Breaking News

A nagy YA kiadók perlik az Audible-t

Nálunk egyelőre nem olyan népszerűek a hangoskönyvek, mint például Amerikában, ezért nem tudom, mennyire hallottatok már az Audible szolgáltatásairól - mindenesetre röviden, tömören ez az Amazon cége, hangoskönyvekre szakosodva.




Az Audible pedig júliusban bejelentett egy új szolgáltatást: ennek a lényege az, hogy a felolvasott könyvet lehet követni írott szövegben is.

Valahogy így néz ki ez a gyakorlatban:



Ez a funkció kétségkívül nagyon hasznos, csakhogy az 5 cselekvő kiadó szerint jogi problémákba ütközik.

A dolog egyébként nem túl bonyolult: hangoskönyvek esetében a jogok megvétele hangoskönyvre szól, nem pedig írott szövegre. Ha egy könyvet szeretnél birtokolni írott és hangoskönyves változatban is, jelenleg külön-külön meg kell venned - ezzel a funkcióval viszont az írott példány költségét (legyen akár nyomtatott könyv, akár e-könyv), megspórolod. 

Ezért döntött úgy a Penguin Random House, HarperCollins, Hachette, Macmillan és a Simon and Schuster, hogy jogi lépéseket tesznek.

Az Audible reagált egy sajtóközleményben, eszerint "meglepte őket a dolog és csalódottak", mret szerintük ez a funkció sokat segített volna a gyerekeknek.

Nincsenek megjegyzések