Breaking News

Nicole Christie: Falling for the Ghost of You


Aranyos és vicces

Nicole Christie: Falling for the Ghost of You

Oldalszám: 310
ASIN: B009YLRDQK
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,03)
A tizenhét éves Violet Mercer hawaii nyaralásáról arra ér haza, hogy a pasija megcsalta az egyik barátjával. Ha ez önmagában nem lenne elég rossz, az anyja hozzámegy egy férfihoz, akivel nem sokkal korábban találkozott.
A dolgok kínos fordulatot vesznek, amikor Violet találkozik új és gazdag nevelőapjával és jóképű fiával - a szívdöglesztő sráccal, aki előtt korábban teljesen leégette magát! Zane O'Connor elbűvölő és szexi, és messze nem az ő kategóriája. Elfeledteti vele még azt is, hogy az exe egyáltalán létezett. De kizárt, hogy lenne esélye nála... igaz?
Az események furcsa fordulata miatt Violet végül Zane-nel kénytelen lakni egy teljes hónapig. Valahol a veszekedések és a flörtölés közepette barátokká válnak. És nem kell sok idő, amíg a barátságból valami több lesz... valami, ami erősebb, mint Violet gondolta volna.
De Zane rejteget valamit előle - valamit, ami elég ahho, hogy szétszakítsa őket, amint Violet rájön az igazságra. A félelmei miatt nem tud megbízni a srácban. Korábban már megégette magát - hajlandó újra kockáztatni?
Miközben ő és Zane egyre több időt töltenek együtt, Violet rájön, hogy máris késő: már beleszeretett a gyönyörű és titokzatos srácba. Másodszor is összetörik a szíve egy éven belül, vagy a szerelme túléli az igazságot?

Véleményem


Vannak azok a tipikus rózaszín tündérmese sztorik, amikről tudod, hogy ilyen nincs a való életben, de ettől még szereted. Mert jó néha a cukormáz, egy-egy rosszabb időszakban nem akarsz újabb disztópiát, ami még mélyebbre ránt a depresszióban, egyszerűen csak a kezedbe akarsz venni egy történetet, ami kikapcsol és szórakoztat néhány órára. És még az sem baj, ha nyilvánvalóan túlságosan is tündéri a való élethez képest. 

Na kérem, a Falling for the Ghost of You pont ilyen. Igazi kis romantikus történet, a cselekmény sem túlságosan egyedi, mégis szórakoztató. Kifejezetten cuki, és még egy dolgot hozzá tudott adni a vigasztaló egyveleghez: igazán vicces. 

A történetről magáról túl sok újat nem tudok mondani, talán csak kicsit árnyalni tudom. Violetet dobja a pasija, aki nyaralás közben összejött egy közös barátjukkal. Az anyja épp férjhez menni készül, de bár a fülszövegből úgy tűnhet, Violet szerencsére nem az a fajta tinédzser, aki emiatt kiakad. Szóval nem kell attól félni, hogy az egész könyvben nyüszögni fog azon, hogy az anyja új férjet talált. Violet imádja az anyját, és örül a boldogságának. Az már annál jobban sokkolja, hogy leendő mostohatestvére iránt közel sem testvéries érzelmei vannak. 

Szóval igen, ez ilyen szempontból egy tipikus romantikus sztori: lány megismeri a fiú, lány és fiú kénytelenek sok időt együtt tölteni, lány és fiú próbálja távol tartani magát a másiktól, aztán nem sikerül, lány és fiú összejön, fiú titka kiderül, tetőpont, megoldás és happy end. (Remélem, ez senkinek nem volt túl nagy spoiler.)

Viszont amit hozzá tudott adni ehhez a formulához a könyv: szerethető szereplők, és félelmetesen vicces párbeszédek és jelenetek. 
"Hozzávágom a képet. Elveszi, és hunyorítva nézegeti a lemenő nap fényében. Aztán a szeme kitágul a meglepetéstől. - Basszus - szólal meg. - Ez az a lány, aki felfalt téged? 
- Ha, nem. Vicces vagy. - Visszaszerzem a fotót. - És ha szuperkövér voltam. Az apám hibája. Soha nem ölelt meg. 
- És ezért megetted?"  

Violet béna. De úgy igazán, az a fajta, aki a nehéz helyzetekben mindig kimond hangosan valami olyasmit, amit nem kellene, vagy ha másnem, legalább elesik, fellök valakit, elszakítja a ruháját... Szóval garantált, hogy tesz valamit, aminek határozottan kínos a végeredménye. Az édesanyja pont ugyanilyen, ezért együtt és külön-külön is nagyon viccesek, és szerettem a kettejük közötti kapcsolatot. A középpontban végig Violet és Zane vannak, így a szülők kicsit  háttérbe szorulnak - már csak azért is, mert egy teljes hónapra eltűnnek a képből a nászút miatt -, de azért ez is elég volt ahhoz, hogy látszódjon, Violet mennyire szereti az édesanyját. Végre egy olyan tini főszereplő, akinek az anyja nem idegesítő, alkoholista, agresszív vagy csak egyszerűen nem törődik a gyerekével. 

Zane a tipikus jó pasi: jóképű, okos, vicces, figyelmes és még gazdag is. De ami a legjobb: mindig enyhíti kicsit Violet ciki helyzeteit, de legalább jót nevet rajtuk, és nem gondolja miattuk Violetről, hogy egy béna liba. 

Zane és Violet között pedig egyértelműen megvan a kémia. Ez rögtön az első találkozásnál nyilvánvaló, mindkét fél részéről, mégsem borulnak egymás nyakába egyik napról a másikra. Ott az az egy hónap, amit ki is használnak, és meg is ismerik egymást. Ennek nagyon örültem. 

"- Igen, sztriptízesként dolgozott a nagyanyja pékségében - robban ki belőle. 
Mi?!
Szerencsétlenségemre a szám épp tele van rizzsel. Miért kellett ekkora falatot a számba vennem? Egy örökkévalóság lesz, mire megrágom. 
- Sztriptíz egy pékségben, mi? - kérdezi Zane nevetségesen imádnivaló félmosollyal. - Lenyűgöző. 
Rázom a fejem, hogy valahogy kifejezzem az elborzadásom. - Én nem... Nem vagyok sztriptíztáncos - nyögöm ki a szavakat, nyilvánvalóan zavarban.
Anyám szeme is nagyra nő. 
- Ó, nem! - zihálja. - Sztriptízesnek neveztelek?!
Kétségtelenül, Anyám.
- Nem vagyok az - fordulok Zane-hez és Billhez. - Szóval... miért mondtad ezt, Anyu? 
(...)
- Sajnálom! Nem tudom, miért. A dolgok csak úgy kicsúsznak a számon, amikor ideges vagyok. Violet ennél távolabb nem is állhatna egy kurvától. 
Aaaaaughh!
- Sztriptíz, Anyu - mondom fogcsikorgatva. 
(...)
- Hát persze - folytatja Anyu. Most már a keze is remeg. - Violet nem kurva, és nem is sztriptíztáncos. Valójában épp ma mondta el nekem, hogy szűz."

És ha már Zane és Violet: igen, van szex! Egy YA történetben, tessék kapaszkodni. Nem próbálunk úgy tenni, mintha egy tini nem szexelne, ha épp úgy hozza kedve. Előkerül az első szex, a védekezés kérdése, és annak következményei is, hogy mi történik, ha az ember meggondolatlanul, védekezés nélkül kezd szexuális kalandba. Nem kezdünk el komolykodni sem, nem lesz valami tanító okosság a regényből, ezek a témák teljesen természetesen kerülnek el. Merthogy azok is. 

Szóval ha valaki hangosan nevetős, édes-romantikus történetet keres, én ezt csak ajánlani tudom. Bevallom, én már többször elolvastam, számomra tipikus nyugikönyv, és még mindig jókat mosolygok a poénokon. És bár minden befejezésnél megállapítom, hogy ennél rózsaszínebb már nem is lehetne az epilógus, azért mindig kicsit javít a hangulatomon. (A könyv címével viszont még ennyi olvasás után sem tudok mit kezdeni.) Szívesen olvasnám magyarul is, valami ennél szebb borítóval el tudnám képzelni...

NAGYON AJÁNLOM

2 megjegyzés:

  1. szia!
    úúúúgy elolvasnám, de az angolom hagy némi kivetnivalót maga után :( az lenne a kérdésem, hogy milyen nehéz a nyelvezete? megpróbálhatok megbírkózni vele azt nem mondom, hogy minimális angol tudással, de elég alappal?
    köszi: Aniw

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ezt nehéz megítélni, mert nyilván emberfüggő, de egyébként szerintem nem különösebben nehéz a nyelvezete. De fent van Amazonon, olvass bele és teszteld! :) http://www.amazon.com/Falling-Ghost-You-Nicole-Christie-ebook/dp/B009YLRDQK#reader_B009YLRDQK

      Törlés