Breaking News

Célkitűzések 2022-re - Könyvek és blog




A 2021-es évet szerintem szépen lekerekítettük, egy sor évértékelő bejegyzést írtam, amiben elolvashatjátok, melyik oldalunk hogy teljesített, és hogy milyen volt az évem olvasási oldalról, meg úgy általánosságban.

Úgyhogy most csapjunk bele, és nézzük, mit várok 2022-től!


Az a helyzet, hogy minden év elején túltervezem magam. Alapvetően inkább többet tűzök ki célul, mint kevesebbet, és szerencsére év végén elég jól kezelem szerintem, ha vannak dolgok, amiket nem sikerül megvalósítani. Úgyhogy most is összeszedek mindent, aminek örülnék, ha megvalósulna, de azért próbálom azt is figyelembe venni, mi mennyire reális.


OLVASÁSI SZEMPONTBÓL


Változatos olvasás


Továbbra is célom az, hogy minél változatosabban olvassak. Szeretem a szokásos YA-NA könyveimet is, félreértés ne essék, de kifejezetten jól esik kalandozni más vonalon.
Úgyhogy idén is cél, hogy többféle kiadótól, többféle zsánerben olvassak. 


Angolul olvasás


Nagyon szeretek angolul olvasni, sokkal szabadabb érzés, mint amikor magyar könyveket olvasok - nyilván ebben benne van, hogy ezeket általában nem konkrét céllal olvasom, pl. hogy értékeljem, hanem csak úgy. Arról, hogy a felfedezés öröme mennyit ad hozzá, már írtam az egyik évzáró bejegyzésben.
Ráadásul sajnos nem nagyon van lehetőségem a mindennapokban használni az angol nyelvet, így gyakorlásnak sem rossz - igaz, alapvetően nem a megértés szokott kihívást jelenteni, hanem az aktív használat, amikor nekem kellene beszélnem.


Magyar könyvek


Tavaly elég gyatra évet zártam a magyar szerzős könyvek olvasása terén. Nem akarok görcsösen ragaszkodni hozzá, hogy ebből ennyit, abból annyit olvassak, de azért a tavalyi egy magyar könyvnél mindenképp szeretnék 2022-ben magasabbra lőni.


LMBTQ könyvek


Alapvetően nem zárkózok el az LMBTQ könyvektől, de tudatosan sem szoktam keresni őket. Mindenesetre 2022-ben is szeretnék mindenképp olvasni ilyet - már csak lázadásból is. De nyilván nem csak azért.


Fejlesztő könyvek


Korábban is volt már célom, hogy több olyan könyvet olvassak, ami vagy valamilyen önfejlesztő könyv, vagy valamilyen szakmai fejlesztő könyv. Ebben valamennyit javítottam is, de közel sem annyit, mint szeretném, úgyhogy 2022-ben is mindenképp szeretném szem előtt tartani, hogy a jó sztorik mellett érdemes a saját fejlesztésemre is több energiát áldozni - könyvekkel is.


Minden nap olvasni


Ez már tavaly is célkitűzésem volt, és nem sikerült megvalósítani. Ezzel együtt idén újra szeretném kitűzni célul, aztán meglátjuk. 
Ahogy írtam korábban, nem vagyok az a típusú olvasó, akinek kényelmes, ha két-három hétig rágódik egy könyvön - én azt szeretem, ha beránt, és minél hamarabb végig tudom olvasni a sztorit, megszakítások nélkül. Ezt a típusú olvasást munka mellett sokkal nehezebb megvalósítani, de mindenképp szeretnék dolgozni rajta - talán pont az lesz a kulcs, hogy amikor nincs időm annyira elmerülni egy történetben, akkor csapok bele fejlesztő könyvek olvasásába, amiknél nem zavar annyira a meg-megállás. 


Sorozatok lezárása


Sok könyvmolynál cél ez, aztán vagy sikerül megvalósítani, vagy nem. Nálam most elég sok olyan sorozat várakozik, amiknél egy vagy max. két rész van hátra, és nem is az a problémám, hogy nem tetszik a sorozat. Egyszerűen annyi idő telt el az előző könyvek olvasása óta, hogy mindenképp fel kell frissítenem a tudásomat újraolvasással - ez pedig plusz idő, így ezek a várakozó könyvek mindig hátrébb sorolódnak a könnyebben fogyasztható új részek vagy standalone kötetek mellett. Ezen mindenképp szeretnék javítani, és lezárni 2022-ben jó pár megkezdett sorozatomat. 


Árnyvadász felzárkózás


Ha már megkezdett sorozatok... Egy ponton elakadtam az Árnyvadász univerzumban, és mivel vagyok annyira rajongó, hogy nem akarom őket összevissza sorrendben olvasni, azóta az újabb könyveket sem olvastam. Tudjátok, mennyire szeretem Cassandra Clare könyveit, és ez nem változott. Még csak nem is a könyvekkel volt problémám, egyszerűen a fenti problémáma ütköztem: a hosszúságok miatt csak sok-sok megszakítással tudtam volna olvasni őket, amit nem akartam. Illetve pont olyan élethelyzetben kapott el, amikor azok a lelki hullámvölgyek, amikre Clare képes, nem estek volna jól. Azóta pedig csak tologatom magam előtt a szériákat, amit nagyon bánok.
Idén mindenképp szeretnék felzárkózni - ha minden jól megy, teljesen, ha nem, akkor legalább részben. 


Várólista-csökkentés


Ha már sorozatok lezárása, egy másik klasszikus könyvmoly kihívás: szeretnék egy sor olyan könyvet elolvasni végre, amiket korábban nagyon vártam, beszereztem, azóta pedig olvasatlanul ülnek a polcomon. Én magam is irulok-pirulok, ha arra gondolok, milyen könyvek ücsörögnek így a polcomon - megszámolni pedig nem is merem őket.
Az esélytelen, hogy nullára csökkentsem a számukat, de mindenképp szeretnék javítani a statisztikán. 


Újraolvasások vezetése


2021-ben elkezdtem vezetni külön Moly polcon az olvasásaimat, ami egy ideig egész jól ment... aztán kevésbé. De akkor is hatalmas fejlődésnek éltem meg, úgyhogy 2022-ben mindenképp szeretném folytatni ezt a szokást. (Ugye én az újraolvasásaimat soha nem vezetem fel olvasásként a Molyon, a rendes Moly polcaimon mindig csak az új olvasások látszódnak, így pedig az újraolvasásaimról nincsen pontosabb statisztikám a korábbi évekről.)


Mennyiség?


Azon, hogy hány oldalt és hány könyvet olvasok, már nem görcsölök annyira, mint a korábbi években. Tudom, hogy képes vagyok nagyon sokat olvasni, viszont azt is tudom, hogy az élet sokszor közbeszól. 

Ezzel együtt hazudni sem akarok, igenis figyelem az olvasásaimat, és szeretem magam arra motiválni ezzel is, hogy újabb könyvekbe vágjak bele. 

A szám, ami mindig a szemem előtt lebeg az utóbbi évek évkezdésekor a 100 - ennél korábban sokkal többet is olvastam, viszont azt is tudom, hogy évek óta nem sikerült megugrani.
Idén is beállítom magamban ezt a 100-as célt, de igazából nem leszek mérges vagy csalódott, ha nem sikerül. 

Oldalszámok terén ilyesféle célkitűzésem nem szokott lenni, de annak örülni fogok, ha sikerül többet olvasni, mint tavaly.



A BLOGGAL KAPCSOLATBAN



A bloggal kapcsolatban már kicsit bonyolultabb minden. 
Ötletem nagyon sok van - de reálisan nézve időm, energiám a további növekedésre annál kevesebb. 

Nem akarok feleslegesen ígérgetni mindenfélét, mert tudom, nem biztos, hogy az ötlet fázison túljutunk. Ha minden tervemet meg akarnám valósítani, és minden meglévő extrás rovatot olyan gyakran frissíteni, ahogy jónak érezném - nos, akkor ezt csinálhatnám főállásban. Ami tök jó lenne, de ahhoz kellene az anyagi háttér, ami vagy szponzorok vagy közösségi finanszírozás (pl. Patreon) által lenne megvalósítható. Bármelyik szuper lenne, de sajnos esélyt kevéssé látok rájuk.

Addig pedig marad az, hogy megpróbálok kihozni mindent a blogból a két állásom mellett - viszont így bele kell törődnöm, hogy nem tudok folyamatosan recenziókat vállalni és értékeléseket írni, nem tudok heti szinten kvízeket, nagyobb lélegzetű gyűjtéseket és elemzéseket írni, és úgy alapjáraton is a korlátozott időmet kell szétosztani a különböző platformok között. 

Mindezeket figyelembe véve a top prioritásom:

Jobb tervezés és időbeosztás


Sajnos nem vagyok nagyon rendszerezett ember, sosem tartoztam azok közé, akik naplót vezetnek, pontos nyilvántartásokat írnak és állandó jelleggel listázzák a teendőket. De egyre inkább érzem, hogy erre szükségem lenne. A munkával kapcsolatos teendőim száma is nő, és minél nagyobb a stressz és a fáradság, annál kevésbé vagyok alkalmas rá, hogy mindent fejben tartsak.
Ugyanez igaz a blogra is - sosem tartottam magam kőbe vésett szabályozokhoz, és ezután sem szeretném. 
Ezzel együtt jó lenne az életem minden területén kicsit nagyobb rendszert venni a teendők nyilvántartásába anélkül, hogy túl sok időt kellene magára a tervezésre és a nyilvántartásra áldozni - mert időm, az nem nagyon van már.


Előre időzítés


Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, de mindenképpen szükség lenne arra, hogy előre elkészüljek dolgokkal - például legyenek előre kész blogbejegyzéseim, időzített Facebook posztok, Insta fotók... Vannak napok, amikor gond nélkül megy, hogy ezeket szinte élőben csináljam, és minden reggel gondoskodjak az aznapi tartalamkról, de olyanok is, amikor nem - és ha ez bekövetkezik, akkor jönnek az üres napok és a kapkodás. 


Értékelések


2021-ben nagyon kevés könyvértékelés került fel a blogra, aminek nem örülök. Ráadásul az értékelések hiányát tudom, ti is érzékeltétek. 
A tavalyinél mindenképpen szeretnék több értékelést írni, akár egy-egy turnéra is visszatérni - utóbbit viszont csak abban az esetben merek vállalni, ha valóban már a turné tervezése előtt el tudom olvasni a könyvet. Sem az olvasókkal, sem a többi blogturnéssal szemben nem fair a tologatás, sunnyogás, márpedig sajnos a két munka mellett a szoros határidőket már nem merem vállalni anélkül, hogy kész bejegyzéssel, vagy legalább már befejezett könyvvel ugranék neki a turnénak. 


Új platformok


Időm és energiám sokkal több már nem lesz, és még mindig a Facebook számomra a legkényelmesebb platform.
Viszont nagyon érezhető, hogy sokkal aktívabb vagyok ott, mint máshol - és a Facebook mellett háttérbe szorul minden más. 
Én is érzem a levegőben, hogy a Facebooknak megvannak a maga bajai, ami miatt sokan szakítanak vele. Úgyhogy szeretném végiggondolni, mik azok a közösségi oldalak és lehetőségek, amikbe érdemes lenne több időt fektetni, akár annak árán is, hogy esetleg nem posztolok minden órában vagy minden második órában Facebookon. 
Meglátjuk. 


Pontos számokat nem szeretnék meghatározni, mert nem igazán vannak.
Tavaly voltak - szerettem volna elérni a 30.000 Facebook lájkolót, a 2000 Moly követőt - de ezek meglettek. Most nincs új szám, ami a szemem előtt lebegne, bár nyilván a növekedésnek mindig örülök.
Az 50 millió látogatás a blogon természetesen cél, de úgy érzem, az meglehet idén, ha rendesen tudok posztolni. Ha pedig nem, akkor az csak azon fog múlni, hogy nem volt elég időm a blogra.


Ahogy korábban írtam, a konkrét ötleteimbe nem mennék bele most ennél bővebben. Vannak. Sok. De az, hogy mennyit fogok tudni kivitelezni is, az bizony kérdéses.

Nincsenek megjegyzések