Breaking News

Sherry Gammon: Szerethetetlen


Sherry Gammon: Szerethetetlen




A blogturnéról

November 27-én indultunk a Szerethetetlen blogturnéval, és egészen Mikulásig olvashattok majd róla! Megismerhetitek a történetet, a főhősöket, olvashattok interjút az írónővel, és persze játszhattok velünk a könyvek egyikéért!

A könyvről

Fülszöveg:
A tizenhét éves Maggie Brown kiugró arccsontjával és karikás szemével a kábítószeres modellek mintapéldánya lehetne. Maggie problémáját azonban nem a drogok, hanem az anyja jelenti. A lány ráadásul egyre jobban belegabalyodik Seth Prescottba, az új srácba a suliban, és attól fél, hogy a fiú is cserben fogja hagyni, mint mindenki más. Seth Prescott a rendőrség beépített embereként került a Port Fare High iskolába, de munkája dacára beleszeret Maggie-be. Miközben Seth azon fáradozik, hogy a New York állambeli Port Fare-t megszálló szadista drogdílereket kifüstölje a kisvárosból, a hajsza halálosra fordul, és Maggie élete is veszélybe kerül. Seth és Maggie önmagukat is megismerik humorral tarkított, összetört szívekkel övezett, romantikus útjukon, és eközben a világuk mindörökre megváltozik.
Sherry Gammon első regénye, a Szerethetetlen egy trilógia első kötete. A sorozat az emberi szellem erejét és kitartását hirdeti – és azt, hogy soha nem szabad feladni, különösen ha szerelemről van szó.

Véleményem:
A borító alapján azt hittem, hogy ez valami nagyon komor, nagyon sötét, nagyon depressziós könyv lesz. És nem akarok hozni, nyilván nem véletlen az amúgy nagyon hívogató borító. Mert ebben a könyvben vannak bizony komoly témák, nem is egy. Viszont összességében számomra a szürke és piros szín közül még mindig inkább a piros dominált. Legalábbis ha a hangulatot nézzük.

Maggie egész élete kihívások sorozata. Kettesben él egy lakókocsiban részeges édesanyjával, akinek a legjobb pillanatai akkor vannak, amikor épp eszméletlen. Mert ha éppen magánál van, jobb dolga sincs, mint hogy mindenféle sértést vágjon lánya fejéhez. Maggie a segélyekből próbálja ellátni édesanyját, fizetni a számlákat és olyan gyakran ennivalóhoz jutni, amilyen gyakran csak tud. Ám ez nem olyan könnyű, úgyhogy jó, ha napjában egyszer normálisan étkezik, így olyan, mint egy anorexiás. Ehhez még hozzájön, hogy szegénységük miatt elnyűtt ruhákat hord, és sokkal komolyabb problémákkal küzd, mint korosztályának tagjai. Így nem is csoda, hogy kicsit kilóg az évfolyamtársai közül, de őt ez nem zavarja. Egyetlen cél hajtja előre: hogy jó jegyeket szerezzen és elmehessen.


Seth ezzel szemben nagyon is népszerű, a hajrálányok vezére vetett szemet rá. Gazdag, jóképű, mindenki ismeri, mindenki kedveli. Épp ezért lepi meg Maggie-t, amikor úgy tűnik, hogy a srác érdeklődni kezd iránta. Persze fogalma sincs róla, hogy Seth beépített ember, és munkatársaival épp egy droghálózatot próbálnak leleplezni. És az egyik gyanúsított pontosan Maggie iszákos édesanyja. Seth azt a feladatot kapja, hogy derítsen ki Maggie-ről és az anyjáról mindent, amit tud. Feladata végrehajtásában az sem zavarhatja meg, hogy tetszik neki a lány.

Így veszi kezdetét a történet, melynek során szép lassan megismerjük a két főszereplőt. A szeretetéhes és önutálattal küzdő Maggie-t, és a magabiztos, de hányattatott sorsú beépített ügynököt, Sethet. Hihetetlenül édesek együtt. Itt nincs rosszfiú, nincsen csinibaba, csak ők ketten vannak. Két nehéz sorsú fiatal, akik egymásra találnak, és menedéket lelnek egymás társaságában. Tényleg azt a szót tudnám használni rájuk, hogy olyan "cukik" együtt.

Említettem, hogy komoly témában nincs hiány. Van itt szegénység, amellyel Maggie-nek nap nap után meg kell küzdeni. Jótékonyság és önkéntes munka. Aztán ott a drogkereskedelem, bár a droghasználat hatásairól kevesebbet tudunk meg, mégis érdekes belegondolni, hogy mennyire hétköznapi probléma ez, és lehet, hogy nem is sejtjük, mi zajlik körülöttünk. És végül az alkoholista anya kérdése. Komolyan nem hiszem, hogy én szülőt ennyire utáltam volna még könyvben, mint Barbarát. A lelki terror, amit a lányán gyakorol, egyszerűen elképesztő. Komolyan viszketett a tenyerem, és csak arra tudtam gondolni, hogy hogy lehet az ilyet anyának nevezni. Mindeközben pedig ezzel szorosan az alkoholizmusról is sokat megtudhatunk, ami a droghasználattal szépen kézenfogva jó kis üzenet a fiataloknak a függőségről. Visszaemlékezésekből, levelekből és már a végstádium állapotában lévő asszony szenvedéséből végigkövethetjük, hogyan csúszik le az egy alkoholista szép lassan. Mert az alkohol méreg, a lassan ölő, alattomos fajta. Először ártatlanul indul a dolog, csak felejteni akar az ember. Aztán már nem tudja abbahagyni, egyre több és több kell, míg végül emberi ronccsá válik.

Ami a drogdílerek utáni nyomozást illeti... Voltak benne izgalmasabb jelenetek, de azért akciódúsnak nem nevezném a regényt. Sokkal nagyobb hangsúly jut az érzelmi résznek. Egyrészt a Maggie és az alkoholista Barbara között furcsa anya-lánya viszonynak, ami miatt a regény a címét, másrészt a kibontakozó szerelmi szálnak és harmadrészt barátságnak.

Kifejezetten imádtam Sethról és a barátairól olvasni, és alig várom, hogy az ő történetüket is megismerjük. Booker szerintem mindenki szívébe belopja magát. A nyomozó, aki nekem kicsit olyan volt, mint egy nagy mackó. A nagytestvér, a gyám, akinek a kemény külseje igazi, érző szívet takar. Közben pedig azért kétértelmű megjegyzésekkel bombáz és az agyadra megy.

Összességében imádtam a könyvet. A drogdíleres nyomozás olyasmi, amivel még nem találkoztak YA regényben, szóval ennek kifejezetten örültem. A szereplőket imádtam - vagy ha Barbaráról van szó, utáltam -, szóval rájuk sem lehetett panasz.

NAGYON AJÁNLOM


Rendeljétek meg a kiadótól!
A képre kattintva most nagy kedvezménnyel megrendelhetitek:


https://docs.google.com/forms/d/1hlwGnkD95CozyQejdxani7d0a8VgyefWZiIsXhIVz1o/viewform



Olvassatok bele!







Blogturné extra - Interjú az írónővel


Az Into the Hall of Books blog készített egy interjút az írónővel, ennek a fordítását hozom most. A teljes interjút angolul elolvashatjátok itt. Köszönet érte!



Van néhány jó pár jelenet a Szerethetetlenben, amelyek elérték, hogy a szívem jó nagyokat dobbanjon. A legtöbb ilyenben szerepelnek a Dresen testvérek, és éppen fenyegetnek vagy megölnek valakit bosszúból vagy hogy üzenetet küldjenek a zsaruknak. Volt olyan esemény, amit valóságban is megtörtént bűntettekre alapoztál?

NEM! Hála az égnek! A Dreser testvérek... egyszerűen tisztán gonoszak!



Nem igazán vagyok ismerős a bűnügyi zsargonban és abban, hogy milyen beépített ügynökként dolgozni, mint Seth. Sokat kutattál ahhoz, hogy meg tudd írni ezeket a részeket vagy van is valamilyen tapasztalatod?

Kutatás! Rengeteg. Semmit sem tudtam a fegyverekről, a férjem segített benne egy kicsit, a többit pedig könyvekben találtam meg, és utánanéztem a háttérnek.



Seth rajong a régi filmekért és musicalekért. Mi inspirált arra, hogy egy ilyen elbűvölő szokást írj neki? ÉS mi a te kedvenc régi filmed vagy musicaled?

IMÁDOM a Hello Dollyt és az Ének az esőbent. Ami a szereplőket illeti, mindenkit megpróbáltam olyan személyiségjegyekkel felruházni, amelyekkel én is rendelkezem, mert így jobban megértettem, mire gondolnak. Seth szereti a régi filmeket, szegény Maggie örökölte a hajamat, Cole a bénaságom, Booker pedig a túlságosan is védelmező természetem.



A Szerethetetlen nagyszerű keveréke a lélegzetelállító románcnak és az izgalmas bűnügyi thrillernek. Elmondhatom, hogy az én kedvenc részeim azok voltak, amelyekben Maggie és Seth szerepeltem és fejlődött a kapcsolatuk... Te milyen könyveket olvasol leginkább? Izgalmasakat vagy romantikus regényeket?

Romantikust, de a legjobban a vicces könyveket szeretem. Aztán jön a disztópia, de UTÁLOM az izgalmat! Utálom nem tudni, hogy mi fog történni. Túlságosan félek. Ki tudja, miért írtam ilyent. Vicces!



Mit keresel általában, amikor egy jó történetet olvasol?

Ha vicces történetről van szó, akkor hangosan akarok nevetni. Ha romantikusról, akkor el akarok alélni, és ha disztópiáról, akkor sírni akarok!



Mi tanultál magadról írás közben?

Hogy szörnyen gépelek. ;) Imádok felkiáltójeleket használni. Jobban kéne hinnem magamban, és hogy rengeteg nagyszerű ember van a világban, akik olvasnak és véleményezik őket.



Milyen egy tipikus napod, amikor írsz? Van bármilyen rituáléd?

Általában napi három órát próbálok írni. Ha éppen valaminke a közepén vagyok, és jól megy, akkor akár egész nap is tudok gépelni. Amikor szomorú/romantikus jeleneteket írok, szeretek szomorú/ romantikus zenéket hallgatni, de aztán lekapcsolom őket. Nem tudok úgy írni, hogy szól a zene. Akkor elkezdek énekelni, és nem tudok a könyvre koncentrálni.



Tudnál mesélni nekünk kicsit a Szerethetetlen folytatásáról?

Cole története. Többet megtudhattok róla, a hátteréről és az ügyetlensége okáról. A Dreser fivérek húga, Lilah a városba érkezik, hogy bosszút álljon a testvérei haláláért. Cole végül megtalálja a szerelmet, de ez mibe fog neki kerülni. Ez itt a kérdés.


Nyereményjáték

1. Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat
2. Minden blogon keressetek egy kiemelt betűt, majd a 10 betűből kirakott szót (amiből kiderül, hogy Maggie miben kéri Seth segítségét) írjátok be a Rafflecopter megfelelő rublikájába.

a Rafflecopter giveaway


 
A blogturné állomásai


11/27. Szilvamag olvas
11/28. Nem harap a...
11/29. Angelika blogja
11/30. MFKata gondolatai
12/01. Kristina blogja
12/02. Deszy könyvajánlója
12/03. Kelly & Lupi olvas
12/04. Dreamworld

12/05. Roni olvas
12/06. Könyvszeretet

2 megjegyzés: