Breaking News

Kötelező olvasmány lesz: Mit tenne Frida Kahlo? - Kivételes nők, akik nem ismertek akadályt

Jelentek már meg magyarul olyan könyvek, amelyek híres-elismert-zseniális nőket gyűjtöttek össze - például az Esti mesék lázadó lányoknak, vagy a magyar változat, az 50 ​elszánt magyar nő -, de minél több ilyen van, én csak annál jobban örülök. 

Ugyanis nagyon sokszor találkozom azzal, amikor valaki nehezményezi, hogy nincs annyi női utcanév, szobor, tananyag téma és még sorolhatnánk, hogy de hát nincsenek is!

És persze, kétségtelen tény, hogy évezredekig patriarchális társadalomban éltünk, ahol a nők jobbára csak feleségek és anyák lehettek, nem futhattak be karriert, nem tanulhattak úgy, mint a férfiak, nem lehetett saját vagyonuk, így pedig igencsak nehéz helyzetből indultak abban a tekintetben, hogy nagy emberekké váljanak. Hozzáteszem, ebben azért óriási szerepe van a patriarchális történetmesélésnek is, mert azok a nőket is inkább elfelejti a történetmesélés, akik aztán tényleg megérdemelnék, hogy beszéljenek róluk. 

Na de vissza a poszt elejére: most egy újabb ilyen gyűjteményes könyv érkezik, nagy nőkkel a fókuszban. 

A kötettel már szemeztem angolul is, de bevallom, kissé belekavarodtam, nem ok nélkül. Mint kiderült, a könyv címe annak megfelelően változhat, melyik országban jelenik meg.

Nálunk valamilyen oknál fogva Frida Kahlo lett a címadó, így a cím Mit tenne Frida Kahlo? - Kivételes nők, akik nem ismertek akadályt. De találkozhattok a szerzőpárostól What Would Cleopatra Do? és What Would Boudicca Do? címen is - ez senkit ne zavarjon össze, mind ugyanaz a könyv.



A könyv az Athenaeum Kiadónál érkezik, a Líra szerint április közepére várható.


Fülszöveg:

Sorolj fel tíz tudóst, aki nő volt! És Marie Curie-t most nem dobhatod be...
Az megvan, hogy az első számítógépes algoritmust Byron lánya, Ada Lovelace alkotta meg? Vagy hogy Telkes Mária nem a két szép szeméről kapta a Napkirálynő becenevet? Mennyit tudsz Coco Chanel kihívásokkal teli életéről? Wollstonecraft, Earhart, Hopper - ismerősen csengő nevek?
A való élet szerencsére nem egy kvízműsor - de azért nem árt, ha tájékozottak vagyunk. Az elmúlt száz évben sok dolog megváltozott: közeledni kezdtek egymáshoz a nők és férfiak jogai, számos helyen kialakult az egyenlőségre törekvő szemlélet, de nem szabad elfelejtenünk, milyen hosszú és göröngyös utat jártak be a történelem nőalakjai - ahogyan azt sem: van még hova fejlődnünk.
A szerzőpáros időt és energiát nem kímélve kutatta fel a történelem olyan nőalakjait, akiket senki sem ültethetett a sarokba... Könyvük egyszerre inspiráció, ismeretterjesztő kézikönyv és tanácsadókötet.Nagy szerencsénkre a szerzők a humort sem spórolták ki a történetekből, így remek társaság lehet borús napjainkra is.

Nincsenek megjegyzések