Breaking News

Botrány: BookTok tartalomkészítőktől kért félmeztelen videókat a bestseller szerző a könyve promózásához




Tegnap már találkoztam TikTokon a BookTok világának újabb botrányával, de akkor - ahogyan a legtöbben - én is arra gondoltam, hogy egy új, ismeretlen, magánkiadós szerzőről van szó, ugyanis általában az ilyen jellegű botrányok tőlük indulnak. 
Mára viszont a problémás szerző neve is kiderült, és ezúttal egy bestseller szerzőt érint a botrány, egészen konkrétan J. D. Barkert.

Miről van szó? 

Egy BookTok tartalomgyártó megosztotta a történetét videóban. Megkereste egy szerző, hogy készítsen promóciós videót a hamarosan megjelenő könyvéhez. Eddig ebben semmi problémás nincs, a meglepetés akkor következett, amikor kiderült, hogy a "pikáns thriller" könyvét pontosan milyen módon szeretné reklámozni. 

A megkeresésben ugyanis szerepelt 3 prompt is, hogy pontosan mi lenne a feladat, milyen videókat várnak. Mindhárom lehetőség tulajdonképpen a booktokkerek szexualizására épít, de ami igazán kiverte a biztosítékot, az a második "lehetőség" volt.

Az első prompt arról szólt, hogy kérdezzék meg a videóban, hogy te milyen típusú ember vagy: sugar vagy spice, vagyis hogy cuki vagy szexi? (Az eredeti szavak szerint cukor vagy fűszer, de az áthallás a lényeg.)
Ezután következett volna a tartalomkészítőről egy "játékos" kép, rajta a cuki szóval, majd gyors vágás után valami pikáns fotó, rajta már a szexi szóval. (Értelemszerűen az eredeti cukor/fűszer megfelelőkkel.)

Már ez is érdekes, de a java ezután jött.

A második lehetőség szerint a szöveg: "Ki nem szeret egy jó könyvvel relaxálni?"
A videó pedig végigpásztázza a tartalomkészítő meztelen testét, amin a "pajkos" részeket csak a kérdéses könyv takarja. 

A harmadik változat szerint a szövegben azt kell megkérdezniük, "Melyik volt a legtabudöntőbb helyszín, ahol szexeltek?"
A videóban 10-15 másodpercig a tartalomkészítőt kell mutatni, aki fogja a könyvet, majd gyors vágással átváltanak a saját "tabudöntő szexhelyszínükre". 


Ha ez még nem lett volna elég... pikáns: a tartalomkészítők szerint a videóért 100 dollárt fizettek volna (vagy ennél többet, a követőszám függvényében), DE csak abban az esetben, ha a felkérő elfogadja azt - vagyis a szerzőhöz befutott volna az összes félmeztelen-szexi videó, viszont csak néhányért fizetett volna. 

Persze kiderült, hogy több csinos booktokker lány is megkapta ugyanezt a félkérést, az értetlenségüket és felháborodásukat pedig meg is osztották nem csak egymással, hanem a BookTok népével is. 

Egyébként egy kérdésfelvetést nem láttam még senkinél a témában, pedig bennem rögtön felmerült. Azért a booktokon elég sok a tinédzser, akár kiskorú tartalomkészítő - vajon ezt próbálták valahogy szűrni? És hogyan? Azért a sok fiatal lányról ránézésre nem biztos, hogy megmondanám, ki a nagykorú és ki az, aki még ráadásul kiskorú is. (Friss: a komment szekciók szerint legalább egy kiskorú is kapott ilyen üzenetet.)


Természetesen a botrány kitörésére a szerző rögtön visszakozott. Először elkezdte azt válaszolni a saját videói alá befutó kommentekre, hogy nem ő volt, majd végül ezt abbahagyta, a negatív kommenteket törölte, és kiküldött a felkeresett lányoknak egy amolyan "elnézést kérő" üzenetet. Ahogyan viszont a booktokkerek hangsúlyozzák, valójában a szerző nem vállalt felelősséget az üzenetért, és azzal védekezett, hogy azokat nem ő küldte ki, hanem a PR ügynökség, ő csak átadta nekik az e-mail címe kezelésének jogát. 

Persze a szerző felelősségéről ebben az esetben is érdemes beszélni, hiszen elég valószínűtlennek, de legalábbis felelőtlennek tűnik ily módon, ellenőrzés nélkül hagyni mindent a PR ügynökségnek. Viszont hamar kiderült, hogy ez még védekezésnek is nagyon gyenge, ugyanis a kérdéses PR ügynökség egyik alapító tulajdonosa is maga a szerző, J. D. Barker.


Azt hiszem, ezután senkit nem lep meg, hogy sok booktokker a szerző bojkottjáról beszél...


J. D. Barker neve egyébként nálunk sem ismeretlen, az itthon megjelent könyveit az Agave publikálta, a legismertebbek valószínűleg A negyedik majommal kezdődő sorozata és a Dracul című könyv.




Néhány videó a témában, ha kicsit körbenéztek a BookTokon vagy a #jdbarker hashtagen, sok hasonlót találtok még:

@kindagayash @Siân | Booktok thank u for speaking up & encouraging me to do so🖤 #kindagayash #toxicauthors #bookdrama #booktokdrama #bookrant ♬ original sound - Ashli | BookTok


@kindagayash top ten worst apology of all time ??? #jdbarker #kindagayash #booktokdrama #bookdrama #bookrant ♬ original sound - Ashli | BookTok


@dianarodriguezwallach Booktok Drama: If you are a book reviewer beware of a recent email from NYTimes bestselling author JD Barker. #jdbarker #booktokdrama #bookreviewers ♬ original sound - Diana, YA Horror Author


@amymaybooks EDIT: OUTING THE AUTHOR CAUSE THIS IS GROSS, HIS NAME IS J.D BARKER #amymaybooks ♬ Cafe-style sophisticated jazz piano band 9 minutes(871496) - ricca


@marissaisbooked What not to do when approaching book influencers about promo for your upcoming release: THIS. Its uncomfortable, creepy, and frankly feels predatory. Hire a PR company. Sit back and think about your email before you send it. Anything. Please. Thank you @Siân | Booktok for also speaking up about this and giving me the confidence to also do so. #authorsbehavingbadly #authorsoftiktok #booktok #authorsofbooktok #bookish #bookpromo #bookishcommunity #bookishcontentcreator #marissaisbooked #bookcommunity #bookinfluencer #booktoker #booktok2024 #greenscreen ♬ original sound - Marissa | Spicy BookTok 📚🌶️


@marissaisbooked Replying to @Marissa | Spicy BookTok 📚🌶️ follow up email to the initial email regarding promo for this upcoming release. #authorsoftiktok #booktok #authorsofbooktok #bookish #bookpromo #bookishcommunity #bookishcontentcreator #marissaisbooked #bookcommunity #bookinfluencer #booktoker #booktok2024 #greenscreen @Marissa | Spicy BookTok 📚🌶️ ♬ original sound - Marissa | Spicy BookTok 📚🌶️


@marissaisbooked Replying to @Marissa | Spicy BookTok 📚🌶️ IMAGINE blaming the PR firm you founded. BFFR. Videos for context: @Marissa | Spicy BookTok 📚🌶️ @Marissa | Spicy BookTok 📚🌶️ ♬ original sound - Marissa | Spicy BookTok 📚🌶️


@the_readingmermaid Dude i didnt even read the whole email BUT then i DID read it and WTF #jdbarkerauthor #jdbarker #authorgonebad #badauthorbehavior #no #jeffdunham #comedy #bookpr #bookinfluencer #wtf ♬ original sound - Pauline Jane Serrano


@ehunzi And with below average rates?? Get over yourself!!! #booktoker #jdbarker #jdbarkerauthor #booktok #books ♬ female rage - bel6va


Nincsenek megjegyzések