Breaking News

A Netflix utólag megvágta a 13 okom volt egyik jelenetét - mostantól csak az új verzió elérhető

A 13 okom volt sorozat egy sor kritikát kapott a nehéz témái miatt és amiatt, ahogyan ezeket kezeli.
A Netflix most váratlanul, 2 év után úgy döntött, belenyúl az eredeti alkotásba és módosít rajta egy kicsit. 



A Netflix közleményben így nyilatkozott: "Hallottuk, hogy nagyon sok fiatalt indított arra a 13 okom volt, hogy beszélgetésbe kezdjenek olyan nehéz témák kapcsán, mint a depresszió és az öngyilkossá, és hogy merjenek segítséget kérni - sokszor életükben először. Miközben arra készülünk, hogy a harmadik évadot útjára bocsássuk idén nyáron, foglalkoztunk a folyamatosan tartó vitával is a show körül. Úgyhogy orvosszakértőkkel folytatott tanácskozások után - köztük volt Dr. Christine Moutier is, aki az American Foundation for Suicide Prevention vezető orvosa -, úgy döntöttünk Brian Yorkey kreátorral és a producerekkel, hogy újravágjuk a jelenetet, amelyben Hannah véget vet az életének az első évadban."

Az epizód, vagyis az első évad fináléja amúgy is figyelmeztetéssel debütált, miszerint erőszakot és öngyilkosságot jelenít meg és nem feltétlenül való fiatalabb nézőknek. De persze a széria alapból a fiataloknak szólt, így utóbbi azért elég érdekesen hatott.

Az eredeti, majdnem három perces jelenet már nem is elérhető a Netflixen, helyette már most az új változat látható.

"A célunk az volt, hogy igen pontosan, részletekbe menően bemutassuk az első évadban, milyen csúf és fájdalmas az öngyilkosság valósága, hogy megmutassuk egy ilyen tett borzalmainak valóságát és biztosak legyünk benne, hogy senki sem tud csak legyinteni rá. (...) Az egyeztetések után viszont megállapodtunk a Netflixszel, hogy újravágjuk. Egyetlen jelenet sem fontosabb a show életében, és az üzenete, hogy jobban oda kell figyelnünk egymásra. Úgy hisszük, hogy a jelenet megvágása segíteni fog a shownak, hogy a legtöbb jót tegye a legtöbb ember életében, eközben feldolgozhatóbb lesz a sérülékenyebb fiatal nézők számára is."

Az új jelenetben Hannah a tükörben nézi magát, majd vágás után a szülei reakcióját látjuk az öngyilkosságára. Már nem látjuk, hogy borotvával vágja fel az ereit, és hogy mi történik vele pontosan ezután. A források szerint a Netflix azzal is foglalkozik majd, hogy levetesse a korábban kalózverzióban feltöltött klipeket az eredeti, még vágatlan változattal.

A döntésról még bővebben itt olvashattok angolul.

Mit gondoltok? Szerintetek jó döntést hozott a Netflix? Vagy épp ellenkezőleg, egy fontos elemet vettek ki a filmből, ami a realitásához hozzátett?

Bevallom őszintén, én annak idején nagyon nem bírtam nézni ezt a jelenetet, valóban túl hosszúnak és konkrétnak találtam - de közben úgy is éreztem, hogy végre van egy show, ami megmutatja, hogy milyen is az öngyilkosság valójában. 

Nincsenek megjegyzések