Breaking News

Matt Haig: The ​Midnight Library {Értékelés}


 

Oldalszám: 304
ISBN: 9780525559474
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,36)
’Between ​life and death there is a library, and within that library, the shelves go on forever. Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be if you had made other choices…Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?’

A dazzling novel about all the choices that go into a life well lived, from the internationally bestselling author of Reasons to Stay Alive and How To Stop Time.

Somewhere out beyond the edge of the universe there is a library that contains an infinite number of books, each one the story of another reality. One tells the story of your life as it is, along with another book for the other life you could have lived if you had made a different choice at any point in your life. While we all wonder how our lives might have been, what if you had the chance to go to the library and see for yourself? Would any of these other lives truly be better?

In The Midnight Library, Matt Haig’s enchanting new novel, Nora Seed finds herself faced with this decision. Faced with the possibility of changing her life for a new one, following a different career, undoing old breakups, realizing her dreams of becoming a glaciologist; she must search within herself as she travels through the Midnight Library to decide what is truly fulfilling in life, and what makes it worth living in the first place.

Az első mondat:


"Nineteen years before she decided to die, Nora Seed sat in the warmth of the small library at Hazeldene School in the town of Bedford."

Véleményem


Teljesen random, hogy ennek a könyvnek nekivágtam. 

A fáradtság és az őszi búskomorság rám és az olvasási kedvemre is újfent kihatott, úgyhogy valamilyen könnyed olvasmányt kerestem két recenzió közé.

De ahogy mondani szokás, ember tervez, Isten végez.

A The Midnight Library ugyanis cseppet sem tipikus könnyed olvasmány. Nem mondom, hogy nehezen fogyasztható, sőt, kifejezetten olvasmányos, de semmiképp sem könnyed.

Viszont valamiért mégis nagyon megfogott. Önmagában a The Midnight Library - azaz Éjfél(i) könyvtár - cím rendkívül vonzó egy könyvmoly számára, de a leírás is nagyon kíváncsivá tett.

Ahogy a fülszöveg elején írják:

"Élet és halál között van egy könyvtár, a könyvtárban pedig végtelenbe nyúló könyvespolcok. Minden könyv lehetőséget nyújt, hogy kipróbálj egy olyan életet, amit élhettél volna. Hogy lásd, mi történt volna, ha más döntéseket hozol... Te tennél valamit másként, ha lehetőséget kapnál, hogy kijavítsd, amit megbántál?"

A történetet ez nagyjából össze is foglalja.

Főszereplőnk, Nora öngyilkos lesz. Magányos, tele van megbánással. Aztán egy nap az élet egyszerre zúdít a nyakába egy sor nehézséget, és Nora úgy dönt: ennyi elég volt. Egy furcsa könyvtárban találja magát középiskolai tanárnőjével. Minden tele van rejtéllyel, mégis egy idő után nyilvánvalóvá válik. Nora élet és halál között van. A könyvpolcokon sorakozó könyvek rengetege mind életének egy-egy változata. Ha csak egyetlen apró dologban másképp döntött volna, így változott volna meg az élete. Ha másik pályát választ, ha nem szakít a pasijával, ha helyrehozza a kapcsolatát a bátyjával, ha jobban gondoskodik a macskájáról... Számtalan megbánás és egyben számtalan lehetőség is. 

A könyv tehát tulajdonképpen a "Mi lett volna, ha..." fő szálon mozog. Nora életről életre ugrál, életének különböző változataiban találja magát, más-más Norák testében, akik másként alakították az életüket, mint ő. Van, ahol férje van. Van, ahol már gyerekei is. Máshol világhírű sportoló, gleccserkutató vagy épp rockzenész. 

A koncepció egyszerű, de nagyszerű.

Már maga a könyvtár is rendkívül érdekes, bevallom, engem kissé a Harry Potter utolsó részének King's Cross jelenetére emlékeztetett, főleg azután, hogy többet megtudtunk róla a regény második felében - meg arról, hogyan működik. 

Egyébként pedig ki nem gondolkozott volna már el rajta valamikor, mennyire más lett volna az élete, ha életének egy pontján másfelé indul. Nekem most hirtelen a Mézga család anyukájának felkiáltása jut eszembe: „Hogy én miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?”

És ha nem is a saját életünk különböző változatait éljük át, kifejezetten szórakoztató ezt a rengeteg életváltozatot végigizgulni és csodálkozni Norával. 
Időnként olyan érzésem volt, mintha csak egy útválasztós könyvet vettem volna a kezembe, ahol egy választási pont van, sok-sok leágazással, én meg végigolvasom az összes változatot egymás után. 

Persze azért hogy ne csak dicsérjek, ez az útválasztós párhuzam a nyilvánvalóságával is visszaköszön a regényben némileg. Bár vannak meglepetéséletek, nem is egy, azért vannak olyan választási lehetőségek Nora életében, amiket borítékolni lehet már a felvezető alapján. Igaz, itt is csak a választás a nagyon egyértelmű, az, hogy végül a másként döntés pontosan milyen életet eredményez, kevésbé.

Na de hogy ne csak a dolgok fun oldalával foglalkozzak: a történetnek az ötletből fakadóan azért megvan a mélysége is. Amellett, hogy olyan kérdéseket is feszeget, mint hogy mi van a halál után, a fő témája mégis csak maga az élet. A megbánás. A gyász. A bizonytalanság. Hogy hogyan tudunk békében együtt élni magunkkal és a döntéseinkkel. 

Minderre rátesz egy lapáttal, hogy Nora nagyon is fogékony a filozofálgatásra, hiszen az eredeti Nora filozófus. 

A regény válaszai is nagyon tetszettek, összességében a végkifejlet is. Bár bevallom, azért örültem volna, ha kicsit többet tudunk meg Nora újabb döntéseiről, azért így is érzem, miért ez a lezárás. 

Összességében azt tudom mondani, imádtam a könyvet, és habár nem olyan könyv, amit tipikusan olvasni szoktam, nagyon élveztem, faltam a sorokat. A világában pedig még jó sok időt el tudnék tölteni, az biztos. 

KEDVENC LETT

Nincsenek megjegyzések