Breaking News

Lehúzza a redőnyt a Pottermore - fizethetünk helyette?

A Pottermore nevű oldal 2012 áprilisában indult, azzal a céllal, hogy a Harry Potter sorozat vége után életben tartsa a lángot a rajongókban azáltal, hogy helyet biztosít számukra közösségi élményekkel, interkatív játékokkal és új információmorzsákkal, egyenesen J. K. Rowlingtól.




Az oldal eredetileg tényleg így is funkcionált: interaktív felületen, egy játék keretében lehetett végigélni a Harry Potter köteteket fejezetről fejezetre, kisebb játékokkal, apróságok gyűjtögetésével. És ahogy az ember haladt előre a történetben, úgy a történethez kapcsolódóan újabb és újabb információk, kulisszák mögötti érdekességek ugrottak elő neki magától az írónőtől. Közben pedig olyan mérföldköveket élhetett át az ember útközben, mint a saját pálcája beszerzése vagy éppen a Roxforti házba osztása. 

Persze a felületnek megvoltak a hátrányai is. Mivel a használatához regisztrálni kellett és alapvetően minden animált formában ugrott fel, az információk nehezen kezelhetőek voltak, ráadásul meglehetősen időigényes volt a használata. Ha például valaki tényleg csak az érdekességekre ment, de játszani nem akart, nem sok esélye volt: kénytelen volt játszani. 

Többek között ezekre az okokra hivatkozva 2016-ban a Pottermore megújult. Teljesen új felületetet kapott és igazából megszűnt játéknak lenni. A főbb ceremóniákat ugyan megtartották, de azóta a Pottermore sokkal inkább egyfajta hivatalos rajongói oldal - ezzel együtt a rajongók részéről rengeteg kritika érte. Azoknak ugyanis, akik valóban játszottak a korábbi Pottermore-ral, odalett a közösségi és játékélményük, az összegyűjtött javaik nagy részével együtt. Cserébe az érdekességek kereshetőek ugyan, de maga az oldal mégsem túlzottan felhasználóbarát - sok-sok régi érdekességet elástak, én magam még abban sem vagyok biztos, egyáltalán felkerültek-e ide. De ha igen, akkor eléggé elásták őket. Az írónőtől kapott tartalmak helyett pedig rengeteg olyan érdekességes cikk és kvíz lelhető fel, amit nagy eséllyel tőle teljesen függetlenül írtak. Persze, találni érdekes infografikákat, de bevallom, én hiányolom azt a rengeteg-rengeteg információt Rowlingtól, amit anno a Pottermore-tól megkaptam. 


Már amikor az új oldal elindult, azt mondtam, kár volt bezárni a régit. Kellett az új, persze - de nem értettem, miért kellett ezzel együtt a régit teljesen bezárni. 

Most viszont újabb mérföldkőhöz érkezett az oldal: 7 év után bezárják. 



A Pottermore és a Warner Bros. bejelentették, hogy "új digitális élményt" indítanak, ami a gyakorlatban azt jelentik, hogy összeszedik a kvízeket, érdekességeket és a Wizardingworld.com-ra költöztetik.

A lépést természetesen indokolhatja az új márka, ami a Legendás állatok sorozattal bejött: ezzel a Harry Potter világ kitágult, bevezették a Wizarding World, vagyis varázslóvilág márkát, ami már lefedi a Harry Pottert és a Legendás állatokat is. 

Legendás állatok tartalmak persze eddig is voltak a Pottermore-on, hiába a "Potter" név, de ez valószínűleg senkit sem zavart, a rajongók természetesen kezelték. Viszont ez a váltás azt is jelentheti, hogy az arányok jobban eltolódnak majd, és nagyobb szerepet kapnak majd a Legendás állatok tartalmak is. 

Ennél egy fokkal agasztóbb híresztelés is napvilágot látott. A legnagyobb Harry Potter rajongói oldal, a MuggleNet értesülései szerint ugyanis nem kizárt, hogy nem csak közvetetten mozgatja a pénz a szálakat: eszerint ugyanis ez egy "prémium szolgáltatás" lesz.

Eszerint az oldalon lesz egy Arany felhasználó fokozat (az aranyvérűség után ez csak nekem hat nagyon furcsán???), amely mindenféle extrákat ígér - amit lefordíthatunk úgyis, hogy ami eddig a Pottermore-on ingyen volt, azért ezután fizetni kell majd, legalábbis a jobb dolgokért. 

És hogy mit ígérnek az Arany tagoknak?

- Életre szóló élményeket: csatlakozz a rendszeres versenyekhez, értékes nyereményekért, látogass el a csak tagoknak szóló helyi rajongói eseményekre és vegyél részt a hihetetlen digitális élményekbe. 
- Élvezd az előfoglalási lehetőséget a Cursed Chuld előadásokra
- Újabb játékok és exkluzív ajánlatok a valódi Wizarding World helyszíneken

Ezek a rendszeres dolgok, de van egy üdvözlő csomag is, amit rögtön megkap mindenki, aki befizet az Arany tagságra:
- a házad stílusában készülő, személyre szóló és teljesen interaktív napló, gyűjthető "Aranykulcs kitűző" és exkluzív nyomtatott változat J. K. Rowling egyik eredeti Roxfort rajzából
- dolgozz a naplódon (jobban ismer, mint gondolnád), hogy exkluzív tartalmakat és varázslatos élményeket fedezz fel
- viseld büszkén az Aranykulcs kitűződet és ismerj rá a többi Wizarding Word Arany tagra 

Ezeken kívül elérhető lesz egy új videó és podcast sorozat is. 



Vélemény


Őszintén? 

Én hűséges Harry Potter rajongó vagyok, imádom a könyveket, egy csomó Harry Potteres bigyót beszereztem, de szerintem ez már mindenképpen átlép egy határt. 

Azt hiszem, a véleményemet eddig is érezhettétek a bejegyzésből, de szeretném külön kihangsúlyozni: nem hiszem, hogy ez jó irányba viszi a rajongótábort. 

A szikra életben tartása fontos, a filmeseknek különösen mostanság, hogy itt a Legendás állatok, ami nem arat akkora sikert, mint a Harry Potter. 

Ezzel együtt szerintem ez rossz irány. Az eredeti Pottermore - na, az exkluzív volt, tele tartalommal és mindez ingyen. A rajongóknak "csak" időt és energiát kellett áldozniuk rá, cserébe viszont megkaptak nagyjából mindent, amit reméltek: interaktív élményt a könyvek fejezeteivel, játékokat, közösségi teret, exkluzív információkat. 

Itt most egy olyan fizetős szolgáltatásról beszélünk, amire már teljesen jogosan süti rá mindenki, hogy csak egy újabb bőrt akarnak lehúzni a sorozatról és a rajongókról. Ráadásul mindezt úgy, hogy egyszer már megadták ezeket az élményeket ingyen - csak aztán elvették őket.

Emellett egészen elképedtem azon, hogyan is gondolhatta valaki, hogy jó döntés lesz mindezt Arany szolgáltatásnak hívni - miközben a könyvek két fontos üzenete, hogy az aranyvérűek semmivel sem jobbak és hogy nem a gazdagság a legfontosabb az életben. Erre hoznak egy "Arany" felhasználókat kiemelten kezelő szolgáltatás...

Mindezt úgy, hogy kijött már egy Harry Potter mobiljáték, ami egy ponton túl gyakorlatilag játszhatatlan anélkül, hogy fizess érte - illetve persze lehet vele játszani, két percig, aztán várni kell órákat. Így azért elég könnyen unalomba fullad a dolog.

1 megjegyzés:

  1. Én szó szerint a Harry Potterrel nőttem fel, szinte szóról-szóra tudtam, versenyekre jártam, a Deathly Hallows vt az első könyv, amit angolul olvastam, mert képtelen voltam megvárni a magyar fordítást. És így, ezekkel együtt mondom, hogy itt az ideje, hogy ez a franchise meghaljon.
    U.I.: viszont angolul az aranyvérű az pure blood, szóval legalább azt nem szúrták el

    VálaszTörlés