Breaking News

Kedvenc ételeink története egy könyvben

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem mindig is érdekelt az ételeink története. Nem volt ez tudatos kutatás a részemről, egyszerűen csak érdekesnek találtam, ha egyszer-egyszer szembejött velem ilyen történet. 

Legtöbbször sütés közben jut eszembe, a mindenféle pepecs munka közben, hogy vajon ki a fenének jutott ez eszébe? Kinek jutott eszébe szétválasztani a tojást, aztán kézzel addig verni, míg kemény hab lett belőle? Kinek jutott eszébe először a sütőpor őse? Vagy hogy a csontok főzéséből nyert zselatin milyen jó lesz majd édességekbe. (Elég bizarr, valljuk be.)

Érdekes módon az utóbbi hetekben több ilyen téma talált meg: egy ismerős, aki egy ételt teljesen máshogy ismer, mint nagyjából mindenki más, mert a családjukban vélhetően valamilyen hiány miatt módosítottak a recepten. Egy könyv, ami a II. világháború idején játszódik egy olyan rádióműsorról szól, amiben a nők próbálnak mindenféle kreatív receptet kitalálni azokból a dolgokból, amiket jegyre kapnak. Egy videó, amiben egy görög lány egy kevesek által ismert görög receptről mesél, és annak történetéről...

És most ez a könyv.

Tudom, tudom, gyerekkönyv, mégis rettentő izgalmasnak tűnik, és kíváncsi vagyok, milyen lesz - gondoltam, hátha titeket is érdekel. 




Fülszöveg:

Gondoltál már arra, hogy minden ételnek megvan a maga története? Valaki egyszer rájött, hogyan lehet kenyeret sütni kemencében, és hogy tojásból, tejből és lisztből palacsinta lesz. Magyarországon sem ettek mindig paprikás krumplit, sokáig azt sem tudták, mi fán terem a krumpli és a paprika.
Az ételek hosszú és izgalmas utat tettek meg, mielőtt a mai formájukban a tányérunkra értek. Kalas Györgyi régóta foglalkozik gasztronómiával, ebben a könyvben a gyerekek kedvenc ételeinek legérdekesebb történeteit gyűjtötte össze. Kiderül, hogyan sütik a nápolyi pizzát, hányféle tészta van Olaszországban, mi köze a sült krumplinak a belga halászokhoz, milyen a kakaó termése, és miért készítettek először szusit. De a könyvben a csoki, a chips és a ketchup történetét is megismerheted!
Horváth Ildi gyönyörű rajzaitól pedig biztosan megéhezel, így a könyv végén néhány receptet is találsz, amit jó szórakozás lesz otthon elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések