Breaking News

Rachel Hawkins: Demonglass – Démonüveg


Kenterbe veri az első részt!
Demonglass – Démonüveg

A blogturnéról



Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rachel Hawkins: Démonüveg című regénye, a Hex Hallsorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Sophie démon legújabb kalandját!

2014. október 12-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve, ahogy az lenni szokott, rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
Eredeti cím: Demonglass
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304
Fordító: Acsai Roland
ISBN: 9789633738740
Sorozat: Hex Hall 2.
Függővég: nem
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,16)
Megrendelési link 
Sophie Mercer azt hiszi magáról, hogy boszorkány, és ezért került be a Hex Hallba, a kiskorú prodigiumok (vagyis boszorkányok, alakváltók és tündérek) javítóintézetébe, de rájön a családi titokra, és arra, hogy Archer Cross, aki iránt gyöngéd érzelmeket táplál, A Szem ügynöke. Azé a csoportosulásé, aminek egyetlen célja, hogy a prodigiumokat eltöröljék a föld színéről.
Kiderül az is, hogy Sophie a világon élő két démon egyike – a másik démon az apja. De ami még ennél is rosszabb, hogy olyan varázserő birtokába került, ami életveszéllyel fenyegeti a szeretteit. Ezért úgy dönt, hogy Londonba megy, és aláveti magát a Megfosztásnak, annak a veszélyes rituálénak, ami során vagy a varázserejét veszti el örökre, vagy az életét.
De amikor Angliába érkezik, megdöbbentő felfedezést tesz. Kiderül, hogy az új lakótársai is démonok. Valaki démonokat ébreszt, méghozzá azzal a hátsószándékkal, hogy felhasználja az erejüket – és nem biztos, hogy jó célokra. Eközben A Szem Archer Cross segítségével tovább vadászik Sophie-ra, de Sophie már nem érez a fiú iránt semmit. Vagy mégis?

Véleményem


A Hex Hallt szerettem. Emlékeim szerint Ajánlom kategóriába is soroltam annak idején, és nagyon élveztem, hogy ötvözte a Harry Potter-féle varázslóiskola vonalat a Gossip Girllel. De igazából talán pont emiatt a Gossip Girlös pletykálós-hátbatámadós dolog miatt amolyan tipikus tiniregénynek éreztem, még ha a jobbak közül is. Viszont azt kell mondanom, hogy a második rész túlszárnyalta az elvárásaimat.

A folytatásban ugyanis nagyjából levetkőzzük ezt az iskolai közeget, bár a Hex Hall még mindig fontos szerepet játszik a történetben. Viszont az első rész vége többféle következménnyel járt Sophie számára. A lány elhatározza, hogy meg akar szabadulni a képességeitől, de ezzel saját maga egy darabkáját is elveszítené, ezért édesapja - tudjátok, a társadalom vezetője, aki gyakorlatilag idegen Sophie számára - megpróbálja meggyőzni, hogy ne tegye. Ráadásul vezetőként meg is kell büntetnie őt, így végül a lány útja Londonba vezet. Persze mondhatjuk, hogy kicsit cseberből vederbe a dolog, csak iskola helyett a Tanács központjába kerül. És még csak a kortársaitól sem szabadul meg teljesen, hiszen jön vele vámpír barátnője, Jenna is, valamint Cal, akiről nagyon érdekes dolog derül ki. (Nem akarok spoilerezni, de nagyon jó lesz!) Illetve két újabb démoncsemete is várja Londonban, ami aztán tényleg meglepi. Illetve még egy helyen visszatér az a szellem, hogy itt most fiatalok a főszereplők: egy jelenetben bulizni indulnak. Bevallom őszintén, nekem kicsit a Cassandra Clare világában megálmodott Pandemonium jutott eszembe, de nem azért, mert másolást gyanítok, mert nem, egyszerűen csak jó volt megint egy természetfeletti bulihelyen elmerülni a forgatagban, még úgy is, hogy Sophie nem tudott túlságosan ellazulni.



Viszont ha ezektől a dolgoktól eltekintünk, sokkal kevésbé érződött a "tininyavalygás", és ez határozottan jót tett a történetnek. Sophie számára már nem új ez az egész, ráadásul az, hogy Archer összetörte a szívét és végignézte valaki halálát, mintha kicsit érettebbé is tette volna. Persze nem kell azt várni, hogy innentől kezdve egy roppant intelligens, mindig tudatos, jó döntéseket hozó főhősnőt kapunk, mert az persze túlzás lenne. Nagyon is sokszor kerül olyan szituációkba, amelyek feleslegesen kockázatosak és veszélyesek, ennek ellenére azzal, hogy egy kicsit magasabb szintre emelte az írónő a sztorit, már sokkal komolyabban tudtam venni a történetet. Ráadásul megvan a karakterfejlődés is, már ami Sophie-t és Jennát illeti, ezért pedig külön pirospont jár.

Nagyon tetszett, ahogy Sophie és az édesapja kapcsolata egyre szorosabb lett a könyvben. Nem borultak egymás nyakába, nem lett valami vajszívű apuka sem a vezetőből, aki sosem látogatta a lányát. Egyszerűen érezhető volt a kettejük között feszülő kínos légkör, de ahogyan Sophie édesapja elkezdte tanítani a lányát, ahogyan a démon örökségről mesélt, valahogy egyre jobban foszladozott ez a feszültségköd. 

Kíváncsi voltam, hogy Archer, az előző könyv férfi főszereplője az árulása után vajon milyen szerephez jut majd. Reméltem, hogy nem veszítjük el teljesen, és szerencsére nem is kellett csalódnom. Felbukkan, többször is, nem is akárhogyan.

"Egy másodpercig megízleltem az igazi pánikot. Aki egy prodi­gi­umcselt blokkolni tud, veszélyesebb egy átlag perverznél. Éppen be akartam vetni a tizenötös cselt, ami nemcsak egy törött orrot jelentett, de azt is, hogy búcsút mondhat a gyereknemzésnek, amikor a támadóm lehajolt, és a fülembe súgta:
– Eszedbe se jusson, Mercer!"

Viszont ahogyan az már az első részből sejthető volt, kapunk egy szerelmi háromszöget, Archer-Sophie-Cal felállásban. És két csavar nagyon is érdekessé teszi ezt a hármast, pont ezért nem éreztem zavarónak. Az egyik Archer árulása és az, hogy Sophie ezután hogyan is bízhatna meg benne? A másik pedig az a dolog, ami Calról kiderül, ez ugyanis meglepően új megvilágításba helyezi a szituációt. Ráadásul én már az első részben is imádtam Calt, a rejtélyes, jószívű srácot. Bár Archernek drukkolok, Cal, Cal, Cal!

Na de nem beszéltem még sokat a cselekményről. Említettem, hogy Sophie-nak dönteni kell, hogy át akar-e esni a Megfosztáson. (Közben pedig az apja tanítgatja, és lehetőségük nyílik kicsit jobban megismerni egymást.) Aztán megvan a szerelmi háromszög is, ugyebár azzal megspékelve, hogy Archer és a Szem Sophie-ékra vadásznak. De még mindig nem ez adja a cselekményt magát, hanem egy rejtély. Valaki démonokat teremt, de hogy ki, miért és hogyan, azt senki sem tudja. És igen, ezt kellene kideríteni. De az egész helyzet tele van kérdőjelekkel, Sophie nem lehet biztos benne, hogy ki áll a jó oldalon és ki ellenség. Rettentő izgalmas volt ez a szál, még akkor is, ha ezt is sikerült megfejtenem már a nagy leleplezés előtt. Ennek ellenére így is tudott meglepetést okozni egy-két dologgal, amit szintén nem szeretnék elspoilerezni nektek.
Összességében tehát több szál is viszi előre a történetet, már nincsenek sima pletykás csajos, pincetakarítós sulis napok, sokkal-sokkal pörgősebb az egész.

A történet végét ugyan nem nevezném függővégnek, de azért érezhetően olyannak szánta az írónő, hogy ácsingózzunk a folytatás után. Én már nagyon várom.

AJÁNLOM


Ha tetszett, olvassatok bele a könyvbe a képre kattintva!

http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/demonglass_reszlet-%281%29.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - A Megfosztás

Az első részben volt már szó a Megfosztásról, de most hoztam nektek egy idézetet, hogy kicsit jobban átérezzétek, minek is nézne elébe Sophie, ha meghozná a Döntést.

"Sophie, elgondolkoztál már rajta, milyen lenne, ha átesnél a Megfosztáson? Már ha túlélnéd, persze.
Elgondolkoztam. És – biztosan tök hülyén hangzik – attól féltem a legjobban, hogy utána úgy fogok kinézni, mint Vandy, vagy teli lesz a testem örvénylő, bíbor „tetoválásokkal”, még az arcom is. Nem lesz könnyű kimagyaráznom a foltokat, de majd ráfogom egy „őrült nyári vakációra”.
Amikor nem válaszoltam, apa folytatta:
    – Biztos vagyok benne, hogy fogalmad sincs, mi történik a rituá­lé során. Utána nemcsak varázslatokra nem leszel képes, de a lényed fontos része is megsérül. A megfosztás ugyanis bejut a véredbe. És kilop onnan valamit, ami annyira hozzátartozik a személyiségedhez, mint a szemed színe. Te démonnak születtél, Sophie, és a tested, meg a lelked küzdeni fog azért, hogy démonnak tartson meg. Talán egészen a halálig."

Nyereményjáték
Miután Sophie megtudta, hogy démon, és olyan erő van a birtokában, ami a szeretteire is veszélyes, elhatározta, hogy aláveti magát egy rituálénak, mely során vagy a varázserejét veszti el örökre vagy az életét. Ám mielőtt ez bekövetkezne, meg kell ismernie a démonság mibenlétét. Mostani játékunk során tarts velünk, és tudj meg többet ezekről a lényekről!

Feladat:

Minden állomáson találtok egy kérdést. A választ kitalálhatjátok magatoktól is, vagy a bejegyzésben kirakhatjátok a kiemelt betűkből. Ha megvan, írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseket pedig arra kérjük, hogy a kiértesítés után 72 órán belül válaszoljanak az e-mailre, különben új nyertest sorsolunk.
Mi a vezetékneve annak a lánynak, aki démonná változtatta Sophie dédanyját?


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

Október 12 – Kelly Lupi olvas
Október 14 – Könyvszeretet
Október 16 – Media Addict
Október 18 – Függővég
Október 20 – Deszy könyvajánlója
Október 22 – MFKata gondolatai
Október 24 – Dreamworld

Nincsenek megjegyzések