Breaking News

Christina Lauren: A ​lelkitárs-egyenlet {Értékelés + Nyereményjáték}

Christina Lauren: A ​lelkitárs-egyenlet

A blogturnéról




A 21. Század Kiadónál jelent meg az írópáros újabb nagysikerű története, A lelkitárs-egyenlet. Ha érdekel benneteket, hogy mit gondolnak bloggereink erről az érdekes romantikus könyvről, tartsatok velünk ezen blogturnénk során is, ráadásul tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány ebből a szépséges kötetből!



Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 366
Fordító: Lávai Márta
ISBN: 9789635682836 
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,02)
Megrendelési link
Jess ​Davis gyermekét egyedül nevelő anya, aki boszorkányos ügyességgel mozog az adatok és statisztikák világában. De hiába a sok számítás és kalkuláció, egyvalamire nem tudja rávenni magát: hogy újra randizni kezdjen. Rengeteget dolgozik, hogy mindenük meglegyen, és az élete nem könnyű… ha őszinte akar lenni, igencsak magányos.

Jess értesül a Kromantika nevű, frissen felkapott társkereső cég ajánlatáról: adatbázist hoznak létre, hogy DNS-vizsgálat alapján találják meg mindenkinek a lelki társát. Ha ez igaz, akkor a Kromantika alapjaiban változtatja meg a társkeresést, hiszen valami egzaktra épít. Ezzel Jess is tud azonosulni.

Legalábbis azt hitte, hogy tud. A teszt ugyanis kimutatja, hogy Jess 98%-ban összeillik a Kromantika alapítójával, bizonyos dr. River Peñával. Jess ismeri dr. Peñát, ezt a merev, konok figurát, és kétségtelennek tartja, hogy nem ő a lelki társa. De a Kromantika pénzt kínál Jessnek arra az esetre, ha hajlandó jobban megismerkedni a cég alapítójával. Jess szkeptikus, de nincs abban az anyagi helyzetben, hogy visszautasítsa a nagyvonalú ajánlatot.

A 98%-os összeillés gyémánt fokozatú egyezést jelent. A cég promóciójában Jess és dr. Peña álompárrá válnak, ők az élő példa a Kromantika módszerének sikerességére. Miközben egyik repi rendezvényről a másikra rángatják őket, Jess lassan ráébred, belül talán másmilyen ez a tudós, mint amilyennek eddig hitte.






Az első mondat:


"Ha meghal a legjobb barátnőd, az többek között azért is probléma, mert nincs kivel elmenned mások temetésére."

Véleményem


A lelkitárs-egyenlet egy egyszerű, ám annál érdekesebb kérdésre épít: mi lenne, ha két ember szerelmi összeférhetőségét mérni lehetne matematikai alapon?

Jess egyedülálló anya, kinek sem ideje, sem energiája nincs arra, hogy pasik után kajtasson. Ráadásul volt már elég csalódása, így nem is biztos benne, hogy egyáltalán akar-e még valakit az életébe ezen a fronton. Hiszen persze, néha magányosnak érzi magát, de ott van számára a lánya, a szülei és persze a legjobb barátnője, akire bármiben számíthat. 

Aztán az élet úgy alakul az élete, hogy az undok kávézós pasasnak köszönhetően egy érdekes induló vállalkozás egyik első kuncsaftja lesz. Hogy mit tud ez a vállalkozás? Genetikai alapú társkeresőről van szó. Nagyon leegyszerűsítve megtalálták a génekben azokat a részeket, amik befolyásolják, mennyire illik össze két ember. És ennek köszönhetően százalékos alapon meg tudják mondani, mennyi esélye van két embernek. 

A meglepetés: hiába undok a kávézós pasi, a számok nem hazudnak. Vagy mégis? 


– Bejön ide olyan aurával, hogy érzed, ha bárki szólna hozzá, simán elvágná a torkát.


Őszinte leszek: ez az alapötlet zseniális. Persze a lelki társ kérdéskör gyakori visszatérő elem a romantikus regényekben, hol fantasy alapon találja meg az ember a neki tökéletes párt, hol - disztópiákban - a kormány rendeli ki neki a megfelelő párt, hol pedig... nos, tudományos alapon dobja egy társkereső. 

Viszont ebben a sztoriban pont az vet fel sok kérdést, hogy nem fekete-fehér a dolog, hanem nagyon is vannak árnyalatok. Például előfordulhat, hogy kidob a rendszer valakit, akivel 80%-os a passzolás. És akkor itt jön a nagy kérdés: megelégszel a 80%-kal, vagy várakozol az abszolút tökéletesre? 

Nem állítom, hogy annyira körbejárta ezt a sok-sok felmerülő problémakört a könyv, amennyire tehette volna, de azért kellőképp belemásztunk, amennyire a sztori fő szála engedte. (Itt engedtessék megjegyeznem, hogy nagyon örülnék, ha a szerzőpáros sorozattá bővíteni a sztorit - nem ezzel a párossal, hanem sok Kromantika kuncsafttal, akik sokféle utat járnak be a kísérletezéssel. El tudjátok képzelni például, hogy elkezdesz egy párkapcsolatot valakivel, aki 85%-os, boldogok vagytok, aztán egyszercsak csipog az értesítés, hogy találtak egy 95%-os egyezést? Mit teszel vajon ilyen helyzetben? Annyi vicces eset lenne még!)




Apropó, ha már szóba került a vállalkozás neve, a Kromantika - piros pont a fordítónak, nagyon tetszik, hogy megőrizték a cég szójáték jellegét úgy, hogy magyarul is legyen benne vicces áthallás. (Angolul GeneticAlly a cég neve egyébként.)

Ami a romantikus szálat illeti, a fenti ötleten kívül örülni fognak azok, akik vevők bizonyos klisékre: egyrészt a kiindulási pont egy amolyan ellentétek vonzzák egymást sztori, ami már csak azért is vicces, mert elvileg genetikailag nagyon kéne passzolnia a párnak. Másrészt azoknak is tudom ajánlani, akik szeretik azokat a romantikus sztorikat, ahol két egymást elviselni képtelen embert valamilyen szituáció közös projektbe kovácsol - tudjátok, vannak ezek a klasszikus közös házi feladat, közös munka, egy liftbe szorultunk stb. típusú sztorik. Nos, ezt a páros a magas százalék kényszerítette egymás mellé. 

Egyébként talán pont emiatt, a sztori számomra kicsit lassan indult be. Az is igaz, hogy élethelyzetemből adódóan én mindig kicsit nehezebben kezdek el kötődni az olyan főszereplők sztorijaihoz, akiknek már gyerekeik vannak - ilyenkor akaratlanul is elvesz kicsit a gondtalan romantikázásból a gyerekről való gondoskodás és az ő igényeinek figyelembe vétele. (Teljes joggal, félre ne értsetek - de én elsöprő románc párti vagyok, így hát...) Ezzel együtt azért ha kicsit lassan is, de beindul a sztori, a végére pedig már nincs megállás! 

Üde színfoltja a könyvnek a főszereplő legjobb barátnője is. Igen, időnként túl sok, de mivel Jess nagyon erősen áll két lábbal a földön, jót tesz neki egy ennyire eleven barátnő, aki időnként kirángatja a komfortzónájából. 


– Miért barátkozom veled egyáltalán?
– Mert halhatatlanná tettelek a Bíbor csipkében mint gyilkost, a közönség imád, és nem tehetlek el láb alól.
– Néha eltűnődöm rajta, hogy egyáltalán hallod-e a kérdéseimet – morgott Jess –, vagy csak folytatod a fejedben zajló párbeszédet.


A kiadás kapcsán is meg kell dicsérnem a kiadót, gyönyörű, élfestett változatban jelentették meg magyarul a könyvet - én már csak emiatt is nehezen hagytam volna ki. (Tudom, tudom, külsőségek - de ez is számít!) 

Összességében egy igazán kellemes olvasmány volt ez a könyv, ezúttal sem csalódtam a szerzőpárosban. Kicsit lassan indul be, de ha az elején túljut az ember, és eljut az izgalmas felütésig, onnantól már tényleg beindul a sztori, a végére pedig csavart is tartogat. És úgy érzem, még rengeteg lehetőség lenne az ötletben, szóval én szeretnék folytatást is! (Álom-álom.) 


AJÁNLOM


+ infó:
A könyvről beszélgettünk a Lopott Szavak podcastben is Andival, hallgassátok meg a véleményünket ott kicsit bővebben:







Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek az írópárost és a könyveiket. Minden állomáson találtok egy-egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a válaszotokat beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




Az írópáros mely magyarul is megjelent regényében szerepelnek ikrek?



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


02. 07. Fanni’s Library
02. 13. Csak olvass!
02. 19. Dreamworld
02. 25. Deszy könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések