Breaking News

Katherine Applegate: Iván, az egyetlen


Szem nem marad szárazon

Katherine Applegate: Iván, az egyetlen


A blogturnéról




A Maxim kiadó jóvoltából hazánkban is hamarosan megjelenik Katherine Applegate:  Ivan, az egyetlen című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja Ivan, a fogságban élő gorilla keserédes, ámde roppant tanulságos történetét, mely nem hiányozhat egyetlen állatszerető gyermek polcáról sem!

2015. április 7-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!



Eredeti cím: The One and Only Ivan
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 286
Fordító: Erdős Éva
Illusztrátor: Patricia Castelao
ISBN: 9789632616117
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,20)
Megrendelési link
Iván egy ezüsthátú hím gorilla, aki Amerikában él egy nagy bevásárlóközpontban, ő az
attrakció. Barátai Stella, az idősödő elefánt, Bob, a kóbor kutya, és az esti műszakban takarító kislánya. Iván napjait festéssel tölti, ám csendes napjaik megváltoznak, mikor Stella beteg lesz, és a tulajdonos beszerez egy kiselefántot, Rubyt.

Véleményem


Amikor az Ivan a kezembe került, azt hittem, egy könnyed kis gyerekmesét olvasok majd egy cuki gorilláról. Aztán elég hamar kiderült, hogy közel sem erről van szó. Ez a történet egyáltalán nem könnyed, és bár valóban egy gyerekkönyv köntösét öltötte magára, a mondanivalója mindenki számára fontos lehet.

Régi kérdés már az állatkerti állatok, a cirkuszi állatok sorsa. Van, hogy brutálisabb módon kerül szóba – mint például a Vizet ez elefántnak-ban – vagy vicces formában – a Madagaszkár szökevény állatai –, de régi téma, aminek megoldása még mindig nem született. Az állatvédő szervezetek persze mindig próbálnak tenni valamit – hol radikálisabb követelésekkel, mint az állatkertek teljes megszüntetése, hol teljesen jogos és megvalósítható változásokkal, amelyek például az állatkerti, cirkuszi állatok életkörülményeit akarja javítani.


Az igazán fájdalmas az Ivanban az, hogy nem ezek a szervezetek mondják el nekünk, hogy mit kellene gondolnunk. Egy régi, igaz történetet szedett elő az írónő, és olyan köntösbe bújtatta, amivel senki nem vitatkozhat. Egy fogságban élő gorilla szemszögéből követjük az eseményeket, akinek ráadásul teljesen természetes, hogy az élet ilyen. Kis korában lakott csak a vadonban, és arra a korszakra már nem is emlékszik igazán. Persze nem is akar. Számára az élet úgy természetes, ahogy van, és bár látja a nehézségeket, a hibákat, nincsenek radikális követelései, mint az állatvédőknek.

Ivannak megvan a maga élete: a barátai, a szomszéd elefánt, Stella és a kóbor kutya, Bob személyében, aki minden éjjel beszökik hozzá aludni. Megvan a küldetése is: Ivan művész. Ha a kezébe kerül egy zsírkréta, egyszerűen alkotnia kell, lerajzolnia a világot, ahogyan ő látja. Ivan okos, Ivan művész, hogy is ne éreznénk együtt vele? Mi is be vagyunk vele zárva egy üvegfal mögé, ahol állandóan csak bámulják. Tőlünk is olyan dolgokat vár a tulajdonosunk, amelyeket nem is értünk.

És Ivan nem is akar ezen változtatni. Már belefásult a megszokásba, beletörődött a sorsába. Csak a szomszéd Stella mesél neki arról, hogy lehet ennél is borzalmasabb, és hogy a szabadság, az valami egészen más dolog. Azonban minden egy csapásra megváltozik, amikor egy bohó, hiperaktív új lakó, egy kiselefánt, Ruby érkezik a kis közösségbe. Ivan küldetése egyszerű: megvédeni őt, amennyire képességei engedik.


Ha valaki azt állítja, hogy az állatoknak nincsenek érzelmei, gondolatai, ezt a könyvet tolnám oda az orra alá, hogy olvassa. Ha valaki könnyek és szívfájdalom nélkül bírja ki az olvasást, akkor kőszíve van. Fájdalmas és elgondolkoztató történet ez. De valahogy mégis tudtam mosolyogni rajta, mégis maradt benne remény is a változásra, mégis megmutatja, hogy mi, emberek tudunk ennél jobban és jobbat is. Mert amikor egy állatot bántanak, akkor a másik oldalon nem feltétlenül olyan gonosz áll, mint amilyet egy Disney mesében képzelünk. A fájdalom okozói általában teljesen normális, átlagos emberek, még az is lehet, hogy szeretik is az állataikat – mint ahogy meggyőződésem, hogy Ivan gazdája is szerette őt, a visszaemlékezések mellett ez számomra nem kétséges –, egyszerűen csak hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mekkora a felelősségünk. Egy állat nem rövidtávra szól, nem valamiféle tárgy, amit kizárólag üzleti megfontolásból tarthatunk, és ha valami nem úgy alakul, eldobhatjuk.

Újra meg újra előkerül a felelős állattartás témaköre, lassan már csak üres frázisoknak tűnik, amit ismételgetünk. Az Ivan viszont nem üres frázisokkal meséli el, hogy az állatoknak is van lelke, hogy küzdenek, hogy szeretnek, hogy fáj nekik…

AJÁNLOM

Blogturné extra - Könyvelőzetes





Nyereményjáték


“Egy ideig, amíg ifjú voltam, és bolondos, azt hittem, hogy én vagyok az utolsó gorilla a földön.”

Szerencsére nem Ivan, az egyetlen gorilla a Földön. Természetben és fogságban élő társai között akadnak világhírű egyedek is, akik különleges képességeikkel, tehetségükkel vagy éppen viselkedésükkel, nagy ismertségre tettek szert.
Mostani játékunk során pedig ők lesznek a főszereplők!

Az egyes állomásokon található adatok és leírások segítségével találjátok ki, melyik közismert gorilláról van szó, majd a nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ezt ismételjétek meg minden állomáson, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott három Ivan, az egyetlen c. könyv egy példányát, ugyanis csak az vesz részt a sorsoláson, aki mind az öt állomást teljesítette.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.





a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

04/15 Media Addict

Nincsenek megjegyzések