Breaking News

Bookworm Book Tag


Sziasztok!

Ezt a book tag felkérést Teklától kaptam, akinek ezúton is nagyon szépen köszönöm! Az ő válaszaitITT olvashatjátok el. És akkor ezzel a lendülettel szeretném rögtön tisztázni azt is, hogy én magam ünneprontó rossz kislány leszek, mert utálom a továbbküldözgetős dolgokat, ezért nem fogok megjelölni senkit most sem. Ha valaki szeretné megválaszolni a kérdésket, érezze úgy, hogy neki is küldtem! Tudjátok, mint a kívánságműsorokban! Küldeném mindenkinek, aki szereti...


Szóóóval, nem húzom tovább az idegeket, következzen az olvasási szokásaimat firtató könnyebb-nehezebb kérdések és válaszok:


Do you remember how you developed a love for reading? / Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást?

Igen. A tánc és dráma tanárunk drámaórára behozott két könyvet (Louis Sachar Bradley-je és Stanley-je volt), elkezdte felolvasni az osztálynak, aztán az izgi résznél abbahagyta. Mindenki rohant a könyvtárba, boltba, az egész osztály ezeket olvasta. Valahol ott kezdődött minden - még akkor is, ha volt könyv, amit nagyon szerettem előtt is, és akkor is, ha az igazi nagy szerelmek csak később jöttek.

Where do you usually read? / Általában hol olvasol?
Én mindenhol-olvasó vagyok. De tényleg, ez nem túlzás. Általában extrém példának azt szoktam hozni, séta közben is olvasok az utcán, mert ezt azért viszonylag kevesen űzik. :)

Do you prefer to read one book at a time or several at once? / Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy több is jöhet egyidejűleg?
Igazából nekem mindegy, nincsenek erre szabályaim. Bár mostanában általában több könyvbe is bele vagyok mászva, két nagyon egyszerű okból: sokszor kell határidőre olvasnom és többféle formátumban olvasok, minden formátumnak megvan a helye. Viszonylag ritkán cipelek magammal könyvet, ha eljárok valahová, ezért ilyenkor a mobilomon olvasok - általában idegen nyelvű könyveket és kéziratokat. Nyomtatott könyveket általában otthon. És az e-bookok közül a pdf-eket is otthon vagy ha laptopom van, pl. vonaton, mert pdf formátumban nem szeretek telóról olvasni.

What is your favourite genre? / Melyik a kedvenc műfajod?
Hm... Nem igazán van, nagyon sok mindent szeretek. Imádom a romantikát, szóval alapvetően ha romantikus szál van egy sztoriban, akkor nálam jó esélyekkel indul a könyv - akár YA, akár NA, akár erotikus, akár történelmi romantika, akár misztikus vagy paranormális romantikus... De ahogy mindenhol-olvasó vagyok, úgy szinte-mindent-olvasó is.

Is there a genre you will not read? / Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál?
Hm... A horror nem igazán az én terepem, aztán az... orvosi krimi se igazán, meg úgy alapból a krimik elég jól elkerülnek. De azért egyikre se mondanám, hogy a világért sem. Értek már kellemesek meglepetések.

Do you have a favourite book? / Van kedvenc könyved? A világ leggonoszabb kérdése, amit egy könyvmolynak fel lehet tenni. Kétféleképpen szoktam erre válaszolni: nagyon sok van, vagy pedig nemes egyszerűséggel a Harry Pottert mondom, mert. Mert sok oka van - irodalmi szempontból is imádom, teljesen függetlenítve szerény személyemtől, másrészt pedig hihetetlen hatással volt az életemre, és komolyan mondom, hogy most nem lennék itt, ha nem lett volna a HP az életemben. (Többek között ez a blog sem jött volna létre soha.)

What is the longest book you have ever read? / Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?
Ó, jaj. Fogalmam sincs, nem mérem. De tényleg nem szoktam nézni. Ráadásul az oldalszám relatív, mert nagyban múlik a tördelésen is, hogy hány oldal egy könyv, a karakter meg a szószámot meg ritkán nézegetjük - már csak azért sem, mert nyomtatott könyveknél ez nehézkes lenne. :) Talán a Téli mesét mondanám, normális betűmérettel, normális margóval az egy sokkal hosszabb könyv lenne, és azt tudom, hogy érzetre mindenképpen az volt a leghosszabb.

What was the last book you bought? / Milyen könyvet vettél utoljára?
Ó, jaj, most gondolkoznom kell. Az új könyveim recik voltak, hm... Talán az új J. R. Ward? De tényleg nem vagyok biztos benne. Vagy várjunk! Nem is! Mohácsra menet az újságosnál megvettem az új Arany Széphistória könyvet! Igen, igen, az lesz az! Brenda Joyce: A szűr szerető (Igen, én vagyok az, aki bemegy újságért és könyvvel távozik...)

Do you prefer library books or buying books? / A könyvtári vagy a saját (vásárolt) könyveket szereted jobban?
Egyértelmű, hogy saját. Imádok könyvtárba járni, de ha tehetném, minden könyvet megvennék, amit tudnék. Még a rosszakat is.

What are you currently reading? / Jelenleg mit olvasol?
Ó, jaj, visszacsatolunk a szoktam-e több könyvet olvasni egyszerre kérdésre... A Geek Girl második részét, Lena Dunham Nem olyan csaj c. könyvét, Julie Crosstól a Tempest - Förgeteget és az Ever After High első részét. (Ezek azok, amiket tényleg olvasok is aktívan jelenleg, a napom valamelyik szakaszában, mert olyan van még, aminek kb. a felénél tartok, de most félre kellett tennem a többi olvasnivaló miatt.)

Where do you buy your books? / Hol veszed a könyveidet?
Igyekszem a kiadóktól beszerezni őket, de mivel alapvetően akcióvadász vagyok, már a könyveim mennyisége miatt is, ezért mindig ott, ahol olcsó. És általában netről rendelem, bár ennek ellenére szoktam barangolni könyvesboltokban is.

Do you ever pre-order books? / Előrendeltél már valaha könyvet? 
Persze, sokszor. 

How many books do you buy a month? / Hány könyvet veszel havonta? Nem tudnék átlagot vonni, fogalmam sincs. Sajnos mostanában vissza kellett vennem a mennyiségből, mert muszáj spórolnom. (De nem panaszkodom, mert a cél Skócia, úgyhogy megéri.)

How do you feel about second hand charity shop books? / Mit gondolsz az antikvár könyvekről?
Szeretem őket, sokszor vettem már antikváriumban könyveket.

Do you keep your read and to-be-read books together? / Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveidet? Nem, nem válogatom szét őket ilyen szempont szerint. Tudom, mit olvastam és mit nem, és tudom, hol keressem, ha olvasni akarom. Kiadók, sorozatok, szerzők szerint rendezem őket általában.

Do you plan to read all the books you own? / Az összes könyvet el akarod olvasni, ami a magánkönyvtáradban van?
Előbb-utóbb nyilván. Bár ezt most tényleg csak azokra terjesztem ki, ami a sajátom, mert a családi könyvtárban azért vannak olyanok, amiket nem tervezek elolvasni. 

What do you do with books you own that you know won't be re-read? / Mit csinálsz azokkal a könyvekkel, amik a polcodon sorakoznak, de tudod, soha az életben nem olvasod el őket még egyszer?
Jó helyen vannak, ahol vannak. Gyűjtögető vagyok, fáj a szívem elajándékozni, eladni a könyveket, ha már egyszer megszereztem őket. Még akkor is, ha nem tetszettek.

Have you ever donated books? / Adományoztál már könyvet?
Igen. :)

Have you ever been on a book buying ban? / Volt már könyvstopod?
Általában nálam ez nem igazán működik, még amikor elhatározom sem. Inkább az új könyveket szoktam csak visszafogni, de újraolvasni, bele-beleolvasni régi kedvencekbe akkor is szoktam. 

Do you think you own too many books? / Mit gondolsz, szerinted túl sok könyved van?
Nincs olyan, hogy túl sok könyv!

Nincsenek megjegyzések