Breaking News

Anna Banks: Poszeidón


Szerettem egy sellős sztorit!
Poszeidón


A blogturnéról



A Maxim Kiadó jóvoltából október 10-én hazánkban is megjelenik Anna Banks: Poszeidón című regénye, a Szirénia öröksége trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Emma és Galén szárazföldön és óceánokon átívelő történetét!

2014. október 1-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Eredeti cím: Poseidon
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 332
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789632614717
Sorozat: Sziréna öröksége 1.
Függővég: van
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,07)
Megrendelési link

Emma barátnőjével, Cloe-val nyaral a tengerparton, amikor egy aprócska baleset során megismerkedik a jóképű Galénnal. Ez a találkozás valóban a véletlen műve? Emmának nincs lehetősége ezt kideríteni, mert egy tragédia beárnyékolja ottlétüket. A lány, miután hazatér, nem képes egykönnyen túltenni magát a traumán. Ekkor váratlanul ismét fölbukkan az ibolyakék szemű idegen. Galén, a szirén herceg a szárazföldön kutat egy lány után, akiről azt hallotta, hogy talán ő az utolsó élő szirén, aki egyesítheti a tenger mélyén élő két uralkodóházat. Bár erőteljes kötődésük azonnal érezhető, Galén még sincs teljesen meggyőződve róla, hogy Emma az, akit keres. Végül a sok bizonyíték meggyőzi, hogy csakis Emma és különleges képessége mentheti meg a herceg országát. Galénnak szüksége van a lány segítségére – bármilyen kockázattal jár is. Vajon képes lesz Emma beváltani a hozzá fűzött reményeket? És vajon összefonódhat két ennyire különböző világ?


Véleményem

Én nem szeretem a sellős történeteket. Úgy értem, én vagyok az az ember, aki évek óta próbál rájönni, hogy mi a fenéért vannak oda annyira sokan A kis hableányért, miközben a sztori totál depresszív. És most már a Disney-féle finomított verzióra gondolok. Hiszen Ariel gyakorlatilag az egész világát feladja egyetlen emberért. (Az már tényleg csak mellékes, hogy egy olyan emberért, aki még csak fel sem ismeri.)

Talán pont ez az egyik oka, amiért soha nem tudtam különösebben vonzódni a sellős témához, bármilyen érdekes is maga a tengerek és óceánok világa. 

Aztán a Poszeidón elég hamar bebizonyította, hogy tud meglepetést okozni. Rögtön az elején, egy brutális cápatámadással, amikor már épp kezdtem azt hinni, belesüppedünk a szokásos YA sztoriba. És folyt a vér és tágra nyílt szemekkel olvastam, és végig azt hittem, majd jön a megmentő... És amikor nem jött, tudtam, hogy sellők ide, YA korosztály oda, ez a történet tökös lesz. 

A főszereplőkbe nagyon mélyen nem mennél bele. Persze, ott van Emma, aki egy teljesen új világot fedez fel, és ennek minden izgalma átjárja. Nem idegesített különösebben, de azért túlságosan mély nyomot sem hagyott bennem. (Bár néha határozottan forrófejű és idegesítő, hogy miért nem hallgat a szép szóra, amikor nyilvánvalóan kellene.) Nála már egy fokkal érdekesebb volt a pasi főszereplőnk, Galén karaktere. Második fiúnak született egy királyi családban, így kellően önfejű, de mégis valahol, nagyon mélyen azért van benne egy icipici féltékenység, amiért nem ő az örökös. És erre egészen addig nem is jön rá, amíg meg nem ismeri Emmát. 

Galén nem találja a helyét a lenti világban, ezért egy olyan életet választott, ami fajtársai számára érthetetlen: az emberekkel foglalkozik. Nem szenvedélyből, de valami mégis a szárazföldre hajtja. Na tippeljetek, mi lehet az oka? Aztán Galén hamar két tűz közé kerül: szerelem vagy kötelesség? 

De náluk számomra sokkal érdekesebbek voltak a mellékszereplők. Galén nővére kifejezetten idegesítő, de mégis felkavarja az állóvizet, de igazán érdekessé egy másik szereplővel együtt vált, akit viszont tényleg imádtam. Ő Tóraf, Galén jó barátja, aki szerelmes Rainába, a lány azonban nem viszonozza az érzéseit. De a családja mégis Tórafnak ígérte a kezét, és a lánynak ebben nincs beleszólása. És tulajdonképpen pontosan ezért menekül egyre jobban és egyre agresszívebben Tóraf elől, miközben tök nyilvánvaló, hogy a szikra megvan. Ők ketten együtt és külön-külön is kifejezetten viccesek, nagyon feldobják azokat a jeleneteket, amelyekben jelen vannak. 

És bár nem sokat szerepel, ki kell emelnem még a harmadik testvért, Galén bátyját, az örököst. Szerencsétlen elveszített mindent és még csak elmenekülni sem tud előle. Meghalt a társa, a menyasszonya, ráadásul még bűntudata is van a halála miatt. Emellett pontosan ez okozta a két nagy sellőfamília közötti viszályt, amivel most vezetőként meg kell küzdenie. És még új feleséget is kénytelen választani, hiszen örökösre van szüksége, de még csak rá sem bökhet bárkire a két család öröklődő különleges képességei miatt. 

Ezzel el is jutottunk odáig, hogy mit szerettem igazán a történetben. A világot! Nem kell hatalmas dolgokra számítani, nem világmegváltó újítás a felépítése, valahogy mégis úgy éreztem, hogy jól átgondolt és eléggé újszerű ahhoz, hogy együtt tudjak vele élni. Ráadásul a két viszálykodó családból könnyedén lehetett volna szimpla Rómeó és Júlia történet, de nem lett. Tiltott szerelmünk van, de nem úgy, ahogy ezt elsőre várnánk. Ehhez még hozzájönnek az apróságok, amelyek miatt tényleg elhisszük, hogy ezek a tengerből jöttek. Mondjuk az erősen elavult, középkori házasodási szokásaikkal nagyon nem értek egyet, de egyébként megírva ez is jól volt.

Amit még kifejezetten tetszett, az a stílus. Nagyon meglepett, hogy milyen érdekes szemszögeket választott az írónő, nem sok ilyet olvastam, és itt kifejezetten jó döntésnek bizonyult. Emma szemszögét ugyanis E/1-ben követhetjük, Galénét viszont E/3-ban. Kezdetben ez furcsa volt kissé, de amint hozzászoktam, nagyon tetszett. Tulajdonképpen passzolt az érzelmi világomhoz. Emmával együtt újonnan kerülünk be a történetbe, és nyilvánvalóan hozzá állunk közelebb, amit az E/1-gyel még fokoz is a szerző. Miközben Emmáéhoz képest Galénnal szemben egy kis plusz távolságot teremt a harmadik személy, még akkor is, amikor az ő fejében mászkálunk. Hiszen ő mégis csak egy királyi sarj!

Viszont amit a legjobban: az a csavar, az a befejezés! Te úristen! Már nyúltan is volna a következő részért, ha tehetem. Rettentően jó lezárás volt!

Összességében ez a könyv nekem egy hatalmas, kellemes meglepetés volt! Voltak benne tragikus történetek, izgalom, romantika, humor és egy nagyon jó csavar a végére! 

NAGYON AJÁNLOM


Olvassatok bele a képre kattintva!

https://docs.google.com/file/d/0B33i6D5BSVPYQ0hVYVFlX3RINFU/preview


Blogturné extra

A sorozat első részéhez két kiegészítő történet is íródott. Az egyikből Rachel, Galén emberi segítője és a fiú első találkozásáról olvashatunk, a másik, hosszabb elbeszélése pedig Gróm és Nalia szerelmének és tragédiájának története. 

Sziréna öröksége 0,4 - Az idegen

A szirének nem bíznak meg túl sok emberben. Rachel pedig egy közülük. Ez annak a története, hogyan találkozott először Galénnal és hogyan alakult ki a kettejük közötti kötelék, ami egyszerre izgalmas és szívet tépő. (Ezt a történetet angolul ingyen is elolvashatjátok IDE kattintva.)

Sziréna öröksége 0,5 - Elveszett örökség

Gróm a sellőnép hercege, a lány pedig a hercegnője, akit a család parancsára el kell vennie, hogy a királyságaik egyesüljenek. Gróm dühös a megállapodás miatt, egészen addig, amíg nem találkozik Naliával - aki nem csak gyönyörű, de okos is, és minden, amire vágyhatott. De ahogy a kettejük közti kötelék egyre mélyül, a tragédia közbeszól.



Nyereményjáték

Mostani játékunk során egy kis sellővadászatra invitálunk benneteket. Az egyes állomásokon található rövid ismertetők alapján találjátok ki, mely hableányokra, hablegényekre, vagy szirénekre gondoltunk. Írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe a nevüket, és máris esélyetek nyílik megnyerni, a Maxim Kiadó által felajánlott 3 könyvnyeremény egyikét.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország terüeltén belül postáz! Valamint, ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol, új nyertest sorsolunk!

A mai feladvány:

A kamaszlány legnagyobb titka, azon kívül, hogy szerelmes egy gimis úszóistenbe, hogy félig ember, félig sellő. Sellőként Thalasszia hercegnője, emberként pedig a Seaview Gimnázium diákja.


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje 

10/01 CBooks
10/03 Kelly & Lupi olvas - Hamgulatteremtő
10/05 Roni olvas - Atlantisz
10/07 MFKata gondolatai - Trailer + Titanic
10/09 Deszy könyvajánlója - Kiegészítő novellák
10/11 Dreamworld - Idézetek
10/13 Nem harap a blog

http://www.blogturneklub.com/

Nincsenek megjegyzések