Breaking News

Rachel Smythe: Lore ​Olympus – Olümposzi história 1. {Értékelés}

Rachel Smythe: Lore ​Olympus – Olümposzi história 1.

Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 384
Fordító: Márton Zsófia
ISBN: 9789634321606 
Sorozat: Lore Olympus – Olümposzi história 1.
Kezelhető-e standalone-ként? nem
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,50)
Megrendelési link
Botrányos ​pletykák, vad bulik és tiltott szerelem – tekints bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit.

Perszephoné, a tavasz ifjú istennője nemrég érkezett Olümposzba. Anyja, Démétér a halandók világában nevelte fel, de miután lánya ígéretet tesz neki, hogy szent szűzként tanul tovább, megengedi, hogy az istenek pörgő, csillogó világába lépjen. Amikor Perszephonét szobatársnője, Artemisz elviszi egy buliba, az egész élete a feje tetejére áll: találkozik Hádésszal, és azonnal szikra lobban közte és az Alvilág sármos, de félreértett uralkodója között. Perszephoné belegabalyodik az Olümposzt uraló intrikák és viszonyok szövedékébe, miközben megpróbálja megtalálni a helyét – és a valódi hatalmát.

Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy új előzménytörténetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.

Az első kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak az 1–25. fejezeteit tartalmazza.




Véleményem


A 2022-es évem első olvasmánya volt ez a könyv. Már decemberben beszereztem, és tologattam a karácsonyi könyvek miatt az olvasását, aztán meg úgy voltam vele: miért ne legyen akkor ez az első könyv a 2022-es polcomon? Olyan gyönyörű a borítója, hogy kifejezetten jó lesz egész évben nézegetni. (Csak én vagyok érzékeny Molyon az év első 5 könyvére ilyen szempontból?)

Mindenesetre január 1-jén végre elővettem a könyvet, és egy délután, két részletben el is olvastam.




De mielőtt ennyire előre rohannék, azért egy kicsit arról is írok, hogyan ismerkedtem meg a könyvvel. Igazság szerint még a webtoonnal találkoztam először, de olvasni nem kezdtem el, csak belenéztem. Emlékszem, már akkor írtam róla valakinek, hogy szuper könyv lenne belőle, érdemes lehet rá odafigyelni. Egy pár évet várni kellett, de ez meg is történt, aminek rettentően örülök.

A görög mitológiát mindig nagyon szerettem, és mivel romantikus lelkű vagyok, a mitológia szerelmi sztorijaihoz mindig vonzódtam. Ráadásul Hádész alakja nagyon izgalmas amúgy is, mindenféle alvilág ura/Halál karakter nagy potenciált hordoz magában - én legalábbis nagyon szeretek olvasni róluk. 

Nálam így már a sztoriválasztással jó alapokról indult a könyv, ugyanis - ha esetleg valaki nem olvasta el a fülszöveget - elsősorban Hádész és Perszephoné történetét meséli újra. (Mondjuk nem kizárólag, például az Erósz-Pszükhé vonal is érintve van a könyvben, aminek külön örültem, mivel az a másik nagy kedvencem.)




Igazán izgalmas utat választott a szereplők bemutatására a szerző. Azt, hogy ki kicsoda a görög mitológia világában, nem is igazán magyarázza külön, így érdemes úgy nekiállni a sztorinak, hogy már van egy kis fogalmunk arról, ki kicsoda. Egyrészt segíti a megértést, másrészt sokkal viccesebb is úgy olvasni, ha érted a kis kikacsintásokat-utalásokat. Ott van például a lekenyerezhető eb, Kerberosz, akinek ez a modern ábrázolása szerintem mindenkinek mosolyt csal az ajkára olvasás közben. Másrészt az ilyen újrameséléseknél mindig az a legizgalmasabb, melyik istent hogyan ülteti át a szerző, mit változtat rajta, mit tart meg, mit domborít ki igazán.

Jó példa erre Hádész alakja. Hádész lehet könyörtelen, kegyelmet nem ismerő alvilági király - vagy lehet egy bizonytalan, párra vágyó, magányos isten, aki mindig az oldalvonalon érzi magát, mint itt.  

Ugyanígy érdekes a kapcsolatok kérdése is. Gondoljunk például a Percy Jackson állandóan rivalizáló három főistenére - ehhez képest mennyire más az, ahogyan ebben a történetben jelennek meg: sokkal inkább a jó értelemben egymást heccelő, közösen sörözgető fivérekként, akik időnként azért tényleg jól összerúgják a port, amikor nem egyformák az érdekeik. 

Az is nagyon érdekes, hogy egyértelműen modern világban élnek az istenek - vannak például autók, felhőkarcolók, kifejezetten modern öltözékek. Mégis megőrzik az ősi jellegüket is, egy nagyon érdekes mixet hozva ezzel létre.

Mindezeket megfejelte a Lore Olympus még azzal, hogy szemkápráztató a képi világa. Rachel Smythe hihetetlenül használja a színeket. Minden egyes istennek megvan a maga színe, a zöldtől a liláig, ami már önmagában elemeli őket az emberi világtól, és ad egy egészen varázslatos alaphangulatot. De ezekkel a színekkel ráadásként zseniális játszik, így gyönyörű, magával ragadóan színpompás a képregény, már pusztán a színek is viszik magukkal az olvasót. Ráadásul vannak kifejezetten gyönyörű, a helyüket önmagukban is megálló illusztrációk, amik közül jó néhánynál megálltam, és azon gondolkoztam, hogy a falon a helyük.




Ezzel együtt a szereplők arckifejezései nagyon is emberiek, tényleg szinte süt róluk, épp mit éreznek, és ez egyaránt igaz a vicces-vidám, és a szomorú-érzelmes részeknél. 

Egyébként kicsit szappanopera jellegű is a képregény: állandó családi kavarások, titkok, pletykák... Ami mondjuk nem meglepő, hiszen valójában pont ilyen eredeti mitológiai világ is. A romantikán és az intrikán túl pedig a humor is szépen viszi előre az olvasót.


… és végül Kerberosz
– Milyen fényes a szőre, mivel eteti?
– Gyilkosok lelkével, és néha tojásfehérjével.


Még egy dolgot fontos mindezekhez hozzátenni: a képregény helyenként kifejezetten szexi. Emlékszem, eredendően YA-nak gondoltam, de azt kell mondjam, nem, nem az. Nincs benne kifejezetten pornográfia, azért ne erre gondoljatok, inkább érzékek szintjén jelenik meg a szexualitás, a domborulatokban, elejtett félszavakban - de van. Érett tiniket egyáltalán nem beszélnék le róla, de alapvetően felnőtt sztoriról beszélünk, ami távolabbra tekintve szexuális traumákkal, családon és párkapcsolaton belüli konfliktussal, pánikbetegséggel és sok mással foglalkozik. 

Összességében nagyon ajánlom mindenkinek, igazándiból csak egy problémám volt vele: a történet elejébe kapunk csak bele, és nagyon olvastam volna még tovább, úgy éreztem, rettentően a sztori elején voltunk meg, és már véget is ért. A webtoon jelenleg a 190. résznél jár, ez a könyv pedig az első 25. részt foglalja magába. Ez talán így azért már beszédes. Ezzel együtt kár lenne kihagyni, viszont előre szólok, ha valaki tud angolul, nagy eséllyel nem fogja kibírni a következő nyomtatott kötetig, hogy hogyan tovább, hanem le fogja darálni a webtoont. Én szóltam.

KEDVENC LETT




 

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések