Breaking News

Mr. Darcy inge és Sherlock kabátja is ott van a BBC 100 ikonikus tárgy gyűjteményében
A BBC elmúlt száz évét megidéző száz ikonikus tárgy gyűjteményében szerepel több irodalmi vonatkozású tárgy, többek között Mr. Darcy hófehér inge is, amelyet a Büszkeség és balítélet című sorozatban Colin Firth viselt!

A BBC 2022-es centenáriumára összeállított online kollekcióban megtekinthető Roy Plomley 1941-ből származó levele, amelyből a BBC rádió híres Desert Island Discs című műsora született, és egy 1935-ös újságkivágás is, amely arról számolt be, hogy milyen sok nő jelentkezett bemondónak a BBC-hez, mikor végre megnyílt a nők előtt ez a lehetőség.

Az évforduló alkalmából három nagy online gyűjteményt állított össze a BBC. A Száz tárgy a technológiát, kellékeket, dokumentumokat, műtárgyakat és épületeket mutatja be, szerepel köztük a klasszikus BBC-mikrofon is. A Száz arc a BBC archívumából származó fényképek gyűjteménye, amelyben a helyszíni tudósítók és a forgatáson dolgozó színészek portréi is láthatók. A Száz hang pedig a BBC-nél dolgozók történeteit tárja fel, olyan témákat vizsgálva, mint a hírek és választások, a televízió születése, a rádió újjáalakulása és a nők úttörő szerepvállalása.


Én azért a hírekben kiemelteken túl kicsit körbenéztem a teljes listán, és akadnak még irodalmi vonatkozású gyöngyszemek.

Mr. Darcy inge mellett Sherlock kabátja is ott van, a Benedict Cumberbatch-féle sorozatból, és egy George Orwell szobor is. A teljes listát itt találjátok.

Azt is hozzá kell tenni, hogy nem csak a Száz tárgy kategóriában vannak irodalmi vonatkozások. Ha már Büszkeség és balítélet - a Jennifer Ehle-Colin Firth páros bekerült a Száz arc válogatásba, és az előbb emlegetett George Orwell is ott van. Valamint adaptációs vonalon felkerült Aidan Turner is a Poldarkkal!


Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések