Breaking News

Mi lehet az oka Geralt, vagyis Henry Cavill távozásának?




Ma az egész internet azzal volt tele, hogy Henry Cavill távozik a Vaják sorozatból, bevallom, nálam is vissza-visszatérő téma volt ez ma. 

Így pedig azt hiszem, némileg tisztábban látok, mint reggel, ezért gondoltam, kicsit pontosabban körüljárom, milyen okok lehetnek a háttérben. 


1. Superman

A legtöbben arra tippeltek elsőre, hogy az lehet a távozás hátterében, hogy Henry Cavill visszatér Superman szerepében.
Ám ha jobban belegondolunk, nem kenhetünk mindent erre. Cavillnak eddig is voltak más munkái - gondoljuk csak a két Enola Holmes filmre. És a Black Adam cameót is össze kellett hozni.
Az első hírek szerint a következő időszakban Supermant mindenféle cameo szerepben láthatjuk majd, és majd csak azután lesznek nagyobb feladatai - ez már csak azért is logikusan hangzik, mert elég sok idő lesz, mire előkészítenek neki egy újabb Superman filmet. 
Márpedig ha ezt így végiggondoljuk, a Superman és a Vaják szerep megférhettek volna egymás mellett. Lehet, hogy ha nem jön a Superman szerep, talán tovább kitart Cavill Geralt mellett, jobb híján, persze. De össze lehetett volna egyeztetni a kettőt, ha minden fél benne van. (Márpedig sejthetjük, hogy mivel Cavill alapból is rajongója a Vajáknak, mindent megtett volna, hogy megtartsa a szerepet - józan keretek között.)


2. Időbeosztások rugalmatlansága

Ahogy írtam az előbb, kell, hogy a felek együtt tudjanak működni. Amennyire tudjuk, a Netflix igyekszik gyorsan pörgetni a Vaják sorozatot, addig ütni a vasat, amíg meleg. Nem is csoda, hiszen a Vaják az egyik sikersorozatuk, ami sok előfizetőt vonz a platformra, és elég sok médiamegjelenést is generál.
Márpedig sorozatok esetében fontos a folytonosság, és az eddigi tempó alapján könnyen lehet, hogy a Netflix nem akart alkalmazkodni Cavill sűrűbbé vált forgatási rendjéhez.
(Más kérdés, hogy egy szereplőcsere nagyobb kockázat, mint plusz fél év a megjelenésig.)


3. Konfliktus a készítőkkel

Bevallom, én erről korábban lemaradtam, de valóban többször felreppent a pletyka az elmúlt egy-két évben, hogy Henry Cavill-nak konfliktusai voltak a stábbal. 
És hogy mi volt a konfliktus oka? 
A készítők - elsősorben az írók és a showrunner - nem tisztelték az alapanyagot, vagyis a Vaják könyveket és játékokat. Lekicsinylő megjegyzéseket tettek rájuk, illetve egyre inkább eltértek az alapanyagtól, hiába tiltakozott ez ellen Cavill. 
Tudjuk, hogy Henry Cavill elhivatott rajongója a világnak, márpedig ha úgy érzi, nem jól nyúlnak az alapanyaghoz, nem tisztelettel bánnak vele, rajongóként abszolút lehetséges, hogy a távozás fő oka az volt, hogy nem akart részt venni egy az eredetitől gyökeresen eltérő adaptációban, amit ő maga sem szívesen nézne rajongóként. (A konfliktusokról ITT és ITT olvashattok.)


4. A fizetés

Nem esik jól ilyen esetekben a pénzről beszélni, de valljuk be, elég logikus feltételezés, hogy anyagi okai is lehetnek a távozásnak. 
Henry Cavill jobbára nagyköltségvetésű mozifilmekben szerepelt, ahol értelemszerűen ennek megfelelő díjazásban is részesülhet. Ezzel szemben a Vaják költségvetése valamivel alacsonyabb, részenként kb. 10 millió dollárból készül. Ez sorozatokhoz képest persze így sem kevés, viszont ebbe a büdzsébe kell beleférnie mindennek, a nem kevés digitális effektnek is. 
Henry Cavill népszerűsége, és az, hogy mennyire kötődött a karakterhez, könnyen indokolhatja, hogy fizetésemelést kérjen. A Netflix számára viszont ez már nem olyan magától értetődő, számukra nagy eséllyel olcsóbb egy új színészt behozni, mint megfizetni Cavill újabb fizetésemelését. 

Cavill a Vaják első évadában 400.000 dollárt keresett epizódonként, vagyis összesen 3,2 milliót. 
A második évadra már nőtt a fizetése, epizódonként 1 millió dollárt tehetett zsebre, vagyis összesen 8 milliót.

Összehasonlításképpen: majdnem tíz évvel ezelőtt, 2013-ban Cavill 300.000 dolláros alapfizetést kapott Superman megformálásáért, plusz százalékot a bevételekből, így egyetlen filmmel végül kb. 14 millió dollárt keresett. (Hangsúlyozom, majdnem 10 éve.) A Batman Superman ellen filmes fizetését nem tudjuk pontosan, viszont sejthető, hogy valamennyit emeltek rajta. Most pedig nagy eséllyel még tovább nőhet a fizetése, hiszen erősebb volt az alkupozíciója.

Tehát látható módon jobban kereshet egy sikeres mozifilmes projekttel, mint a Vaják teljes évadával - miközben a forgatási idő jóval kisebb. 


5. Egyéb szerepek

Henry Cavill karrierjét a jól sikerült Vaják első évad igencsak megdobta. A geekek hősévé vált, férfi és női nézők egyaránt imádták a szerepben - részben ez az oka, hogy hosszan kampányoltak azért, hogy visszatérjen Supermanként, ami látható módon sikerrel zárult. 
Ez pedig azt is jelenti, hogy nagy eséllyel mindenféle szereppel megkeresték az elmúlt időszakban. 
Biztosat természetesen nem tudunk, de James Bond szerepe kapcsán évek óta emlegetik (bár egyre inkább úgy tűnik, nála fiatalabb színészt keresnek), és az utóbbi időben arról is felreppentek pletykák, hogy a Sárkányok házában is felbukkanhat majd. Arról is elég komoly pletykák vannak, hogy a készülő új A hegylakó filmben Cavill alakíthatja majd a főszerepet.
Nem lenne meglepő, ha esetleg olyan csábító ajánlatot kapott volna, amit nem szeretett volna visszautasítani, a Vajákkal és Supermannel már nem fért volna össze.

Nincsenek megjegyzések