Breaking News

Katharine McGee: Királyi ​élet {Értékelés + Nyereményjáték}

Katharine McGee: Királyi ​élet

A blogturnéról




Mi lett volna, ha George Washington inkább királlyá koronáztatja magát a függetlenségi háború végén? Katharine McGee szerint mind a mai napig a Washington-ház ülne a trónon. A Maxim kiadó idei újdonságából megtudhatjuk, hogyan képzeli el az írónő az amerikai királyi család mindennapjait, különös tekintettel annak három legifjabb tagjára. Tartsatok velünk, ha tudni szeretnétek, mit gondolunk a könyvről!



Kiadó: Maxim
Oldalszám: 384
Fordító: Bihari György
ISBN: 9789634992257 
Sorozat: American Royals 1.
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,87)
Olvass bele!
Megrendelési link
Miután ​Amerika győzelmet aratott a függetlenségi háborúban, a nép felajánlotta George Washington tábornoknak a koronát. Kétszázötven évvel később még mindig a Washington-ház ül a trónon. A dinasztiák többségéhez hasonlóan Washingtonéknál is van egy trónörökös és egy tartalék. Minden gyerek pontosan tudja, mit várnak el tőle. De ők nemcsak felségek, hanem amerikaiak is. Beatrix hercegnő, akire az a sors vár, hogy Amerika első női uralkodója legyen, hirtelen elviselhetetlenül fojtogatónak találja az egész életét kitöltő feladatot. A tartalék senkit sem érdekel, kivéve, ha éppen felrúg valamilyen szabályt, ezért Samantha hercegnőt sem érdekli semmi, leszámítva… leszámítva a fiút, aki szigorúan tiltott gyümölcs számára. És akkor ott van még Samantha ikertestvére, Jefferson herceg. Ha egy nemzedékkel korábban születik, ő lenne a király, de az új öröklési törvény miatt csupán harmadik a trónöröklés rendjében. Az amerikaiak túlnyomó többsége imádja a szédületesen jóképű hercegüket… akinek szívéért két lány – két szélsőségesen ellentétes lány – vetélkedik.





Az első mondat:


"Már ismered az amerikai függetlenségi háború és az amerikai királyság születésének történetét."

Véleményem


Valamit rögtön az elején tisztázzunk: ezt a könyvet én imádtam!

Aki követ már egy ideje, esetleg felfedezhette, hogy aktívan követem a brit királyi család életét. Üres perceimben pedig rengeteg dokumentumfilmet is megnéztem már róluk - és igen, természetesen nézem a The Crownt is. 

Bevallom, az American Royals kapcsán nem is számítottam a kettő közötti párhuzamokra, nem is értem, miért.

A Királyi élet egy alternatív Amerikában játszódik, napjainkban. És hogy mitől alternatív? Nos, attól, hogy George Washingtont nem az első amerikai elnöknek választották, hanem rögtön megkoronázták. Így tehát azóta királyság az Amerikai Egyesült Államok, annak minden szépségével és buktatójával. Főszereplőink nagyrészt a királyi család tagjai - nagyrészt, a többiek "csupán" hozzájuk csapódtak valamilyen úton-módon.

Ami nagyon érdekes a könyvben, hogy több nézőpontkarakterünk is van. A királyi családnak három gyermeke van: a trónörökös, Beatrice, aki az első királynő lehet, illetve az ikrek, Jeff és Samantha. Beatrice és Samantha nézőpontkarakterek is egyben, Jeff szála pedig egy kicsit más vonalon bontakozik ki, a szerelmi életén keresztül: saját szemszöge van az exének, Daphnénak, aki mindent hajlandó megtenni azért, hogy egy nap hercegné lehessen; illetve saját szemszöget kapott Nina is, a közrendű lány, aki kicsi kora óta Samantha legjobb barátnője, titokban pedig szerelmes Jeffbe. 

Így tehát sok nézőpontkarakteren keresztül követhetjük az eseményeket, aminek köszönhetően elég sok mindent megtudunk a családról - és a félreértéseikről. Nem kevés konfliktust okoz az, hogy mi tudjuk, amit egy-egy szereplő nem - például Beatrice és Samantha rendszeresen félreértik egymást. 

Talán kissé túl fennköltnek hangzik, ha azt mondom, az udvar intrikákkal teli világába kalauzol minket a történet, de valójában így van. Illetve... köszönhetően Daphnénak és a királyi család kiházasítási terveinek, így van.

Beatrice élete trónörökösként a kötelességről szólt mindig is. És mivel a szexizmus létezik, első királynőnek nagyon fontos, hogy megfelelő férjet találjon magának - királyi szülei pedig rendesen beleártják magukat a választásába. Egyáltalán nem irigyeltem őt ezért, de azért annyit elárulhatok, hogy egy nagyon cuki szerelmi szál azért neki is jutott a történetben. 

Sam élete sem könnyű. Örökösen csak második lehetett Beatrice mögött, és ezért teljesen mások a motivációi. A szerelmi életében pedig igencsak nagy a zűrzavar - nem lövöm le a poént, de egyáltalán nem irigylésre méltó, ami vele történik. Ezzel együtt nagyon szerettem, igazán csupaszív, beleveti magát az életbe és a kalandokba, ami nagyon irigylésre méltó.




Nina talán az a karakter, akivel a legkönnyebben lehet azonosulni. Ő a közrendű, aki véletlenül belecsöppent a királyi család életébe, de mindig kívülálló marad. Van egy hétköznapi élete, amiben senki nem tud a kapcsolatáról a királyi család tagjaival, ahol csak egy egyszerű egyetemista, hétköznapi problémákkal. És ott van az élete, amiben Samantha legjobb barátnője, és egyben itt van az a Nina is, aki szerelmes Jeffbe. De Nina elég intelligens ahhoz, hogy tudja, nem valószínű, hogy ennek lehet jövője, tekintve a származásbéli különbségeiket.

A helyzetet csak tovább nehezíti a negyedik szereplőnk, Daphne. Ő Jeff exe, és az első fejezetétől kezdve teljesen nyilvánvaló, hogy az ő élete a törtetésről szól. Mindenképp be akar kerülni a királyi családba, és ehhez el kell érnie, hogy Jeff újra vele akarjon járni. Ezért mindent, de szó szerint mindent megtesz. Ha úgy tetszik, ő a történet "gonosza", így kifejezetten érdekes, hogy nézőpontkarakter lett belőle. Bevallom, az ő szálát szerettem a legkevésbé, ezzel együtt azt nem tagadom, hogy nagyon érdekes élmény a fejében lenni, és a történethez sokat tett hozzá.

Minden szálon fut valamilyen szerelmi szál, egyik cukibb, mint a másik - na jó, Daphnéra ez a szó talán kevésbé használható, de a többi szerelmi szálat imádtam.

Pont a napokban került szóba egy kommentben a Facebook oldalon az Anna és a francia csók, és válaszoltam is egyet a könyv kapcsán: hogy mennyire örülnék, ha kicsit több lenne megint az ilyen ártatlan-cuki romantikus YA könyvekből, amikben nem akarnak semmilyen fontos társadalmi dologra reflektálni, amiben nincs mentális betegség, ami nem világmegváltó fantasy - csak egy aranyos romantikus történet, amiben el lehet merülni néhány órára. 

Ugyan a Királyi családot nem nevezném YA-nak, és a sok szál meg a fiktív Amerika miatt azért nem is annyira egyszerű a történet, mégis ezt a cukiságfaktor szállították nekem a benne lévő szerelmi szálak. Nagyon szerettem szurkolni nekik, és nagyon szerettem azt a néhány pillanatnyi boldogságot, amit itt-ott a nehézségek közepette találtak a szereplőink.

És hogy visszatérjek az értékelésem elejére: nagyon érezhető, hogy az írónő rengeteget merített a brit királyi család életéből. Talán konkrét megfeleltetéseket is - Margaret egyértelműen Margit, II. Erzsébet húga -, és vannak kicsit távolabbi párhuzamok is. Beatrice szerelmi élete kapcsán fel lehet fedezni Károly és Camilla történetét, meg persze VIII. Edward dilemmáját, akinek szerelem és trón között kellett választania. Aztán ott van Daphne, aki még nevében is hasonlít kicsit Dianára - de csak annyira, hogy a sajtó számára ő a tökéletes lány, ő a sajtó üdvöskéje a jótékonykodásaival és a csevegésekkel, közben viszont mi tudjuk, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet. Samantha karakterében is van egy adag Margit hercegnőből, aki mindig II. Erzsébet árnyékában kellett éljen, ezért egy sokkal lázadóbb attitűdöt vett fel, mint a nővére. És persze ott van a király, aki... nos, elég jól megfeleltethető VI. Györgynek. 

Nagyon izgalmasak azok a kikacsintások is, amiket az amerikai történelem kapcsán tesz az írónő, ahol megjegyez egy-egy dolgot erről az alternatív Amerikáról, miközben mi tudjuk, mi van valójában. Igaz, ezekből meglepő módon kicsit kevesebb van, mint a brit királyi családos párhuzamból.

Összességében imádtam ezt a könyvet, nagyon-nagyon ajánlom mindenkinek. Egy problémám van csak vele, hogy nem lezárt egyik szál sem, én meg nem fogom tudni kivárni, míg érkezik magyarul, folytatnom kell AZONNAL.

KEDVENC LETT

Nyereményjáték


A játékunkban a disztópiáknak adózunk. Olyan regényekből hoztunk idézeteket, amelyek az USA jelenéről vagy jövőjéről festenek alternatív képet. Nektek nincs más dolgotok, mint a szerző nevét és az adott könyv vagy a sorozat címét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Réges-régen, mielőtt kezdetét vette az első Viadal, a Kapitólium épített egy tucat csodálatos házat minden körzetben. A Tizenkettedik Körzetben természetesen egy kivételével mind üresen áll. Haymitch házán kívül egyikben sem lakott még senki.


a Rafflecopter giveaway



A turné menetrendje


12.05. Deszy könyvajánlója
12.07. Pandalány olvas
12.09. Readinspo

4 megjegyzés:

  1. Wenn Sie CBD Öl möchten, ist es wichtig, dass Sie die verschiedenen verfügbaren Arten kennen. Auf diese Weise können Sie die besten auswählen. Einige Leute haben sogar CBD-Öl, das durch Einnahme von CBD-Blüten oder CBD-Knospen hergestellt wird. Dieses Verfahren wird jedoch nicht zur Herstellung von CBD-Öl verwendet, da das Öl wirksamer ist als die eigentliche Blume oder Knospe. Bevor Sie CBD-Öl kaufen, stellen Sie sicher, dass Sie das Original kaufen.

    VálaszTörlés
  2. If you want to download latest cracked software or king of internet idm crack,so visit below links.
    idm download 2021
    idm download cracked
    Internet Download Manager Crack

    VálaszTörlés