Breaking News

Stan Lee - Peter David: Fantasztikus ​életem {Értékelés + Nyereményjáték}

Stan Lee - Peter David: Fantasztikus ​életem

A blogturnéról




Stan Lee, akinek a neve mára teljesen eggyé vált a Marvellel, ezúttal egy különleges és stílusosan képregényes életrajzi memoár formájában kerül bemutatásra a hazai olvasóknak a Kossuth Kiadó jóvoltából. Tartsatok ti is a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerjétek meg a legenda életét egészen a kezdetektől és ha szerencsések vagytok, akkor a turné végén az egyikőtök megnyerheti a képregény egy példányát!

Kiadó: Kossuth
Oldalszám: 192
Fordító: dr. Sámi László
Illusztrátor: Colleen Doran
ISBN: 978-963-09-9579-5
Moly link
Goodreads link (3,95)
Megrendelési link
A nagyszerűen illusztrált képregény-memoárban Stan Lee – a képregény-műfaj legendás
alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk, és számos, egyéb Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója – a modern képregény létrejöttének történetét meséli el.

Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) nem igényel külön bemutatást. A képregények történetének legismertebb, legendás alakjaként ő jelentette a fő kreatív hajtóerőt a Marvel Comics szerkesztőségében. Karrierje során ő keltette életre – és emelte be a köztudatba, a mainstream popkultúrába – a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek némelyikét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokkal küzdő szuperhősökkel és mindaddig példátlanul összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó elmésséggel és lélektani finomsággal egészítették ki a műfajt, amely azelőtt főként a jó és gonosz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira korlátozódott. Lee az emberivel egészítette ki az emberfelettit, és ezáltal a 20. századnak új mitológiát alkotott.

A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált memoárban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel meséli el élettörténetét, mint amit a képregények világába is bevezetett. Az oldalakat lapozva végigkísérhetjük Stan Lee életetét, a szegénység sújtotta manhattani gyerekkorától kezdve első képregényírói szárnypróbálgatásán át, a második világháború alatt létrehozott katonai kiképzést szolgáló oktatófilmjein keresztül a Marvel birodalom 1960-as évekbeli felemelkedéséig. Betekintést nyerhetünk a mozifilmek készítésének érdekes és izgalmas világába, továbbá egy műfaj és nagyívű karrier lenyűgöző történetébe.

A humoros, megindító és őszinte memoár a képregények és képregényalbumok rajongóinak és gyűjtőinek minden korosztálya számára nélkülözhetetlen olvasmány.

Véleményem


A képregényes filmek világát inkább mellékvágányként kezelem a blogon és leginkább Facebookon, de azt hiszem, az nem titok, hogy nagy Marvel rajongó vagyok. Azt hiszem, ez a rajongásom a Thor óta tart, és valahol a Vasember otthoni megnézésétől kezdődött az a tradíció édesanyámmal, hogy minden Marvel filmet együtt nézünk meg - azóta persze csatlakozott hozzánk a párom is. És persze így a szívemhez nőtt Stan Lee is, és minden filmben alig vártam, éppen hogyan csempészik be éppen néhány pillanatra. Amikor pedig Stan meghalt, én is megsirattam, aztán pedig rendkívül meghatódtam, amikor a Marvel kapitánynál megemlékeztek róla.

Így amikor kiderült, hogy érkezik ez a kötet, vele-róla, ráadásul képregényes formátumban, biztos voltam benne, hogy nekem ezt olvasnom kell.

A kötet egyébként nem is okozott csalódást, bár - a képregények atyja csukja most be a fülét - szívesen elmerülnék mélyebben az életében, egy regényben, mert bár nagyon mókás és illő volt a képregényes formátum, azért eléggé kereteket szabott annak, milyen mélyen érintenek bizonyos kérdéseket Stan életében.

A kötet egyébként visszaemlékezős hangvételben íródott, tehát Stan E/1-ben meséli el az életét, a gyerekkorától egészen a Marvel filmek sikeréig és azon túl.



Amellett, hogy egy nagyon érdekes életutat járhatunk vele végig, kifejezetten izgalmas bepillantást nyújt a kötet a képregények fénykorába. Abba, hogyan lettek egyszerű gyereksztorikból érett karakterekről szóló (kép)regény-folyamok, és hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük útközben. Én magam kimaradtam ebből az egészből, és bevallom, túlságosan nagynak érzem az egész képregényes "tudásanyagot" ahhoz, hogy most random belecsapjak a lecsóba valahol. De ebben kicsit kárpótolt ez a kötet, mert megmutatta, milyen volt akkoriban képregény-rajongónak és írónak lenni.

Emellett arra is választ adott - legalább félig-meddig -, hogy lehetséges, hogy Stan Lee így kiemelkedett a rengeteg tehetséges képregényíró és -rajzoló közül.

Amit pedig a legjobban élveztem: rengeteg érdekességet tudhattunk meg arról, hogyan születtek azok a szuperhősök, akiket most annyira imádunk a mozikban látni, kifejezetten jókat derültem ezeken a sztorikon. Kiderül például, miért alliterál olyan sok Marvel szereplő neve vagy hogy éppen miért gondolták elsőre, hogy a Vasember óriási bukta lesz. De szó esik szereplők színváltásáról, a címadás kihívásairól, hogy hogyan került egy banda véréből az egyik képregény tintájába és még sok másról. Nagyon élveztem. (Egyébként eredeti képregényes oldalak is bekerültek a könyvbe, ami nagyon jól színesíti.)

Összességében szuper kaland volt ez a kötet, mindenképpen ajánlom az összes Marvel rajongónak. Olvasmányos, vicces és nagyon informatív.

NAGYON AJÁNLOM

Nyereményjáték


A rajongók az elmúlt évek során minden egyes alkalommal izgatottan várták, hogy a cameokirály Stan éppen milyen szerepben tűnik majd fel az aktuális Marvel mozifilmben. A kedves öregúr azonban nem csak szuperhősmozikban vállalt beugró szerepeket, hanem más népszerű sorozatokban és filmekben is! A feladat egyszerű: ismerjétek fel, hogy melyik filmben vagy sorozatban láthatók a kivágott jelenetek és írjátok be a címüket a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)





A turné menetrendje


06. 05. - Nem félünk a könyvektől
06. 07. - Hagyjatok! Olvasok!
06. 09. - Könyv és más
06. 11. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések