tilos írni az alsósoknak, mert a rosszul leírt szavak életre kelnek, és megkergetik őket!
Tartsatok bloggereinkkel, és derítsétek ki velük együtt, hogy vajon mi történik Lillával, aki a neve helytelen leírása miatt véletlenül lilává változik! Ne feledjétek, a turné végén három szerencsés olvasó meg is nyerheti a könyvet a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából!



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 78
Illusztrálta: László Maya
ISBN: 9789634575399
Sorozat: Alfabéta Mágustanoda
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Moly link
Megrendelési link
Aki szépen énekel, az zeneiskolába megy, aki pedig gyerekként varázserővel rendelkezik és kisüti a mobilt, azt mágusnak tanulhat.

Ám az Alfabéta Mágustanodában tilos írni az alsósoknak, mert a rosszul leírt szavak életre kelnek, és megkergetnek.

Kófic és Lilla mégis ír, így egyik kalamajka jön a másik után.

Mit tegyenek, ha Lilla lila lesz, és sehogy sem sikerül visszafesteni? Ráadásul világgá akar menni! Ez mégsem hagyhatja Kófic.

Egy titokzatos háromlábú papagáj is az iskolában kóborol. Vajon segít, vagy nevet rajtuk, miközben nyelvtani versekkel csúfolódik?

A nyelvtant népszerűsítő, humorban gazdag történetet minden olyan alsósnak ajánljuk, aki utál írni, és még sosem harapta fenéken az irodalom leckéje.

Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző tollából On Sai néven számos népszerű regény született. A Segítség, támadnak a betűk! a tizedik megjelenő írása.

Az első mondat:


"Kedves Közönségem! Kovács Kófic vagyok, és a mágustanoda ügyes-bajos dolgait fogjátok megismerni tőlem."

Véleményem


Varga Bea, azaz On Sai könyveit nekem szépen, sorban olvasnom kell, így természetesen az sem volt kérdés, hogy a mesekönyv kivétel lesz-e - NEM!

A Segítség, támadnak a betűk! ötletéről már jó régen hallottam, és azóta nagyon várom a könyvet. Hogy miért? Nos, egyrészt nagyon érdekesnek és eredetinek találtam az ötletet. Másrészt azért, mert mindig is nyelvtannáci voltam, így kifejezetten izgalmasnak gondoltam egy olyan világról olvasni, ami erre játszik rá - ráadásul a Bea által korábban emlegetett példák viccesen használják ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. Helyesírás, szójátékok és Bea? Naná, hogy nem volt kérdés, nekem ez kell.

Aki esetleg mégis lemaradt volna az ötletről: a kötet egy olyan világban, egészen pontosan egy olyan iskolában játszódik, ahol a gyerekeknek nem szabad írni. Ez első körben elég megdöbbentő lehet, de persze hamar kiderül az ok: ezek a gyerekek mágustanodába járnak, és ha valamit rosszul írnak le, az bizony életre kel, megvalósul.

Kezdjük az értékelést az illusztrációknál, rögtön tudjuk is ezt le. Bevallom, nekem ez a stílus nem jött be. Már a borítóba sem voltam szerelmes, nem igazán értem ezt a fekete-fehér figurák színes háttéren dolgot, és igazából a belső illusztrációk sem ragadtak magukkal. Zavarni nem különösebben zavartak, de azt sem jelenteném ki, hogy megálltam rácsodálkozni, hogy mennyire szépek, vagy ha nem is szépek, valamiképpen... magukkal ragadóak, viccesek.

Ami a történetet illeti - számomra ez lényegesebb volt -, az alapötlet még mindig tetszik, és igazából a szójátékos megvalósítás is jól sikerült szerintem. (Bár tény, ami tény, Bea sikeresen elspoilerezte nekem őket, így utólag, úgyhogy kíváncsian várom a második részt, aminél remélhetőleg ezt már megúszom.)

A mondatok nagyon egyszerűek, gyerekkönyv lévén - számomra kicsit túl egyszerűek is, de azt is elismerem, hogy nem én vagyok a célközönség, azt pedig kicsit nehezen tudom megítélni, mi az, ami a kicsiknek pont elég vagy már túl sok - mivel sajnos ilyen korú gyerek jelenleg nincs a környezetemben. Úgyhogy elfogadom, hogy ez a nagyon egyszerű nyelvezet indokolt.

És akkor térjünk rá a sztori leghangsúlyosabb elemére, Kóficra. Ő az, aki viszi a hátán a sztorit, mindent az ő szemén keresztül ismerhetünk meg. És bevallom, én pont ugyanúgy jártam vele, mint annak idején az Egy ropi naplója főszereplőjével. Nem igazán bírtam megkedvelni - ami persze indokolt is, mert nem a legszimpatikusabb figura, ez a "rosszalkodós/akkor is megmutatom" én nyilván a kicsiknek szól, akik Kófic kalandjait valószínűleg kellemes és jogos lázadásként élik meg. Viszont én sosem szerettem (amennyire emlékszem régen sem) azokat a szereplőket, akik dafke is szembemennek a szabályokkal, miközben az első perctől kezdve nyilvánvaló, hogy nagyot fognak koppanni. Kófic pedig pont ilyen - nyilvánvaló marhaságokat csinál, de egyébként magával teljesen elégedett.

Akár bók is lehet az, hogy a Ropi főszereplőjére emlékszem, hiszen az is igazi bestseller. Mindenesetre ebben a tekintetben valószínűleg én vagyok rosszul bekötve, amiért ezek a karakterek engem inkább taszítanak, mint megnevettetnek. Úgyhogy én a magam részéről kicsit sajnálom, hogy Kófic így van bekötve.

Összességében nem volt rossz a könyv, az ötletet kifejezetten imádom, és kíváncsian várom, milyen újabb szójátékos kalandba keveredhetnek a szereplőink - de sajnos Kófic miatt nekem ez most nem lett igazi szerelem.

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8393_segitseg_tamadnak_a_betuk-20181218_152640.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Ehhez a humoros és izgalmas történethez László Maya készítette az illusztrációkat, ám nem ez az első olyan magyarul kiadott könyv, amihez ő rajzolta a képeket! A mai feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik könyvekre gondoltunk, de nektek nem a rajzaiból, hanem idézetekből kell rájönnötök a könyvek CÍMÉRE! A megfelelő könyvcímet pedig írjátok be a megfelelő helyre a rafflecopterben.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A glóriáját nyugodtan tegye a fogasra, és kérem, feküdjön a díványra!”



A turné menetrendje



03.02. - Hagyjatok! Olvasok!
03.05. - Hagyjatok! Olvasok! (TOP10)
03.07. - Spirit Bliss Sárga könyves út
03.09. - Deszy könyvajánlója
03.11. - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
03.13. - Sorok között

Nincsenek megjegyzések