Breaking News

Michele Gazo: Lorenzo ​Il Magnifico {Értékelés + Nyereményjáték}

Michele Gazo: Lorenzo ​Il Magnifico

A blogturnéról




A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Michele Gazo regénye, a Lorenzo Il Magnificoi első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a Lorenzo Medici és családja életét prezentáló, ármánykodással, tiltott szerelemmel és összeesküvésekkel teli regényt, mely alapján TV sorozat is készült Daniel Sharman és Sean Bean főszereplésével.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg Firenze történelmét és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 280
Fordító: Tálos-Nezdei Adrienn
ISBN: 9789634577744
Sorozat: A Mediciek hatalma 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/3
Függővég: -
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,41)
Olvass bele!
Megrendelési link
„– ​A te családod kezdte ezt a háborút! – sziszegte és Lorenzo szívének szegezte a
pengét.”
Az Úr 1469. esztendejében viharfellegek gyülekeznek a művészek és kereskedők városa, Firenze felett.
A befolyásos Medici családfő, Cosimo halála után az unokája, Lorenzo viszi tovább szellemi örökét, aki korán belekényszerül a családfő szerepébe. Minden ügyességére és ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy megküzdjön a hatalmi játszmákat irányító fondorlatokkal és cselszövésekkel.
A Mediciek felemelkedése és megerősödése irigység és gyűlölködés céltáblájává teszi a családot, és egyre sűrűsödik az intrikák hálója Lorenzo körül. A fiatal hős környezetében találkozhatunk a kor legfelvilágosultabb gondolkodóival, a halhatatlan Botticellivel és tanúi lehetünk a Tavasz születésének is.
Lorenzo két különleges nő szerelme között vívódik.
Fivérével és szövetségeseivel pedig gátlástalan ellenfelekkel, árulással, párbajjal és egy hitvány összeesküvéssel kell megküzdenie.
Lorenzóra vár a feladat, hogy megmentse a Medici családot, és Firenzét a Reneszánsz legnagyszerűbb városává tegye, amiért aztán a történelem az Il Magnifico névvel ruházza fel.
A regény alapján forgatták a nagysikerű TV sorozat második évadát, ami világszerte rajongók millióit vonzza a képernyők elé.

Az első mondat:


"Nem volt vesztegetni való idő."

Véleményem


Kicsit nehéz helyzetben vagyok ezzel a könyvvel, két okból. Egyrészt nagyon nehezen tudom szétválasztani azt, hogy mi az, amit magáról a könyvről gondolok és mi az, amit a Medicikről - kell-e egyáltalán szétválasztani? Másrészt a forma számomra nagyon szokatlan volt, erről kicsit később.

A Medicikről szerintem szinte mindenki hallott már történelmi tanulmányai során, igaz, az én emlékeimben úgy élnek, amint akiket csak amúgy az oldalvonalról, szinte csak említés szintjén tanultunk. Mindenesetre mivel édesanyám nagy rajongó a Medici családról szóló könyveknek, így én talán a többségnél kicsit jobban voltam trennírozva ebben a kérdésben.

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy mivel szeretem a történelmet, így azért időről időre magamtól is belebotlottam a Medici családról szóló cikkekbe, videókba. Sőt! Még mielőtt a fülszövegben emlegetett Medici sorozat elindult, volt már egy Borgiák sorozat is, ahol természetesen itt-ott feltűntek a Medicik is, utána pedig még ennél is fontosabb szerep jutott nekik a Da Vinci démonai sorozatban. Mindkettőt néztem, így pedig újabb és újabb rétegek adódtak a Medicikről kialakított képemre.



Ezután következett az itt is emlegetett Medici sorozat, amit nem csak a témája, hanem a szereposztása miatt is mindenképp meg akartam nézni. Az első évadot már kétszer is láttam és mindkét alkalommal imádtam. A második évadot, ami ennek a könyvnek a története, sajnos még nem volt érkezésem megnézni, de határozottan a listámon van, és azt hiszem, hamarosan neki is kezdek majd.

És még egy fontos dolog hozzátartozik a Medicikkel való viszonyomhoz: volt szerencsém néhány évvel ezelőtt eljutni Firenzébe, és bár csak rövid időt töltöttünk a városban - még egy teljes nap sem volt -, mondhatom, elvarázsolt.

Így a könyvbe nem vakon ugrottan bele, de a sorozatot még nem néztem meg, így teljesen pontos képem sem volt arra nézvést, mire számítsak. És arról sem tudok nyilatkozni, mennyire hasonlít egymásra a könyv és a sorozat.

A történetbe magába nem másznék bele részletesebben, pontosan azért, amit itt is leírtam. Kisebb-nagyobb mértékben ismerjük, ha meg nem, a részletek úgyis körvonalazódnak majd a könyvből. Az alap viszont egyértelmű.

A Medicik világa ebben a könyvben is egészen magával ragadó és sok szempontból hátborzongató. Igazi zsenik voltak, eközben viszont a könyvet olvasva részletesebb képet kaphatunk arról is, mennyire idegeskedés, fejtörés, tervezés, stratégia és önfeláldozás volt mindennek a vagyonnak és ezeknek a csodáknak a felépítésében. Azt, ahogyan erről mesél a könyv, kifejezetten szerettem.

Nem sima leírásokból, száraz tényekből áll a kötet, hanem hús-vér emberekből, sorsokból, amik segítenek abban, hogy valóban így gondoljunk rájuk, ne csak sablonokként a történelemkönyveinkből.

Viszont bevallom, itt-ott pontosan ez okozott nehézséget számomra - igaz, ez teljesen egyedi. Annyira megszoktam, hogy tényszerűen olvasok a Medicikről, hogy hiába a sorozatok, mégis furcsa volt befogadni, ahogyan a tények és a fikció keveredik egymással.

Ezzel együtt a történelmet kedvelőknek és azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a Mediciket, részletes hátteret kapni bármelyik fent emlegetett sorozathoz, mindenképpen ajánlom. Érdekes olvasmány, és nagy eséllyel nem az utolsó könyvem a Medicikről.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Lorenzo nagyapjához, Cosimo de’ Medicihez hasonlóan bőkezű patrónusa volt a művészeteknek, így hát mostani játékunk során pártfogoltjai kerülnek fókuszba. Minden állomáson találtok egy puzzle-t, melyet kirakva híres festményeket, szobrokat, találmányokat rejtő képet kaptok, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a készítő művész nevét. (Nem az alkotás, hanem az alkotó nevét kell beírni a rafflecopterbe!)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


 

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


02/10 Dreamworld
02/12 Könyv és más
02/14 Betonka szerint a világ...
02/16 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések