Breaking News

Kihirdették a Goodreads Choice Awards idei nyerteseit




Ma kihirdették a Goodreads Choice Awards idei nyerteseit.

Mielőtt konkrétabbat írnék, annyit azért érdemesnek tartok ismét megjegyezni, hogy fájóan hiányoznak kategóriák ebből a mezőnyből, leginkább a gyerekkönyvek, de a klasszikus kategóriák közül nem hirdették meg idén sem a verseskötet, sem a képregényes kategóriát.  

Mindjárt mondok véleményt, de nem húzom az idegeiteket, íme az idei nyertesek:



Most is, mint általában, nem minden kategóriáról írok részletesebben, de azért a számomra érdekesebbekről igen. 

A Romantikus kategóriában Emily Henry nyert, aki már évek óta az élvonalban van. Nem nagyon meglepetés, bár azért nagyobb eséllyel fogadtam volna mondjuk Ali Hazelwoodra (bár róla lesz majd még szó). Egyébként elég szép előnnyel nyert, több mint 60.000 szavazatot vert Hazelwoodra.

A Romantasy kategóriában egyáltalán nincs meglepetés: a Fourth Wing jött, látott és győzött. Én még nem olvastam, de a láz mértékét látom, már csak az érdekel, hogy sikerült a fordítás. (Meg az, hogy rettentően sajnálom, hogy a sorozat ennél a kiadónál landolt.) 

A Fantasy kategóriát Leigh Bardugo és a Hell Bent nyerték. A második helyen Brandon Sanderson áll, és újfent meg kell állapítanom, hogy itthon ő valahogy nagyon eltűnik a tömegben. Tudom, hogy van magyar kiadója, de szerintem itthon a hardcore fantasy rajongókon kívül kevés emberhez jutnak el a könyvei, pedig egyébként egyre kíváncsibb vagyok. És csak azért, mert... örülök, hogy Cassandra Clare itt van a mezőnyben, még ha nem is a lista elején.

A YA Fantasy/Sci-fi kategória idén is elég erős lett, csupa érdekes címmel, és öröm látni, hogy vannak új szerzők és új sorozatok is a listán. 

Annál kevésbé vagyok elégedett a YA Fiction kategóriával. Ez a mezőny szerintem egyáltalán nem lett olyan erős. Nagyon sok a thriller-krimi könyv, amivel amúgy nincs baj, de nekem ez kevésbé zsánerem. Mindenesetre ha a felnőtt romantikust nem is, ezt a kategóriát nyerte Ali Hazelwood, de amúgy nem sokkal, kicsi híján 3000 szavazattal, és még a harmadik könyv is csak 11.000-zel szerzett kevesebb szavazatot, mint a nyertes. 

Ó, és nem vagyok nagy memoárrajongó, de azért örülök, hogy nem Harry herceg könyve nyert. Go Britney!

Hát, ez volt az idei Goodreads Choice Awards. Remélem, jövőre több kategória lesz megint, és kicsit több változatosságot remélek a YA Fiction kategóriában is.

Nincsenek megjegyzések