Breaking News

Lily Anderson: Halhatatlan ​csajok klubja {Értékelés + Nyereményjáték}

Lily Anderson: Halhatatlan ​csajok klubja

A blogturnéról





Mit tehetünk, ha öngyilkos lesz a legjobb barátunk? Hát feltámasztjuk! Legalábbis a Wicca hagyományokat követő Mila Flores így tesz, amikor Riley és az iskola másik két tanulója gyanús körülmények között meghal. Mila a zombilányokkal kezd nyomozásba, ahogy bloggereink is! Tartsatok velünk ezen az izgalmas blogturnén, és  ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Maxim kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a regényből!


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 336
Fordító: Németh Anikó
ISBN: 9789634992387 
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,76)
Olvass bele!
Megrendelési link
Ismerkedjetek meg a tinédzser Wicca-boszorkánnyal, Mila Floresszel, akit a legkevésbé sem érdekel, mit gondolsz a Martens bakancsáról, a viselkedéséről, a magasságáról vagy a testsúlyáról, mert számára ez semmit sem jelent. Neki egyedül az a fontos, hogy mellette áll a legjobb barátnője, Riley. Ezért amikor Riley és a Fairmont Akadémia másik két tanulója, June Phelan-Park és Dayton Nesseth gyanús körülmények között hal meg, Mila nem hajlandó elhinni a mindenki más által elfogadott magyarázatot, miszerint a legjobb barátnője öngyilkosságot követett el. Hogy kiderítse, mi az igazság, egy tubus szájfény és egy régi varázskönyv segítségével véghez viszi azt, ami elképzelhetetlen: visszahozza a lányokat az életbe. Sajnos, mint kiderül, Riley, June és Dayton sem emlékeznek haláluk körülményeire. Vannak azonban befejezetlen ügyeik, amelyekkel még dolguk van. Erre mindössze hét napjuk maradt, amíg működik a varázslat, utána mindhármuknak vissza kell térnie a sírba. Milára hárul a nagy feladat, hogy féken tartsa a zavarodott és szórakozott zombilányok csapatát, ráadásul mielőbb meg kell találnia a gyilkosukat… még mielőtt az ismét lecsaphatna egy újabb áldozatra.




Az első mondat:


"Ha meghal a legjobb barátnőd, az többek között azért is probléma, mert nincs kivel elmenned mások temetésére."

Véleményem


A Halhatatlan csajok klubja teljesen random olvasásom volt. Nem találkoztam korábban a könyvvel, kifejezetten a címkék alapján választottam - volt rajta boszorkány címke és feminista címke, én pedig kíváncsi lettem. 

A történet rögtön egy elég morbid indítással nyit: főszereplőnk, Mila a legjobb barátnőjének a temetésén ül, és meg merem kockáztatni, nem is teljesen úgy viselkedik, ahogy az ebben a helyzetben elvárható lenne - ide pedig leginkább a belső gondolatait értem. Persze hamar kiderül, hogy Mila nem nagyon tette még magában helyre az eseményeket, és egyébként is úgy gondolja, barátnője nem öngyilkos lett, mint ahogyan azt a rendőrök állítják. Tekintve, hogy alig néhány nappal korábban két másik tinilány is "öngyilkos" lett az iskolájukból, ez tulajdonképpen nem is olyan világtól elrugaszkodott gondolat. Mila pedig elhatározza, kinyomozza a barátnője gyilkosságát - és ki lenne jobb segítség ebben, mint maga a barátnő? Mila ugyanis wicca boszorkány, igaz, korábban még semmilyen varázslatukról nem bizonyosodott be, hogy működött volna. De egyszer esik, ami esik - Mila pedig rövid úton feltámasztja nem csak a legjobb barátnőt, Riley-t, hanem a két másik lányt is, akikkel nem volt felhőtlen a viszonyuk. Egy hetük van, mielőtt újra hulla lesz belőlük, ennyi idejük van tehát, hogy kinyomozzák, valóban gyilkosság történt-e, és ha igen, ki a gyilkos. 

Bevallom őszintén, a könyv elején kicsit bizonytalan voltam, ugyanis nem mondhatnám, hogy pont erre számítottam. Igazából van fantasyelem a könyvben, de inkább mondanám amolyan tini mágis realizmusnak ezt a könyvet, ugyanis eléggé random, hogy milyen varázslat és hogyan sikerül, ráadásul maga a főszereplő sem biztos benne, hogy egyáltalán létezik-e varázslat, amíg nem sikerül neki egy teljesen random. Úgyhogy bár valóban vannak sírból kikelt tinilányok, meg egy-két kisebb varázslat, összességében hangulatra egy sokkal inkább egy vicces tininyomozós sztori, mint fantasy, így készüljetek.




És ha már hangulat és tinik. Kicsit olyan retró YA érzésem volt a könyvtől. Valahogy azt érzem mostanában, hogy a YA könyveket inkább feljebb lövik a piacon, a 16-18 éves korosztályra, sőt - annak tudatában íródnak sokszor, hogy felnőttek is olvassák. A Halhatatlan csajok klubja szerintem nem ez a kategória, sokkal tinibb érzése volt a könyvnek, mint ami mostanában a mainstream, valójában a saját tinikorom könyveit idézte - tudjátok, Meg Cabotra gondolok például. 

Ehhez pedig még azt is hozzá kell tenni, hogy a könyv erősen épít a humorra. Persze, zombik futkosnak meg nagy eséllyel van valahol egy gyilkosunk, viszont mégsem nyomasztó a történet, sőt. A főszereplő humora sokszor meglehetősen morbid, nekem itt-ott már kicsit túl sok is volt - például amikor a már meghalt szereplőknek nem azt mondja, hogy aki megölt titeket, hanem aki kinyírt titeket. Csak szerintem érzéketlen? 

Mindenesetre azt nem lehet elvitatni tőle, hogy ha megszokjuk, hogy tinikönyv, akkor nagyon szórakoztató ez a könyv. A nyomozós szál is teljesen rendben van - kicsit lassabb a könyv közepén, viszont a végére nagyon bepörög, és vannak benne meglepetések is.

Tinikönyv lévén természetesen kapunk szerelmi szálat, és igazából ennek örültem is, mert szépen kapcsolódik a gyilkosságos cselekményhez: Mila ugyanis évek óta bele van zúgva Riley bátyjába, és a gyász most kicsit közelebb hozza őket egymáshoz, pont annyira, hogy végre dűlőre jussanak valamiképp. 

 



A könyv legjobb része viszont mindezekkel együtt is szerintem a feltámasztott lányokkal kialakult kapcsolati dinamika volt, ugyanis ez is tartogatott meglepetéseket bőven. Ahogyan említettem, bár Mila csak Riley-t tervezte feltámasztani, de a másik két lány is felébredt vele együtt. A helyzet pikantériája, hogy ők ketten kifejezetten rossz kapcsolatban voltak Milával és Riley-val - sokszor bántották őket a suliban, mert más "kasztba" tartoztak. Nagyon érdekes volt figyelni, hogyan találnak mégis egymásra ebben a helyzetben, és hogyan tudnak meg egymásról nagyon váratlan dolgokat. Jó tanulság, hogy sokszor nem lehet tudni, mi lakozik a másikban, és ha az élet úgy alakul, kiderülhet, hogy valaki egészen más (is tud lenni), mint amilyennek gondoltuk. Ez a tanulság pedig szépen összefut a nyomozós szállal is a végére. 

Összességében nem állítom, hogy ez egy világmegváltó könyv volt, de a morbid humorával a maga nemében egyedi, a nyomozós szál is tartogatott egy-két csavart, és jól szórakoztam az olvasása közben, így én ajánlom. Viszont vásárlás előtt legyetek tudatában, hogy valóban tinikönyvről van szó, és esetleg érdemes beleolvasni is, hogy mennyire talál el titeket a stílusa. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Ha már Mila felébresztett pár zombit, akkor induljunk mi is zombikeresére! Találd ki, kire gondoltunk az egyes állomásokon, és a zombik nevét írd be a rafflecopterbe!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 




a Rafflecopter giveaway



A turné menetrendje



30 - Olvasónapló
16 - Deszy könyvajánlója
22 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések