Breaking News

Abbi Glines: A végzetem


Vegyesek az érzéseim

Abbi Glines: A végzetem

A blogturnéról




Abbi Glines eddig megjelent könyveire a könnyed, romantikus stílus volt jellemző. A Maxim Kiadó által a Könyvfesztiválra megjelenő Existence sorozat első kötete A végzetem azonban merőben más. A fiatal szereplők mellett a túlvilág képviselői is helyett kapnak egy izgalmas, fordulatos történet keretében, amely szerencsére nem mellőzi a romantikát sem. A Blogturné Klub nyolc bloggere véleményezi a könyvet, amelyet a turné végén meg is nyerhet három szerencsés leendő olvasó. Indulhat a borzongás!


Eredeti cím: Existence
Kiadó: Maxim
Oldalszám: ???
Fordító: Dávid Katalin
ISBN: 9789632616148
Sorozat: A végzetem 1.
Függővég: van
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,96)
Megrendelési link 
Mi történik, ha az ember nyomában van a Halál? Persze, hogy beleszeret.
Pagan Moore nem csapja be a Halált, hanem beleszeret.
A tizenhét éves Pagan egész életében szellemeket látott. Tudja, hogy azok az idegenek,
akik a falon át közlekednek, mások számára láthatatlanok. Ezért úgy éli a mindennapjait, hogy nem vesz tudomást a bolyongó lelkekről. Ha nem adja a tudtukra, hogy látja őket, akkor eltűnnek. Ez csak addig működik míg ki nem száll az autójából a tanév első napján, és meg nem pillant egy hihetetlenül szexis fickót a piknikes asztalnál álldogálni, aki őt bámulja szórakozott vigyorral az arcán. Az egyetlen probléma csupán az, hogy tudja: a srác halott. Nemcsak, hogy nem akar eltűnni, amikor úgy tesz, mintha nem látná, de olyan dolgot csinál, amit a többiek sohasem. Megszólítja. Pagant teljesen elbűvöli a szellem. Amit még nem tud, hogy elérkezett az idő, hogy meghaljon, és az az átkozottul helyes szellem, akibe beleszeretett, az nem csupán egy szellem.
Ő a Halál és készül megszegni a törvényt miatta.



Véleményem


Abbi Glines romantikus történeteit szerettem, így tényleg kíváncsi voltam, vajon mire képes, ha fantasyelemek is kerülnek az egyenletbe. Azt is hallottam, hogy ez volt az írónő első regénye, így fel voltam rá készülve, hogy talán utálni fogom. Nos, utálni nem utáltam, de azért határozottan megvoltak a maga hibái is.

Az alaptörténet önmagában nagyon is foglalkoztat. Mi van akkor, ha a Halál beleszeret egy egyszerű emberbe, de nem lehetnek együtt? Klasszikus tiltott szerelem történet, és én magam foglalkoztam is vele fejben egy ideig, hasonló témában írtam annak idején egy novellát. Lehet, hogy ezért is voltam kritikusabb, nem tudom. 

Az már az első oldaltól nyilvánvaló, hogy Pagan, a főszereplőnk különleges. Furcsa dolgokat lát - egészen konkrétan szellemeket. Közöttük is akad azonban egy, amelyik más, mint a többi. Igen, jól sejtitek, miért, ki is ő. Az érdekes azonban az, hogy először nem is ez a szál indul el igazán, hanem egy teljesen normális gimis szerelmi történet kezd kibontakozni Pagan és Leif, a suli egyik menő sráca között. Ez is klasszikus: korrepetálnia kell a srácot, és hát persze, hogy összejönnek. Aranyos történet, tényleg az, még ha nem is a legkülönlegesebb. De mi már tudjuk, hogy itt ennél többre számíthatunk, hiszen ott van nekünk a rejtélyes alak is...



Ennél mélyebben nem másznék bele a sztoriba, mert tényleg csak poénokat lőnék le. A helyzet ugyanis az, hogy főleg a sztori eleje elég klisés. Kapunk egy szerelmi háromszöget, aminek az egyik fele a menő srác belezúg a korrepetítorba klisé, a másik pedig a tiltott szerelem... Ezzel nem is lenne gond, előbbi aranyos, viszont nyilván hosszú távon az utóbbin lesz a hangsúly. Itt azonban már voltak gondjaim. Tele van rejtélyekkel ez a szál, rengeteg kérdés van, ami alapvetően jó. Az viszont baj, hogy néhány olyan kérdésre nem kapok választ, amire szeretnék. Kapunk egy szerelmi szálat Pagan és a rejtélyes figura között, de valahogy a miért nem érkezik meg. Elfogadjuk, hogy szerelmesek, Pagan oldaláról még talán értjük is, miért, de a másik oldal... Amikor a Halál beleszeret valakibe, az kellően különleges és egyedi eset ahhoz, hogy vágyjunk valami indoklásra. Mi az oka a szerelemnek? Mi az a dolog, amiért minden tiltás ellenére beleszeret egy lányba, akit alig ismer?
Ettől függetlenül egyébként a közös jeleneteiket szerettem, aki a tömény romantikára vágyik az ilyen misztikus történetekben is, kevésbé a világ felépítésének mélysége, annak valószínűleg ez a szál tetszeni fog.

Merthogy Pagan a különleges képességétől eltekintve nem különösebben érdekes karakter. Kedves is, okos is, bár minden okossága ellenére sokszor félelmetesen naiv és... elnézést, nem tudok jobb kifejezést: sötét. 

Nála sokkkal érdekesebb mindkét srác, bár egy idő után Leif ledegradálódik a "másik" szintjére, akit maximum sajnálni tudunk. Ellenben a Halál, na őt lehetett szeretni. Nem mondom, hogy különösebben mély karakter, de pont olyan, amit egy ilyen típusú misztikus romantikus YA sztoritól vár az ember. Szexi, kötözködő, buzog benne az önbizalom, és mindenféle kétség nélkül kell neki a főhősnő. Persze rendszeresen felbukkan, sokszor teljesen váratlanul, és nem egyszer meg is menti a hősnőt valamitől. Abszolút indokolt, hogy kedveljük. 

De mindez összességében kicsit kevés. Nagyon érezhető, hogy az írónő még elsőkönyves - még egyik karakter sincs igazán jól kibontva, itt-ott határozottan bele lehet kötni dolgokba. 

Viszont a sztori második felében szerencsére kicsit beindulnak az események. Kapunk akciót végre, elindul a tiltott szerelem szál úgy istenigazából, és olyan csavart kaptunk, amire bevallom, én egyáltalán nem voltam felkészülve. És amikor túl voltam a csavaron, és azt hittem, ennél nagyobb meglepetés már nem érhet, az írónő az arcomba vágott egy olyan utolsó mondatot, hogy csak pislogtam. Konkrétan percekig sokkos állapotban volt a meglepetéstől, és igen: lehet, hogy voltak problémáim a könyvvel, nem is kicsik, mégis ha módom lett volna rá, rögtön nyúltam volna a folytatásért. 

És még most is nagyon várom, mi lesz a folytatással. A sztori első fele ugyan lapos kissé, és lenne mit csiszolni a karaktereken (meg a nevükön, jaj, nagyon nem szerettem a neveket), működhet ez a dolog. A Halál-ember szerelmi kapcsolatból még jó dolgokat lehet kihozni, ahogy a sztori második felére már kidolgozottabb világgal is. Nem mondom, hogy valami szuper fantasyre számítson az ember, misztikus romantikusok közül sem kiemelkedően jó, amolyan... átlagos szerelmi sztori, csak éppen fantasyelemekkel. Határozottan a történet végén található csavar viszi a hátán a könyvet, ez az, ami maradandó tudott lenni. A többi majd eldől a folytatásnál... 


Nyereményjáték


Szellemekkel kapcsolatos az Existence blogturné játéka:  minden állomáson a rövid ismertető/kép alapján ki kell találnotok a feladványt, amely híres történelmi, filmes, vagy irodalmi  szellemre utal. Kérjük a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a megfejtéseket!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!

Szellemünk még emberként az esküvőjére készül, amikor váratlanul meghal. A szerelme annyira erős, hogy a Földön tartja, míg végül az is kiderül, a halála nem is volt baleset. A férfi próbál kapcsolatba lépni menyasszonyával, hogy mindezt elmondhassa neki.

a Rafflecopter giveaway
 

A blogturné menetrendje


04.10 Media-Addict
04.14 Dreamorld
04.18 CBooks
04.24 MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések