Breaking News

Elhunyt Christopher Tolkien, J. R. R. Tolkien fia, aki édesapja hagyatékát kezelte

Bár nem is olyan régen hallhattuk, hogy Christopher Tolkien átadja édesapja hagyatékának kezelését, mégis a legtöbbünk fejében még mindig ő él és ő is fog élni mint az a személy, aki Tolkien világát összefogta az évek során.

De most tőle is búcsúzni kényszerülünk: Tolkien legkisebb fia ugyanis most, 95 éves korában elhunyt.




Christopher rengeteget tett azért, hogy ma olyannak ismerhessük Tolkien világát, amilyennek. A rengeteg kézzel írt vázlat, jegyzet, hosszabb szöveg alapján ugyanis hihetetlen aprólékos és sokrétű munkát kellett végeznie ahhoz, hogy egységessé varázsolja apja hagyatékát. Ez igen fáradságos munka volt, még úgy is, hogy Christopher maga is jól ismerte az apja teremtette világot, hiszen egészen kis korától mesélt neki. 

Christopher rengeteget tett azért is, hogy Tolkien neve ne kopjon ki a köztudatból, habár nem mindig értett egyet azzal, ahogyan ez megvalósult - például a Tolkien életéről készült filmmel nem értett egyet. 

Ezzel együtt is tény, hogy összesen 24 kötetet adott ki a hagyatékban talált kéziratokból, köztük a Beren és Lúthient valamint a Hurin gyermekeit. De neki köszönhetjük például azt is, hogy A szilmarilok megjelenhetett, ugyanis apja kézirataiból ő szerkesztette egységes kötetet.

Nincsenek megjegyzések