Breaking News

Cover Crazy - Harry Potter és a bölcsek köve - MinaLima borító

A héten már megírtam, hogy új borítóval érkezik a Harry Potter és a bölcsek köve. És bár ennek a kiadásnak a legizgibb része nem az új borító, hanem az, ami belül van, én azért úgy gondoltam, megér egy misét a borító is. 

Úgyhogy cincáljuk szét azt a borítót, itt a legújabb Cover Crazy poszt!




A borító már első pillantásra is lenyűgöző, de talán nem is sikerül rögtön befogadni a rengeteg-rengeteg részletet - pedig nagyon sok apróságot rejtett el rajta MinaLina, nem véletlenül foglalkozik ilyen régóta a sorozattal. 

Színek tekintetében elég vegyes a felhozatal: főként a rozsdavörös, a zöld és az arany dominál. Márpedig ha Harry Potter a téma és valaki szakértője a sorozatnak, akkor ezek a színek bizony ismerősek lehetnek. A vörös és az arany a Griffendél színei, a zöld pedig a Mardekáré. De talán ennél is fontosabb, hogy a könyvekben a zöld és a piros nem csak ebben a tekintetben képviseli a két ellenpólust, Harryt és Voldemortot, hanem egy sor dologban. (Harry szeme zöld, Voldemorté vörös, a lefegyverző átok vörös, a halálos zöld.) Hogy ez mennyire tudatos, talán majd hosszú távon derül ki jobban, amikor a sorozat többi kötetét is láthatjuk majd ebben a formában.

Szó volt még az arany színről, ami a borítón egyfajta nagyon díszes keretként jelenik meg. Nagy valószínűséggel ez a keret végigvonul majd a teljes sorozaton - erre azért lehet fogadni. És mindenképpen meg kell említeni, hogy ez a 20-as évek stílusát idézi, ami most, 2020-ban kifejezetten aktuális választásnak tűnik. Ráadásul elég divatos is, mostanában sok borítón, plakáton találkozni ezzel a stílussal - a némelyik varázsvilág kötet is eszünkbe juthat róla:



És akkor ha már a keret szóba került, haladjunk tovább ezzel, a legtöbb érdekességet ugyanis ez rejti.

Ami valószínűleg hamar feltűnik mindenkinek: a keret négy sarkában a négy roxforti ház állatát láthatjuk.



Emellett a keret felső részének közepén láthatunk egy H betűt is, ami valószínűleg a Hogwarts szóra utal - és ha esetleg eljutunk a magyar kiadásig, még problémákat okozhat. 

A H betű pedig a gerinces is visszaköszön. (Balra a borítón, jobbra a gerincen látható H betű.)



Ez már csak azért is passzol, mert a borítón amúgy is hangsúlyos szerepet kap a Roxfort.

A folytatásokat illetően kérdés, hogy vajon ezek maradnak-e minden kötetre.

Ezeken kívül vannak még a keretben kisebb keretek is, kétféle méretben. Próbáltam nektek őket kinagyítani. Abba most nem mennék bele bővebben, hogy pontosan hol találhatóak a borítón, meg tudjátok keresni, melyik sarokban vannak. Inkább vegyük sorra, milyen illusztrációkat láthatunk még.

Hozom az illusztrációkat is, de jöjjön a felsorolás:

  • roxforti levél (boríték)
  • sárkánytojás
  • sütőtök
  • bájitalos üveg
  • szárnyas kulcs
  • patkány
  • cikesz
  • bölcsek köve
  • villám
  • cukorka
  • mindenízű drazsé
  • sakkbábu
  • pók
  • denevér (?)




A keretet tovább nézegetve felfedezhetünk még néhány cukiságot.

A borítón több helyen felfedezhetünk csillagokat. A keretben több helyen, a gerincen, de még a Roxfort legnagyobb tornyán is. Ezzel nyilván a varázslatra utalnak. A csillagokkal kapcsolatban külön kiemelést érdemel, hogy a keret két oldalán 3-3 csillagot láthatunk - egy nagyot és két kisebbet. Ezek egyrészt utalhatnak arra, milyen fontos Rowlingnál a 3-as szám, ami többször visszatér és egyébként is mesebeli szám. Másrészt utalhat a 3 jóbarátra, akiket láthatunk is a borítón: Harryre (a nagy csillag) és Ronra illetve Hermionéra, akik a főszereplő kísérői (két kicsi csillag). 

MinaLima elrejtett nekünk egy békát is a keretben, ami két dologra is utalhat: a csokibékára vagy Neville varangyára, Trevorra. Ő talán nehezebben vehető észre, mert világos, világos háttéren, de itt van.



És ha már állatokról van szó, két főnixet is kaptunk, szintén a keret két oldalán:



A keret alján találunk még egy feliratot is, ami azt a tényt hivatott közölni, hogy a könyvdesign és az illusztrációk MinaLimához tartozik. 

És akkor ezután lépjünk ki a keretek közül (haha), és beszéljünk kicsit a többi részről.

A borítón a leginkább hangsúlyos szerep a Roxfortnak magának jut. Felül van, nagy méretben és egyébként is olyan gyönyörű, hogy vonzza a tekintetet. 

De még így is van egy titka, amit nem biztos, hogy mindenki észrevesz. Feltűnt nektek az elrejtett arc a sziklában? Mutatom:



Már "csak" az a kérdés, ez vajon ki lehet. Nekem három tippem is van. Gondolhatunk Dumbledore-ra, hiszen egy idősebb, szakállal úriemberről van szó. De eszünkbe juthat róla akár Mardekár Malazár is, főleg, hogy szikla zöld színű - de ez jobban passzolna a második kötethez. És persze lehet ez Voldemort megtestesülése is, főleg ha arra gondolunk, milyen elrejtett dolog ez... valaminek a hátulján. 

Akárhogy is, jót mosolyogtam ezen a részleten. 

A Roxfort mellett láthatunk egy baglyot repülni, valószínűleg Hedvigről van szó:

Szerintetek is Hedvig?


Ezután jön a feliratos rész, mintegy kettéválasztva a borító alját és tetejét - fent a Roxfort, lent a bámészkodó szereplőink. Erről túl sokat nincs mit mondani, bár azt érdemes megjegyezni, hogy megtartották a Harry Potter betűtípust, ami logikusnak tűnik - de azért nem minden HP kiadásról mondható el. 

Lent a három főszereplőnket láthatjuk. Középen Harry, a két oldalán pedig Ron és Herminone. Kifejezetten tetszik, hogy nekünk háttal állnak - így mindenki úgy képzelheti el az arcukat, ahogyan szeretné, de mégsem maradunk nélkülük. (Olyan szempontból sem rossz döntés, hogy nem kellett belemennie az alkotóknak a Hermione most akkor színesbőrű vagy nem vitába, ami vissza-visszatér a Cursed Child óta.) 
Azért is pirospont jár, hogy a három háttal álló szereplő még ilyen árnyékos-sziluettes megjelenítésben is kapott egy-egy jellemzőt. Láthatjuk Ron vörösen csillanó haját, Hermione kócosságát (bár nekem a haja kicsit rövidebb, mint amilyenre emlékszem) és Harry fekete, kicsit ide-oda meredő tincseit. (Igaz, meg kell jegyeznem, hogy kicsit hiányzik nekem a szemüvege, sajnálom, hogy nem került be a fenti miniillusztrációk közé - pl. a póknál jobban passzolt volna.)

Van viszont itt is egy érdekes részlet: a bogáncsok. Nem tudom, ki mennyire van képben Skóciával, mindenesetre Skócia nemzeti virága a bogáncs, úgyhogy ezek a kis bogáncsok így a Roxfort elhelyezkedésére utalnak. 

És bár ilyet nem szoktunk, de most ha kicsiben is, de láthatjuk a könyv gerincét is, így azt is beemeljük az elemzésbe. 

A gerinc egyszerűen varázslatos, ezért pedig külön dicséretet érdemel MinaLima, ugyanis a gerincről sokszor elfeledkeznek. De itt nem! A gerinc legalább olyan különleges, mint a borító.



A gerincen a Roxfort egyik tornyát láthatjuk, ebbe kerültek be a feliratok és az a H betű, amiről már írtam.

Az első rész a legizgibb viszont: itt ugyanis szerepel egy nagy 1-es. Ami jó hír, mert arra utal, hogy a többi rész is jön majd így. Másrészt érdekes, hogy azt emelik ki, hogy ez az első év, nem pedig azt, hogy ez az első könyv. Ez szerintem nagyon okos ötlet és olyasmi, ami a Harry Potter kötetek egy fontos jellemzője - egy könyv, egy tanév. Most, hogy ezt látom, azon csodálkozom, miért nem hivatkoztak még így a kötetekre eddig? 

Az 1-es szám alatt láthatunk egy csillagot is - csillagok, csillagok mindenütt -, és jogos a kérdés: vajon a csillagok száma szaporodni fog majd, annak megfelelően, hányadik könyvnél járunk? 

És még egy érdekesség: a részletekben nagyon elmerülve volt bennem egy óriási kérdés a gerinc kapcsán. Mi a fene az a torony tetején? Ha megnézitek a tornyok ábrázolását a borítón, akkor a tetejükön kis zászlókat láthatunk, illetve egy esetben csillagot. És bár felfoghatjuk ezt zászlóként, nekem mégsem olyannak tűnt, mint a borítós illusztráción. Plusz ott vannak a csillagok, meg az a fura hullám... és hopp. Hirtelen beugrott, hogy mi van, ha ez csak első pillantásra egy torony? És igazából ezt a hosszú valamit egy pálcaként is értelmezhetünk, aminek épp kicsit hegyesebb a vége - és így a csillagok egyrészt jelenthetik a Roxfort körüli éjjeli égbolt csillagait éppúgy, mint a pálcából előtörő varázslatot? És ha ez így van, akkor lehet, hogy a többi kötet gerincén nem is tornyokat, hanem díszes pálcákat láthatunk majd? Vagy már túl sokáig bámultam a képet... 


Ami viszont biztos: ez a borító, ez a gerinc lélegzetelállítóan szép lett. Miközben valójában "csak" hab a tortán, hiszen a hangsúly a belső illusztrációkon és a kihajtható "jóságokon" lesz.

1 megjegyzés:

  1. Azt tudja valaki, hogy a könyv csak angol nyelven lesz elérhető vagy lesz magyar nyelvű kiadás is?Előre is köszi a választ! :)

    VálaszTörlés