Breaking News

Emily J. Taylor: Hotel ​Magnifique {Értékelés + Nyereményjáték}

Emily J. Taylor: Hotel ​Magnifique

A blogturnéról




A Menő Könyvek kiadásában jelent meg Emily J. Taylor: Hotel Magnifique című regénye. Ez a csodás szálloda minden éjjel máshová költözik, ezerféle varázslattal kápráztatja el gazdag vendégeit. Jana és Zosa alkalmazottként kerülnek a hotelbe, és miután elszakítják őket egymástól, Jana minden követ megmozgat, hogy megtalálja a húgát. A ragyogó díszletek mögött egyre több ijesztő furcsaságot fedez fel, ami sötét mágiára utal. Vajon rémálommá változik a két testvér kalandja? Kövesd végig az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 


Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 400
Fordító: Cséplő Noémi
ISBN: 9789635841431 
Sorozat: nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,81)
Olvass bele!
Megrendelési link
Jana ​minden vágya, hogy hazatérhessen szülőfalujába, Aligney-ba, de rossz sorsa Durc kikötővárosához szögezi, ahol elkeseredetten próbálja eltartani magát és húgát, Zosát, egy bőrcserzőben vállalt állásból. Ám egy nap a városba érkezik a Hotel Magnifique.
A legendás hotel nem csupán a csak itt megtapasztalható mágiáról híres, hanem arról is, hogy minden reggelre más-más városban bukkan fel. Jana és Zosa természetesen nem engedhetik meg maguknak, hogy megszálljanak a hotelben, de állásra jelentkeznek, és hamarosan életük legnagyobb kalandjának közepén találják magukat. A hotelben azonban gyorsan kiderül, hogy a szépen csillogó, mágikus máz veszélyes titkokat takar.
A jóképű ajtónállóval, Bellel az oldalán Jana nekivág, hogy felfedje a hotel titkát és megmentse a húgával együtt a hotel összes dolgozóját. A sikerért szembe kell szállniuk a kegyetlen hotelmesterrel és kockára kell tenniük mindazt, ami a legfontosabb számukra. Ha viszont elbuknak, soha nem térhetnek haza, sőt, olyan sors vár rájuk, amely legrosszabb rémálmukat is felülmúlja.





Az első mondat:


"A küldönc egyszerű utasítást kapott: kézbesítse a fiút még éjfél előtt."

Véleményem


Már az angol megjelenés előtt is nézegettem ezt a könyvet, ami nem is csoda: a borítója lélegzetelállító. Aztán persze Goodreads Choice Awards jelölt volt tavaly, úgyhogy egyre inkább érdekelt. Így egyértelmű volt, hogy ha jön magyarul, nekem ezt bizony olvasnom kell.
 
Egy bizonytalanságom azért volt: tudom, hogy sokan imádják a Caravalt, és bár én is szerettem, azért ez az óriási láz, amit sokaknál látok, nem kapott el. Márpedig ezt a könyvet sokan ahhoz hasonlítják, és azoknak ajánlják, akik a Caravalt szerették.

És valójában meg is értem, miért, mert nagyon sok a hasonlatosság, csak itt éppen nem egy cirkusz, hanem egy hotel áll a középpontban.

A történet nem egy urban fantasy, tehát egy teljes egészében kitalált világban járunk. Igaz, túl sokat nem tudunk meg róla. Hallunk ugyan helyekről a világból, de sokkal inkább a mikrokörnyezetre, vagyis a hotelre és az ehhez szorosan kapcsolódó dolgokra koncentrálunk. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy vannak varázsolni képes emberek, úgynevezett suminaire-ek, akik sokszor nehezen tudják kontrollálni a hatalmukat, ezért félnek tőlük az emberek. 
A hotel viszont biztonságos hely, ott ugyanis a magiszter kordában tartja a varázslatot, ezzel pedig menedéket biztosít mindenkinek, akinek ilyen hatalma van. A Hotel Magnifique ugyanis csodálatos módon utazik a világban - hol itt, hol ott bukkan fel, de mindenki úgy tartja, bent igazi csodák várnak mind a vendégekre, mind az alkalmazottakra.

A főszereplő Jana, akinek kijutott az élet nehézségeiből: évekkel korábban elveszítette a szüleit, és fiatal kora ő gondoskodik a húgáról. Most viszont a hotel az ő városukban jelent meg, és végre eljött a pillanat, hogy Jana cselekedjen: ő szolgálónak jelentkezik, míg a húga a gyönyörű hangjával tűnik ki.

Innentől nehéz spoilerek nélkül írni a sztoriról, mindenesetre azzal talán nem lepek meg senkit, ha leírom, hogy Jana megtalálja az útját a hotelbe - amiről persze kiderül, hogy nem csak csodákkal, hanem titkokkal is tele van. Kérdés persze, hogy jó vége lesz-e, ha Jana a titkok nyomába ered. 

A regényben az én ízlésemnek kicsit sok volt a leírás, de részben értem, miért. A hotel központi szerepet kap a regényben, és az is, hogy mennyire nagyszerű dolgokat rejteget, így pedig az atmoszférateremtés szempontjából igenis fontosak a leírások. Minden színes, illatos, sokszor szinte tapintható. 




Ahogyan a feszültség is. Azt ugyanis semmiképp nem lehet a szerző szemére vetni, hogy sokáig hagy minket unatkozni. Mindig jön valamilyen váratlan meglepetés, titok vagy fordulat, ami miatt visz előre a történet. Nem mondom, hogy ezek mindegyike váratlan fejlemény, de azért akad meglepetés is. 

Persze ebben nagy szerepe van annak is, hogy Jana olyan, amilyen. Kell a forrófejűsége ahhoz, hogy ennyi minden kiderüljön a hotelről, de azért bevallom így, felnőtt fejjel időnként zavart, mennyire egyértelműen veszélyes szituációkba rohan bele gondolkodás nélkül. 

Cserébe viszont a férfi főszereplőt, Belt nagyon megkedveltem, igaz, örültem volna, ha ennél sokkal több időt kapunk vele. Alapvetően a Jana-Bel páros is jól működött, de tényleg annyi minden történt, hogy jó lett volna néha kicsit hosszabban hátradőlni, és csak élvezni őket. 

Egyébként még egy pozitívumot mindenképp meg kell említenem. Olyan ritkán olvasni olyan fantasytörténetet, főleg YA kategóriában, ami nem akar sorozat lenni! Ez a könyv pont tökéletes volt így, és annyira jól esett, hogy a végén nem kell függővégen idegesítenem magam. 

Összességében szerettem ezt a könyvet, kellemes olvasmány volt, és végig lekötött. Kedvenc azért nem lett, de ajánlom olvasásra - és ha valakit zavar a rengeteg sorozat, és olvasna egy olyan YA fantasyt, aminél nem kell a folytatásra várni, annak igazi felüdülés lesz.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A Hotel Magnifique a világ legszebb helyeire viszi a vendégeit. A játékunk állomásain sokunk kedvenc úti céljai közül láthattok néhány gyönyörű várost. Az állomások képei alapján találjátok ki a városneveket és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


12.11 Deszy könyvajánlója
12.14 Könyv és Más
12.17 Csak olvass!
12.19 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések