Breaking News

Omid Scobie - Carolyn Durand: A ​szabadság nyomában {Értékelés + Nyereményjáték}

Omid Scobie - Carolyn Durand: A ​szabadság nyomában

A blogturnéról





Harry és Meghan. Nem valószínű, hogy a két keresztnevet egymás mellett hallva, olvasva nem tudná valaki, kikről is van szó. Még ha kiléptek is a királyi család kötelékéből, mindenkinek rögtön eszébe jut a világraszóló, mesés esküvő, Diana és persze az őket gyakran követő botrányok és viták. 
A szabadság nyomában az ő történetük - a királyi családban töltött hónapjaik meséje, az ő szemszögükből. Vajon kik ők? És hogyan jutottak el addig a döntésig, hogy feladják királyi életüket?
A Blogturné Klub tagjai 6 állomásos turnén mutatják be a könyvet, amit a végén meg is nyerhettek!


Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 384
Fordító: Békési József, Gömöri Péter, Novák Gábor
ISBN: 9786156122889
Sorozat: -
Moly link
Goodreads link (3,15)
Megrendelési link
Amikor kipattant a brit királyi herceg és az amerikai színésznő románcának híre, a világ szinte csak rájuk figyelt, a média fokozott érdeklődéssel követte az eseményeket. Ám hiába olvashattuk folyamatosan a sussexi herceggel és hercegnével kapcsolatos címlapsztorikat - eljegyzésükről, esküvőjükről, Archie fiuk születéséről, majd arról a példátlan döntésükről, hogy szakítanak a királyi udvarral -, kevesen ismerik Harry és Meghan igaz történetét.

A szabadság nyomában révén most először tekinthetünk a szalagcímek mögé, feltárva Harry és Meghan közös életét, eloszlatva a sok pletykát és félreértést, melyekkel a párnak meg kellett küzdenie. Omid Scobie és Carolyn Durand a brit királyi család programjairól tudósító újságírócsapat tagja, így náluk jobban kevesen ismerhetik a fiatal pár életét.

Scobie és Durand interjúkat készítettek a párhoz legközelebb álló emberekkel, így A szabadság nyomában egyedülállóan őszinte, közeli és lefegyverző portré egy magabiztos, befolyásos, forradalmi gondolkodású párról, akik nem féltek szakítani a hagyományokkal. Elhatározták, hogy a reflektorfénytől távolabb fognak élni, és az egész világon egyedülálló humanitárius örökséget hagynak hátra.


Az első mondat:


"Az egész egy szemvillanás alatt történt."

Véleményem


Ezt a könyvet már azóta vártam, hogy bejelentették a megjelenését. Nem tudom, mennyire tudjátok, de már egy ideje nagyon érdekel a brit királyi család története - illetve a brit történelmet mindig nagyon szerettem, de a modern része csak az utóbbi időben kezdett el ennyire érdekelni. Ebben persze szerepe van a The Crown című sorozatnak is, de igazából azt már emiatt kezdtem el nézni, az csak tovább mélyítette az érdeklődésemet.

Emiatt elég sok cikket olvasok, videót nézek a királyi család életéről, így a Meghan-Harry sztoriról is elég sokat olvastam, néztem videót - mindenféle felfogásból.

Bevallom, engem ennek a kötetnek a kapcsán leginkább az érdekelt, milyen mélységben lesz elfogult.

Hát, az olvasás után kiderült: nagyon.

A szabadság nyomában célja nem titkoltan az, hogy a Megxit - vagyis Meghan és Harry királyi családból való távozása - kérdését körüljárja a páros szemszögéből. Már maga a cím is indikálja, hogy milyen szemszögből íródott ez a kötet, és igazából már a megjelenés előtt kampányban is úgy beszéltek róla, hogy ez a Diana-féle nagy leleplező kötet Harry-Meghan változata.

Hivatalosan nem vettek részt ők ketten a könyv születésében, de igazából a könyvet olvasva ezt nagyon nehéz elképzelni. Annyi intim részletet olvashatunk a könyvben róluk, olyan mélységében ismerhetjük meg az életüket, hogy nem igazán tűnik lehetségesnek, hogy ezt az ő beszámolóik nélkül megírhatták volna. Olyasmikről is szó esik, hogy mit ettek, mit ittak, hová ment Meghan pisilni Afrikában vagy éppen pontosan miről esett szó, amikor Harry kettesben beszélgetett a királynővel. Most csak ennyit sorolok fel, de talán ebből már érzitek, mire gondolok.

Így tehát már nem is olyan meglepő, hogy a kötet rettentő elfogult. Ha valaki csak ezt a könyvet olvassa, akkor rettentő könnyű Harryt és Meghant tisztán áldozatként látni, akik teljesen ártatlanul sodródtak bele ebbe az egészbe, és akiket mindenki bántott.

Bevallom, számomra ez a szintű elfogultság csalódást keltő, még ha számítottam is rá. Reméltem, hogy a kötet sikeres lesz abban, hogy az olvasás után valóban azt érezzem, hogy teljes képet kaptam, hogy mi, miért és hogyan történt. 

De sajnos a szerzőpáros annyira igyekezett bizonygatni Harry és Meghan áldozatszerepét, hogy pont emiatt számomra hiteltelen lett az egész.

Annak idején, amikor Diana nagy leleplezőkötete megjelent, az nem pusztán azért volt sikeres, mert tele volt titkokkal és mert ráhúzta a vizeslepedőt a királyi családra. Hanem azért is, mert Diana maga is vállalta a saját hibáit, a saját rosszul meghozott döntéseit. Mert esendőnek látszani, vállalta a saját felelősségét - és mindezekkel együtt lehetett sajnálni, ettől lett nagyon emberi.

Ebből a könyvből nekem ez hiányzott. Rengeteget olvashatunk arról, milyen gonosz volt Meghannel és Harryvel a média, a királyi család és nagyjából mindenki. Viszont arról nem igazán hallunk, hogy Harry és Meghan tettek-e olyasmit, ami esetleg benne lehetett abban, hogy ide vezettek a dolgok.




És ha a királyi család életét valaki szorosabban követi, ide értve egyébként a sok, külső szemlélő szemében teljesen értelmetlen szabályt is, akkor látszik, hogy igazából a helyzet sem egyik, sem másik oldalról nem lehet annyira fekete és fehér, mint ahogyan ez a könyv lefesti. 

A királyi család begyöpösödött, sok-sok értelmetlen szabállyal? Igen, ez nem is kérdéses. A brit média szereti eltúlozni a dolgokat, és kéjes örömmel figyeli, mikor tesznek valamit rosszul a királyi család tagjai, különös tekintettel a fiatalabb generációra? Igen, nem is lehet kérdés. 

De nagyon egyoldalú és hamis mindebből azt kihozni, hogy csak Harryvel és Meghannel szemben volt ez így. Ahogyan azt rásütni az egész brit médiára, hogy rasszisták. 

Az ugyanis kijelenthetőnek látszik, hogy mindkét - illetve ha a médiát is ide számítjuk, mindhárom - oldal próbálkozott és hibázott is szép számmal. 

Sarkítás azt állítani, hogy a brit királyi család mindent megtett, hogy Meghan ne tudjon beilleszkedni, hiszen egy sor példát hozhatunk, ami ennek ellenkezőjét bizonyítja. Az viszont tény, hogy a szabályaikból egy ponton túl nem engednek, és még mindig él a vagy megszoksz vagy megszöksz elve. 

Sarkítás azt állítani, hogy Harry és Meghan nem tettek semmit, hogy párként próbálják megtalálni a helyüket a királyi családban, de bizony azt állítani is, hogy nem követtek el hibákat és valóban mindent megtettek, hogy alkalmazkodjanak a szerepükhöz - hiszen ezer meg egy példát lehet hozni, amikor nem követték ezeket a szabályokat. 

Ami pedig a médiát illeti... persze, rájuk lehet húzni a vizes lepedőt amiatt, hogy sokszor nagyon gonosz dolgokat írtak a párosról, és ez egyébként így is van. Viszont sajnos ez nem csak Harry és Meghan esetében van így, a királyi család több tagján csámscsognak nagyon szívesen, ide értve Katalint is. (Gondoljunk csak a Waity Katie becenévre, amivel még buszokat is kiplakátoltak, az édesanyja származásának cikizésére, a felfújt szoknyákra vagy épp a félmeztelen paparazzi fotókra.) És azt is hozzá kell tenni, hogy bár könnyű azt állítani így hónapokkal később, hogy már kezdetben sem fogadták tárt karokkal Meghant, de ha valaki már akkoriban követte az eseményeket, talán még emlékezhet rá, hogy eleinte bizony többségében pozitív dolgokat írtak a párosról - hogy Meghan majd új színt hoz a királyi családba, hogy milyen jó, hogy haladnak a korral, hogy mennyire aranyosan szerelmesek, hogy a királynő mennyire szimpatizál Meghannel és még lehetne sorolni hosszan. Az esküvőjüket pedig többen nézték, mint Vilmosét és Katalinét - miközben Vilmos a trón várományosa.

Érdekes megvizsgálni, hogy a kezdeti népszerűségtól alig 2 év leforgása alatt hogyan jutottak el a Megxitig - de sajnos számomra A szabadság nyomában kötetből hiányzott az az objektivitás, amivel ezt hitelesen meg lehet tenni.

Persze a kötet így is érdekes olvasmány, de egy ponton már csak a szememet forgattam attól, hogy mennyire szélsőségesen az egyik oldalról mesél. Ha ennek a kötetnek az volt a célja, hogy szimpátiát keltsen, nálam ez emiatt sajnos nem sikerült. Érdekesnek érdekes, valószínűleg aki megveszi, mert érdekli a téma, talál benne újdonságokat, de összességében érdemes azért annak tudatában nekiállni, hogy nagyon a páros szemüvegén keresztül figyeli a világot, így pedig bizonyos dolgokat majd fenntartásokkal érdemes belőle kezelni. Viszont mivel megvan a másik oldal könyve is - Lady Campbell tollából - ezt is, azt is olvasva talán jobban összeáll a nagy egész.

AJÁNLOM



Nyereményjáték


Mennyire követtétek a Harry és Meghan életével kapcsolatos eseményeket?
Most ezt tesszük próbára!
A turné minden állomásán találtok egy fotót és egy esemény nevét - ám ezek nem passzolnak össze. A feladat egyszerű: minden fotó és esemény kapott egy betűt és egy számot, nektek annyi a feladatotok, hogy a helyes betű-szám kombinációkat beírjátok a Rafflecopter doboz soraiba. Fontos! A párosok sorrendje teljesen mindegy, a lényeg, hogy passzoljanak a párok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

F




6 - Eugénia hercegnő esküvője



a Rafflecopter giveaway 


A turné menetrendje


09.13 – Utószó
09.15 – Sorok között
09.17 – Spirit Bliss Sárga könyves út
09.19 – Readinspo
09.21 – Flora the Sweaterist
09.23 – Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések