Breaking News

Tanulást segítő oldalak gyűjteménye 1. - A konkrét tananyaghoz kapcsolódó oldalak

A kormány ugyan kiadott már egy módszertani gyűjteményt mindenféle olyan oldallal, ami segítheti az online oktatást, de azért ha már elkezdtem összeszedni a tippeket, akkor befejezem a bejegyzést. 

Ebben a bejegyzésben a magyar tananyaghoz szorosabban kapcsolódó oldalakat szedem össze, az olyan ismeretterjesztő csatornákat, amelyek ennél általánosabban fogják meg a kérdést és/vagy angol nyelvűek, majd egy másik posztban fogom megosztani.





A Zanza egy videós portál középiskolásoknak. A lényeg: röviden, tömören foglalják össze az anyagot, mintegy zanzásítva azt - mellé van képi anyag is, egyesek kreatívabbak, mások kevésbé, de nekem összességében nagyon tetszik ez az oldal.



Némileg kilóg a sorból, de elfogult vagyok az Easymath kapcsán, ugyanis nekem rengeteget segített az egyetem. Ez ugyanis főként egyetemi anyagokat nyújt - van viszont néhány anyag az oldalon, ami középiskolásoknak is hasznos lehet. Például a kémia érettségi felkészítő - igaz, fizetős, de nem óriási az összeg, és most 50%-os kupont is osztanak a helyzetre való tekintettel. 
A recept egyszerű: a számolós feladatokat is jól elmagyarázzák, így nyújtanak hasznos segítséget.
Érdemes lehet körbenézni a felnőtt szekcióban, hiszen van például Photoshop anyag is, ami minden korosztálynak hasznos lehet.



Már megosztottam Facebookon a hírt, hogy a Mozaik Kiadó, akiknek a könyveiből anno én még nagyon sok esetben tanultam, ingyen elérhetővé tette a tananyaghoz kapcsolódó ingyenes tartalmait. Hát íme!



Talán kevésbé profi videók, de mindenféle témában - érdemes körülnézni.



Az M5 Youtube csatornáján számtalan izgalmas lejátszási listát találhatunk - vannak érettségi felkészítő anyagok többféle tárgyból, a Vers mindenkinek rovatban szuper verseket hallgathatunk meg színművészek felolvasásában, a Mindenki akadémiája esetében pedig elég vegyes a felhozatal, mindenféle témában vannak itt anyagok.



Gondoltátok volna, hogy ennyi tananyag fent van az interneten? Én meg nem győzök azon gondolkozni, milyen jó lett volna, ha az én időmben is...
Mindenesetre digitális oktatás ide vagy oda, ezek a videók tutira hasznosak lehetnek, a hagyományos oktatás ideje alatt is.



Tudom, nagyon retro, mert ez viszont már az én időmben is volt. Ezzel együtt a Sulinetet érdemes lesz most leporolni - emlékszem, én különösen a kémia és fizika anyagaiakat szerettem, mert megmutatták grafikusan a dolgokat, néha akár animációval. 



Wow, egyszerűen wow! Itt megtalálhatod a teljes általános iskolás és középiskolás matek anyagot rövid, 5-10 perces videók formájában.



Erre az oldalra már csak ránézni is jó érzés! Olyan vidám hatást kelt, hogy máris motiváltabban lehet nekiállni a feladatoknak. 

Ahogy írják:

Az OkosDoboz egy olyan digitális taneszköz, mely grafikus feladatsorokkal, gondolkodási képességeket fejlesztő játékokkal és rövid oktató videókkal segíti az általános iskolás gyerekeket az ismeretek elsajátításában, azok gyakorlásában és képességeik fejlesztésében.



Az Alapítvány elkötelezett híve, hogy a közoktatásban (köznevelésben), felsőoktatásban és más iskolarendszeren kívüli intézmények alkalmazott pedagógusainak (nevelőinek) és az intézmények hallgatóinak munkáját, fejlődését nemzetközi színvonalú, modern oktatási, módszertani és technológiai eszközökkel támogassa.



Ezen a videócsatornán a műszaki érdeklődésűek lelnek otthonra leginkább, viszont elég sok matematika oktató anyaguk is van!



Szintén inkább műszaki érdeklődésűeknek jöhet be igazán ez a Youtube csatorna, viszont van egy egész matek érettségi felkészítő anyag! 



Elsőre úgy tűnhet, itt csak komolyabb matematikai anyagok vannak, viszont itt is van egy matematika érettségi felkészítő sorozat!



Ahogy a nevéből is látszik, ezen a Youtube csatornán megint csak matematikához találhatnak segítséget a diákok.



Ez az informatika szerelmeseinek lesz nyerő: programozás, Photoshop... Szintén videócsatorna.

Nincsenek megjegyzések