Breaking News

Maddie Dawson: Szerelmi ​varázslás kezdőknek {Értékelés + Nyereményjáték}

Maddie Dawson: Szerelmi ​varázslás kezdőknek

A blogturnéról





Szerelmi varázslás kezdőknek című könyvével mutatkozik be a magyar olvasóknak Maddie Dawson. A könyv az azonos című sorozat indítókötete és a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg.
Tarts a Blogturné Klub bloggereivel turnéjukon, ismerd meg ők mit gondolnak erről a romantikus, szerelemről szóló történetről, és tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 456
Fordító: Palásthy Ágnes
ISBN: 9789634577928
Sorozat: -
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,98)
Olvass bele!
Megrendelési link
Mert a boldogság nem mindig onnan érkezik, ahonnan várod.
Marnie MacGraw hétköznapi életre vágyik – férjre, gyerekekre és egy egyterűre a kertvárosban. Most, hogy férjhez menni készül álmai lovagjához, biztos benne, hogy valóban ilyen élet vár rá. Aztán találkozik Blix Hollidayjel, a vőlegénye lázadó, párokat összeboronáló idős nagynénjével, és minden megváltozik – éppen úgy, ahogy azt Blix megjósolta.

Amikor a házassága két kínos héten belül véget ér, Marnie érthetően megdöbben. És még jobban megdöbben, amikor megtudja, hogy ő örökölte Blix brooklyni házát, az összes befejezetlen „projektjével”: a megtört szívű, fura barátokkal és szomszédokkal, akik menekülnek a boldogság elől. Marnie nem hiszi magáról, hogy nagyon különleges volna, ám Blix valahogy tudta, ő lesz a tökéletes ember, aki átveheti a párvarázsló szerepét.

Marnie a maga kárán kénytelen megtanulni, hogy a boldogságot néha nehéz felismerni, és gyakran azoknak van a legnagyobb szükségük rá, akik leginkább eltaszítanák maguktól.

Mulatságos és intelligens kötet, szerethető, különc szereplőkkel,
egy csipetnyi varázslattal.

Mondj igent a szerelemre!
„A Szerelmi varázslás kezdőknek kívül-belül elbűvölő.”
– HelloGiggles

Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!

Az első mondat:


"Nem kellett volna eljönnöm, ez az igazság."

Véleményem


Őszinte leszek: egyáltalán nem erre számítottam a könyvtől. És utólag elolvasva a fülszöveget még csak nem is a fülszöveg-olvasási hiányosságom az oka. 

Ez a könyv nem egy szokásos romantikus vagy chick-lit kötet. És bár nem derül ki a fülszövegből, két fontos dolgot meg kell jegyeznem a regénnyel kapcsolatban:

  • A címben szereplő varázslás nem csupán költői túlzás - nem sok és nem is feltétlenül bizonyítható, hogy igazi, de ebben a könyvben valóban van varázslás
  • A nézőpontkaraktereink többen vannak, és nem, nem a két hősszerelmes - egy idős, haldokló nő és egy fiatal nő, akiről a fülszövegben is olvashatunk


Azt hiszem, talán ez a két dolog rögtön rávilágít arra, mennyire nem az a könyv, aminek talán első látásra és fülszöveg-olvasásra számítanánk.




Na de akkor tényleg röviden a történetről, azt is leírva, ami a fülszövegből kimaradt.

Két főszereplőnk és nézőpontkarakterünk Marnie és Blix. A történet amolyan in medias res indul: Blix haldoklik, rákos. Marnie pedig épp eljegyezte magát Noah-val, aki hazaviszi a családhoz, hogy bemutassa őt mindenkinek. Blix Noah bolondos nagynénje, akire a családban mindenki furcsa szemmel néz. Viszont Blix és Marnie valahogy rögtön összehangolódnak, és mivel Blix ért valamicskét a varázsláshoz, rögtön tudja, hogy Marnie-t nem csak véletlenül ismerte meg, hanem a sors hozta őket össze. Neki is megvan az a képessége, mint Blixnek, és bár Marnie ezt még nem tudja, Blix mára igen: ő bizony nem marad majd Noah-val. 

Blix és Marnie képessége ugyanis az, hogy megérkezik, kinek ki lesz majd a tökéletes párja - kivéve saját maguk esetében. 

A regény első fele így igazából nem is egy romantikus sztori tipikus indítása, sőt. Az egyik szálon Blix álmokkal és örömmel teli haldoklását, a másik szálon pedig Marnie szívének összetörését figyelhetjük.

Nem egy szokványos chick-lit indítás, nem igaz?




Ami azt illeti, nem is vagyok épp 100%-osan elégedett vele, szerintem a regény második fele sokkal erősebb volt, mint az első, és nem azért, mert az első feléből hiányoltam a romantikát. 

Nagyon hosszan volt felvezetés érzésem, be kell valljam, inkább csak érdeklődve olvastam, nem szippantott be igazán a sztori első fele. Lassúcska volt, tele voltam kérdőjelekkel - ráadásul mivel Blixnek köszönhetően végül pontosan tudjuk, kivel kellene összejönnie Marnie-nak, amolyan kényelmetlen érzésem volt jó sokáig, amikor Marnie szálát olvastam.

Érdekes módon Blix halála indítja be a sztorit - nem gondolnám, hogy ez spoiler, hiszen a fülszövegben is elhangzik, hogy Marnie bizony örököl egy házat.

A ház öröklésének furcsa feltételei vannak, így Marnie alakuló életét fenekestül felfordítja. Nagyjából innen indult be számomra a történet igazán, még ha értem is, a szerző miért tartotta fontosnak a regény első felét. De azt gondolom, azokból a részekből bőven lehetett volna még húzni, a regény vastagsága is simán megengedte volna, a történetnek pedig egyértelműen jót tett volna. De még talán az is, ha Blix szálát nem egyszerre ismerjük meg, hanem Marnie életében bukkan fel itt-ott, amolyan visszatekintésként.

Mindenesetre innentől tényleg beindulnak az események és minden sokkal izgalmasabbá válik. Ott van nekünk ugyanis Blix öröksége, és ez alatt most nem feltétlenül csak a házat értem, hanem mindent, ami ezzel jár. Az érzéseket, a hangulatokat, az előírásokat és persze elsősorban a ház minden bérlőjét.

Blix afféle jótevő volt, mintha a házában található bérlakásba befogadott volna mindenkit, akinek segítségre van szüksége. 

Akad egy magát a pincében meghúzó, súlyosan összeégett fiatal férfi, aki alig érintkezik a külvilággal. Blix legjobb barátja, Lola, aki hosszú évek óta özvegy és makacs módon nem akar tovább lépni, pedig újra megtalálhatná a boldogságát. Aztán ott van Jessica, aki egyedül neveli a fiát, miután a férje megcsalta. 

Blix háza igazi menedék. És ebben a menedékben találhat új otthonra Marnie - de vajon tényleg így lesz?

Ez a nagy kérdés, ami mozgatja előre a sztorit. Persze, ott van egy fontos szerelmi szál is, de igazából a történet mozgatórugója nem ez, hanem Marnie élete. Hogy milyen döntéseket hoz. Hogy beleveti-e magát az ismeretlenbe. Hogy meri-e úgy élni az életét, ahogyan neki a legjobb, és nem ahogyan mások elvárnák tőle. Hogy mer-e nemet mondani, hátat fordítani mindezeknek. 

Érdekes hangulatú történet volt, ezt meg kell hagyni. Nem nagyon olvastam még hasonlót. Tele volt az élet értelmének keresésével, Blix részéről egy jó nagy adag fénnyel és boldogsággal, némi romantikával, és sok-sok útkereséssel. 

Ezzel együtt sajnos az is igaz, hogy azért nem vált igazán nagy szerelemmé, mert valamit hiányoltam belőle. És abban biztos vagyok, hogy a regény első felét sokkal rövidebbre szabtam volna. Aranyos történet, de igazi kedvenc azért nem lett.

AJÁNLOM



Nyereményjáték


Maddie Dawson története a Könyvmolyképző Kiadó Arany pöttyös könyvek kategóriájában jelent meg, ezért játékunk is ehhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy Arany pöttyös történet hősének nevét rejtettük el. A ti feladatotok az, hogy a megtaláljátok ezt a nevet, a Rafflecopter megfelelő dobozába pedig beírjátok annak a könyvnek a címét és szerzőjének nevét, amelyben  szerepelnek.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.



A turné menetrendje


09.07 - Deszy könyvajánlója
09.09 - Csak olvass!
09.11 - A szofisztikált macska
09.13 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések