Breaking News

John P. Strelecky: Miért ​kávézó - Mese az élet értelméről {Értékelés + Nyereményjáték}

John P. Strelecky: Miért ​kávézó - Mese az élet értelméről

A blogturnéról




Egy rejtélyes kávézó, valahol a semmi közepén. Egy magányos utazó. És sok-sok kérdés, amiknek a végiggondolása az egész életedet megváltoztathatja.
Ezt adja a Miért kávézó. 
A Blogturné Klub három tagja is elindul, hogy ellátogasson erre a misztikus helyre. Tarts velünk Te is!



Kiadó: Park Kiadó
Oldalszám: 136
Fordító: Kelemen László
ISBN: 9789633554661
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Moly link
Goodreads link (3,77)
Megrendelési link
„A ​21. század Alkimistája.” (RBA Libros)

Az állandóan rohanó, túlterhelt menedzser, John egyhetes szabadságra indul, de útközben autójával eltéved. Betér egy kávézóba, hogy egyen valamit – és sorsfordító élményben lesz része. Az étlap címoldalán három kérdéssel szembesül: „Miért vagy itt?""Félsz a haláltól?” "Elégedett vagy az életeddel?" Miközben a pincér, a konyha séfje és az egyik vendég segítségével megpróbál választ adni ezekre a kérdésekre, egyre inkább új szemszögből tekint az életére, és rájön, hogy milyen fontos dolgokat tanulhat meg a zöld levesteknőstől…
John P. Strelecky (1969) amerikai író gyermekkori álmát követve pilóta szeretett volna lenni, de szívproblémái miatt erről le kellett tennie. Vállalkozási tanácsadóként dolgozott, állandóan úton volt, aztán harminckét éves korában úgy döntött, hogy kiszáll a mókuskerékből: 2002-ben egyéves fizetés nélküli szabadságot vett ki, és feleségével együtt hátizsákos turistaként körbeutazta a világot. Hazatérve megírta első könyvét, a Miért kávézót, melyből rövid idő alatt bestseller lett. Azóta könyveket ír, előadásokat tart, és coachként dolgozik.

Az első mondat:


"Néha, amikor a legkevésbé várjuk és a legnagyobb szükségünk van rá, új helyen találjuk magunkat új emberekkel, és új dolgokat tanulunk."

Véleményem


Úgy tűnik, nekem mostanában bejönnek ezek a kávés-kávézós tematikájú könyvek. Összességében így voltam ugyanis a Miért kávézóval is - még ha nem is volt tökéletes olvasmány.

Na de kezdjük az elején!

John középkorú férfi, aki egy váratlan fordulat útján kerül a címben is szereplő kávézóba. Itt egy éjszaka során az alkalmazottak elérik, hogy gyakorlatilag az egész életét újraértelmezze. Olyan alapvető kérdések ezek, mint például hogy van-e értelme a sikert hajkurászni? Ki kell-e tartani valami mellett, amit nem szeretsz csinálni vagy érdemes olyasmibe fogni, amit tényleg szeretsz? És még sorolhatnám.

A kötetben mindez kvázi példabeszédeken keresztül zajlik. Tehát valahogy úgy kell elképzelni, hogy jön valamelyik alkalmazott, beszédbe elegyedik Johnnal, majd aztán az éppen szóba került kérdés kapcsán elmesél egy sztorit - ami gyakorlatilag olyan, mint a biblai példabeszédek. A végén pedig mindenki levonhatja a maga tanulságát.



Nagyjából ezzel össze is foglaltam a könyv tartalmát, hiszen ennél több nem nagyon történik. Nincs óriási sztori, nem igazán történik semmi "akció", a helyszínek között sem ugrálunk - sőt, igazából a szereplőkről sem tudunk meg sok mindent. Valójában mindenki kellék csupán, és az író ezekkel a "kellékkel" adja át, amit szeretne.

Az egész könyv meglehetősen misztikus, nekem ezt erősítette ez a vonal is, a rejtélyes szereplőkkel.

Az író pedig valószínűleg pont ezért döntött így, no meg azért, mert nem a klasszikus értelemben írt regényt akart az olvasók kezébe adni, eleje-közepe-vége sztorival. Sokkal inkább valamiféle filozófiai útkeresés ez a kötet, bizonyos szempontból életrecept.

Más kérdés, hogy azért összességében bennem itt-ott maradtak kételyek a könyv által belénk plántált bölcsességek kapcsán, még azzal együtt is, hogy nagy részük azért kellően általános ahhoz, hogy mindenkit tökéletesen megszólítsanak.

A kötet egyébként meglehetősen rövidke, lazán olvasható egy vagy maximum két szuszra. Szóval aki nagyon nagy életigazságokban és az élet nagy kérdéseiben akar igazán mélyen elmerülni, azok inkább ne ezt a könyvet válasszák. Azt hiszem, ez inkább azoknak szól, akik nem biztos, hogy ilyen típusú kötethez nyúlnának, de valamiért mégis szükségük van valamilyen nem túlságosan arcbamászós motivációs-életigenlős kötetre. Nekik azért is tökéletes, mert rövidke és azért is, mert igazán könnyen fogyasztható nyelvezetében és történetvezetésében is. Nem ugrál ide-oda, szépen végigvezet mindenen, teljesen hétkönapi nyelvezettel.

Én szerettem olvasni, egy kis délutáni-esti motivációs-gondolkozós kalandnak jó volt, de igazán mély lelki utazást azért senki ne várjon ettől a 136 oldaltól.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Te jársz kávézókba? És mennyire ismered a különböző kávéfajtákat?
Mostani játékunkban pontosan erre vagyunk kíváncsiak. Minden állomáson megtalálod egy kávéfajta leírását, nincs más dolgod, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, melyik fajtáról van szó.
Ha ügyes vagy, megnyerheted a könyvet! 

Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Az eszpresszó erősebb változata. Ebből egy adag nem 30-35, hanem csak 20-25 milliliter. Színe fekete, íze erősebb, markánsabb, mint fent említett társáé.


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


05.08 - Deszy könyvajánlója
05.10 - Spirit Bliss Sárga könyves út
05.12 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések