Breaking News

Natalia Sherba: Az ​Órakulcs {Értékelés}

Natalia Sherba: Az ​Órakulcs

Kiadó: Európa
Oldalszám: 464
Fordító: Teleki Anna
ISBN: 9789635043279 
Sorozat: Óramágusok 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Az Óramágusok új, egyedi hang a fantasyben, ahol az Idő külön, mágikus univerzumként jelenik meg. Barátság, bizalom, a könnyű és a helyes út közti választás nehézsége, az elhivatottság megtalálása, az akaraterő megedzése, az első szerelem bonyodalmai – ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatják az Óramágusok sorozat kamasz szereplőit, ahogyan a való élet, a valódi világ kamasz lakóit is, éljenek bárhol.
LÉPJ BE AZ IDŐ BIRODALMÁBA!
Vasilisa egyszerű kamasz lány, átlagos élettel. Ám egy nap megtudja, hogy létezik egy titkos, elrejtett világ, melyben óramágusok, tündérek és más varázslények élnek. Mire felocsúdik, már egy életre-halálra menő játszma kellős közepén találja magát, és szerepet kell vállalnia a Nagy Idővarázslatban. Veszélyesnél veszélyesebb akadályokat kell legyőznie, miközben szép lassan rájön, ki áll teljes szívből mellette, és ki az, akitől óvakodnia kell.

Barátság, bizalom, a könnyű és a helyes út közti választás nehézsége, az elhivatottság megtalálása, az akaraterő megedzése, az első szerelem bonyodalmai – ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatják az Óramágusok sorozat kamasz szereplőit, ahogyan a való élet, a valódi világ kamasz lakóit is, éljenek bárhol.

Az Óramágusok új, egyedi hang a fantasyben, ahol az Idő külön, mágikus univerzumként jelenik meg. Három, időmágiát használó nép: az óramágusok, a tündérek és a Szellemek közt dúl a konfli ktus, az idő természetének megértését és mágiájának használatát pedig különleges óraszerkezetek teszik lehetővé a varázslényekkel és -tárgyakkal, kastélyokkal, különleges tájakkal teli, multidimenzionális világban. A gondosan kidolgozott, vibrálóan izgalmas világ és az összetett, folyamatosan fejlődő karakterek világszerte több millió olvasó szívét hódították meg.




Az első mondat:


"Torznak és ijesztőnek tűnt a magas tömb, a sötét erdő közepén meredező, félelmetes kődarab."

Véleményem


Már nézegettem ezt a könyvet korábban is, hiszen az orosz világ Harry Pottereként emlegetik, ha pedig a Harry Potter szóba kerül, az az én kíváncsiságomat nyilvánvalóan felkelti. Az utolsó löketet az Európa Kiadó meghívása adta egy különleges könyvbemutatóra, ahol találkozhattunk néhányan az írónővel - erről egy külön bejegyzésben még mesélek majd. Mindenesetre ide úgy szerettem volna menni, hogy már ismerős valamelyest a világ, így rögvest beszereztem az első két részt (igaz, nem volt könnyű meló, mivel az első könyvet már alig lehetett megtalálni, mert az utánnyomásra várt minden webshop), és mire a találkozó volt, az első könyvet be is fejeztem.

Szeretném leszögezni, hogy az értékelésemet egyáltalán nem befolyásolta az írónővel való találkozás - az ugyanis minden szinten csillagos ötöst érdemel. De azért az első könyvnek vannak hibái, és bár nagyon tetszett, azért ezeket a hiányérzeteimet megosztom veletek - és nagyon bízom benne (meg úgy is érzem), hogy a folytatás majd orvosolja őket.

Az Órakulcs egy middle grade történet, szóval ha valaki YA könyvre számít, annak már most mondom: ez ugyan némileg fölé lő korosztályban a Harry Potternek a szereplők korát illetően, de azért még határozottan a middle grade területén maradunk.

Főhősünk, Vasilisa 13 éves, az édesanyja elhunyt, az édesapjával pedig soha nem találkozott -  nem ő neveli, hanem egy kvázi fizetett alkalmazott. Ettől még elég tűrhető a gyerekkora, jó iskolába jár, van egy szuper barátja, akivel számíthatnak egymásra, és persze ott van neki a ritmikus sportgimnasztika, a gyönyörű sport, amiben nem csak tehetséges, de amit imád is. 
Aztán természetesen jön a váratlan fordulat: megjelenik a bizonyos apuka, aki elrángatja a házába, és ezzel együtt egy másik világba: nem elég, hogy kiderül, hogy több féltestvére is van, ráadásul még állítólag varázsolni is tud a család. Ráadásul úgy tűnik, a házban mindenki gyűlöli őt. Na de hazajuthat-e Vasilisa, vagy örökre ezen a furcsa helyen ragad? És valóban létezik varázslat? Ha pedig igen, ő is tud varázsolni? Akarná ezt egyáltalán? 




Az Óramágusok sorozatban lényegében két világ van: az Ostala és az Eflara. Előbbi a mi világunk, ahol nincsen varázslat - utóbbi pedig az óramágusok otthona, ahol bizony nagyon is sok a varázslat. Annak idején a két világ kettéhasadt, viszont azóta is folyamatosan közelítenek egymáshoz, ami azzal fenyeget, hogy az Ostala elnyeli az Eflarát. Ezt egy módon lehet megakadályozni: ha összegyűjtik az órakulcsokat, és aztán a megfelelő pillanatban minden kulcshordozó ugyanazt kívánja, hogy megmeneküljenek a világok.

Lehetséges, hogy ez most kicsit kuszának tűnik. És őszintén mondom: elhiszem. A könyv elején még abszolút indokoltnak éreztem, hogy ennyire homályosak a világ keretei, hiszen a főszereplőnk maga is tele van kérdésekkel. Aztán persze többet tudtunk meg mindenről, de nem merném kijelenteni, hogy már 100%-osan értem, hogyan működik a sorozat világa. Nagyon remélem, hogy okkal van így, és ahogy a sorozat halad előre, egyre inkább letisztázódik bennem, hogy mi is hogy van tulajdonképpen.

Mert maga a varázslat egyébként rém izgalmas, ugyanis nem pálcákkal meg kézmozdulatokkal, hanem valóban órákkal és óralapokkal varázsolnak, szóval igazi steampunk látványvilág pörgött a fejemben, akárhányszor ilyesmi történt - levegőben repkedő számok (számszitálás), kinyíló órák - az biztos, hogy kifejezetten látványos, ha az ember maga elé képzeli. 

A regény második felében kiderül az is, hogy lesznek itt még fontos szereplők, akik Vasilisa mellé szegődnek, ezzel kapcsolatban viszont nem szeretnék spoilerezni. Maradjunk annyiban, hogy a második félben felbukkanó mindenféle szereplőt megkedveltem, jó és rossz oldalon is vannak izgalmas, kecsegtető karakterek - bár bevallom, az épülő szerelmi szálat picit hirtelennek éreztem, amolyan "oké, értem, nem igazán történt sok minden, de nekik kell majd szurkolni" érzésem volt. Érteni fogjátok, mire gondolok, ha odáig juttok a könyvben. 

Forrás



Akiről viszont szívesen szólok bővebben, az Vasilisa, ugyanis a regény legnagyobb gyengesége szerintem ő volt. Alapból nagyon nehéz jó főszereplőt alkotni egy ilyen könyvhöz, hiszen mindenkinek tudnia kellene azonosulni vele, szóval nem lehet szélsőségesen dilis például. Másrészt mivel az olvasónak vele együtt kell megismernie a világot, sosem tudhat túl sokat. És hát, Vasilisa valóban elég naiv volt. Akadtak kifejezetten badass pillanatai, amikor szembeszállt a családtagjaival, vagy kérdés nélkül ment a saját feje után határozottan - viszont mellette nagyon sok olyan is, amikor olvasóként borítékolható volt, hogy rossz vége lesz annak, amit csinált. Bevallom, akadtak jelenetek, amikor egyszerűen nem értettem, miért nem gondolja végig, mit csinál. Ezzel együtt van benne potenciál, szóval kíváncsian várom, hová fejlődik, amint kicsit jobban megtalálja a helyét a világban és picit érettebbé válik - hiszen mentségére szóljon, 13 éves, és ha a realitás talaján mozgunk, nagyon is reálisak a reakciói. Egyszerűen fantasyhősöktől hajlamos vagyok egy fokkal több intelligens hősiességet várni.

Egyébként azt nem lehet vitatni, hogy a könyv rettentően olvastatta magát, 1,5 nap alatt elolvastam, munka mellett, és igazából ha több időm van és nem esteledik rám, nagy eséllyel egy szuszra el is olvasom, mert vittem előre a kérdések és a rejtélyek. Folyamatosan pörög a cselekmény, mindig visz előre valami. Vagy egy rejtély, vagy valamilyen konkrét cél és a hozzá kapcsolódó akciójelenetek - főként a kötet második felében. Volt itt minden, verekedéstől kezdve bullyingen keresztül szabadítós jelenetig. 

Összességében jó élmény volt az olvasás, mindenképpen folytatni fogom, és amit hallottam/láttam a sorozat többi részéből, azok alapján sem lehet ez kérdés. Sőt, kifejezetten várom Vasilisa fejlődését, mert úgy érzem, az utolsó könyvre igazán badass hősnő válik majd belőle. 

AJÁNLOM

Nincsenek megjegyzések