Breaking News

Adam Bray: Marvel ​Studios – Szereplők nagykönyve {Értékelés + Nyereményjáték}

Adam Bray: Marvel ​Studios – Szereplők nagykönyve

A blogturnéról




A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios - Szereplők nagykönyve, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, nagy hatalmú gonoszát és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével.
Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!



Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 176
Fordító: Sárpátki Ádám
ISBN: 9789634374022
Sorozat: Nem
Kezelhető-e standalone-ként? -
Nézőpont: -
Függővég: -
Bechdel-teszt: -
Moly link
Megrendelési link
Rajongó vagy? Tudj meg mindent kedvenceidről – legyenek aprók, hatalmasok,
szupererősek vagy hétköznapi emberek – Vasembertől Pókemberen át egészen Marvel Kapitányig!
Ez a könyv segít megismerni a szereplők életén keresztül a Marvel-filmek több mint egy évtizedének történetét. De nem csupán a hősökről esik benne szó: itt megtalálod a nagy hatalmú gonoszokat és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba.

Véleményem


Nem is jöhetett volna jobbkor ez a könyv, mint ebben az időszakban, amikor mindenki Endgame, vagyis Végjáték lázban ég. Egy korszak zárul le ezzel a filmmel, így pedig nem is lehetne jobb alkalom arra, hogy kicsit visszatekintsünk, mi volt eddig.

A Marvel Studios - Szereplők nagykönyve lényege nem túlságosan bonyolult. A kötetben egyesével vehetjük számba a Marvel Univerzum szereplőit, és nem is akárhogy: szerencsére szétszedték őket aszerint, hogy melyik fontos szuperhős történetéhez kapcsolódnak. Így tehát van Vasember fejezet, Amerika kapitány fejezet és a többi és a többi. Minden fejezetben egy-egy oldal jut egy karakternek - ebben csak a fontosabb szereplőknél van eltérés, ők időnként több oldalt is kapnak annak megfelelően, hogy változik a felszerelésük. Illetve azok, akiknek az "alakja", hovatartozása változik, ők is több oldalt kaphatnak. Például az Amerika kapitány fejezetben Bucky három oldalt is kapott, annak megfelelően, hogyan változott.

Az egyes oldalak felépítése nagyon hasonló: a legtöbb fontosabb szereplőről készült profi promófotó, akiről nem, arról valamelyik filmből kapunk egy jelenetfotóból kivágott alakot. Minden szereplő kap egy rövid bevezetőt, illetve dobozban összefoglalót az alapadataival. Ezenkívül elég részletesen kitér a könyv a szereplők felszerelésére és ruhájára, valamint buborékokban egy-egy érdekes tényt is kapunk róluk.

Így tehát tényleg elég lexikonszerű a kötet, ezt erősíti az is, hogy azért a biztonság kedvéért kapunk egy tárgymutatót is a kötet végén.

Nyilván leginkább a tartalom volt az, ami érdekelt. Azt reméltem tőle, hogy rengeteg olyan apró-cseprő érdekességet kapunk majd, amik nem voltak benne a könyvben, de esetleg a készítők tervezték vagy a képregényekben benne volt és a filmbekben ugyan nem láttuk, de hitelesnek vehetjük, hogy a filmes univerzumban is érvényes. Ez félig-meddig bejött, de nem annyira magukról a szereplőkről tudhatunk meg érdekességeket, hanem inkább a jelmezeikről. Egy-egy ilyenen jókat mosolyogtam - például kiderült Eric és Bruce Banner kabátjáról is, hogy turkálós. És már el is képzeltem Ericet egy turkálóban, aztán amikor ugyanez kiderült Bruce-ról is, már egy egész fanfiction volt a fejemben, hogy ezek ketten együtt járnak turizni.

Egyébként egy-egy soros plusz információt több jelmezről kaptunk, ráadásul így jöttem rá, mennyi mindent nem veszek észre a filmnézés közben. Nem csak a plusz infók segítettek ebben, hanem az is, hogy teljesalakos képet kapunk a szereplőkről, rácsodálkoztam például, hogy szinte minden szereplő magasított cipőben van.

Szóval ezek a kiegészítő infók érdekesek voltak, de azért bevallom, arra számítottam, több érdekesség lesz magukról a szereplőkről - nem csak olyan információk, amiket a filmből amúgy is tudnak azok, akik figyelnek.

Ezzel együtt érdekes könyv ez, de a szövegekből érezhető, hogy ez leginkább gyerekeknek készült. Ez nem baj, csak felnőtt fejjel mindenki így álljon neki.

Amit még azért fontos megjegyezni: azért szereplők tekintetében nem mindig értettem, milyen elv szerint válogatták össze őket. Itt-ott olyan mellékszereplők is bekerültek a könyvbe, akikre lehet, hogy az ember már nem is emlékszik, máshol pedig hiányoltam szereplőket. Arról már többen írtak előttem, hogy Marvel kapitánynál csak két szereplőt emeltek ki - ez tényleg nagyon furcsa elsőre, de én betudtam annak, hogy a könyv hamarabb készült, mint a film, így nem akartak poénokat lelőni benne. Persze akkor felmerülhet, miért kerültek egyáltalán bele - de hát, promóció! Ennél viszont furcsább példát is tudok hozni: Thor barátai közül Sif és Volstagg szerepelnek a kötetben, Hogun és Fandral viszont nem. 

A kivitelről még annyit hozzátennék, hogy színes, fényeslapos, kemény borítós könyvről van szó, igazán minőségi darab. És nekem perverzióm szaglászni az ilyen könyveket, ez a kötet is hozta azt a régi, jóféle könyvillatot, amit az új tankönyvek az iskolában. Apróság, de én nagyon értékeltem.

Összességében összefoglalónak jó ez a könyv, nagyon sok új információra viszont azért senki se számítson, inkább csak egy-két érdekességre itt-ott, leginkább a jelmezek frontján.

AJÁNLOM




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely alapján ki kell találnotok, ki mondhatta, majd az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Nagyon különbözően emlékszünk Budapestre.”

A turné menetrendje


04/29 Nem félünk a könyvektől
05/01 Kelly és Lupi olvas
05/02 Dreamworld
05/03 Olvasónapló
05/05 Deszy könyvajánlója
05/07 Sorok között
05/09 Hagyjatok! Olvasok!
05/11 Könyv és más
05/13 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések