Breaking News

Láttátok már a Zöld sonkás tojás első előzetesét? És azt, hogy Michael Douglesék felolvassák az egészet?

Dr. Seuss neve nálunk talán kevésbé ismert, legalábbis nem olyan legendás, mint Amerikában.

De azért a könyvei - és a belőle készült adaptációk, gondoljunk csak a Grincs filmekre - hozzánk is bejöttek. 




A Zöld sonkás tojás egy vicces fogadás eredménye. Bennett Cerf, Dr. Seuss kiadója egy fogadás elé állította a szerzőt, miszerint nem tud egy egész könyvet összehozni maximum 50 szó felhasználásával.

Természetesen Seuss teljesítette a kihívást, így született meg a Zöld sonkás tojás. 

Az 50 felhasznált szó pedig:
a, am, and, anywhere, are, be, boat, box, car, could, dark, do, eat, eggs, fox, goat, good, green, ham, here, house, I, if, in, let, like, may, me, mouse, not, on, or, rain, Sam, say, see, so, thank, that, the, them, there, they, train, tree, try, will, with, would, you. 

A magyar fülszöveg:

Zöldeket én nem eszem.
Dehogy ment el az eszem!
Ne adj zöld tojást nekem,
sonkát se, nem szeretem!
Dr. Seuss a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, a Zöld sonkás tojás pedig a leghíresebb láncmeséje.
Zöld sonkás tojást bárhol, bármikor lehet enni. Vagy mégsem? A történetben záporoznak a furábbnál furább ötletek, helyszínek és társak, ahol és akikkel a furcsa külsejű ételt elfogyaszthatná hősünk, ám ő fintorogva ellenáll. Végül mégis győz az igazság: jobb mindent megkóstolni, mert kellemes meglepetés érhet minket…
A Kolibri Klasszikusok-sorozatban végre magyarul is olvashatók Dr. Seuss hiánypótló könyvei, Szabó T. Anna hihetetlenül kreatív, mégis szöveghű fordításában.


A kötet egyébként egy vers, így igen érdekes a hír, hogy a Netflix egy egész animációs sorozatot fűz fel rá. 

De igazából láttuk, hogy a Grincsből is elég sokat ki tudtak hozni. 

Márpedig a Netflix most belevág ebbe, olyanannyira, hogy már zajlanak is a munkálatok, és egy teaser előzetes is érkezett már:




A szereposztás egyébként parádés:  Adam Devine, Michael Douglas és Diane Keaton mellett Ilana Glazer, Eddie Izzard, Jeffrey Wright, Jillian Bell, John Turturro, Tracy Morgan, Daveed Diggs, Keegan-Michael Key kölcsönzi a hangját a szereplőknek.

Ebből is kaptunk egy kis ízelítőt, amint a verseket olvassák fel:





A Netflix nyilatkozata szerint a sorozat nem a könyv újramesélése lesz. Ehelyett egy teljesen új történetet találtak ki, ami Seuss világában játszódik. 

Nincsenek megjegyzések