Breaking News

Cassia Leo: Fekete doboz


Ami ebben a könyvben nincs, az nem létezik

Cassia Leo: Fekete doboz


A blogturnéról




Mikki és Crush történetét  jelenteti meg hamarosan a WOW Kiadó, melyet a new adult rajongók már repesve várnak. A New York Times és USA Today  bestseller listás szerző Cassia Leo: Fekete  doboz című könyvében egy megrázó szerelmi történetről olvashattok!
Érdemes követni az öt állomásos blogturnét, a vélemények és érdekességek mellett egy példány nyereménykönyv vár kisorsolásra a kiadó jóvoltából. Sok szerencsét!



Eredeti cím: Black Box
Kiadó: WOW
Oldalszám: 304
Fordító: Molnár Kamilla
ISBN: 9789631223958
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Megrendelési link
Magával ragadó történet, tele titkokkal, rejtélyekkel és meglepő fordulatokkal.
Főszereplői megállíthatatlanul sodródnak egymás felé:
Egy 19 éves lány, aki meghalni indul Los Angelesbe, mert úgy érzi, képtelen tovább megbirkózni a betegségével és a múlt tragikus árnyaival. A családja semmit nem sejt a tervéről.
Egy 21 éves fiú, aki sötét titkokat rejteget. A lelkét nyomasztó terhek mégis szelíddé, szeretettel telivé tették. Keserű gondolatait csodálatos dalokban fogalmazza meg.
A Fekete doboz, amely nemcsak egy különleges dal, hanem egy könyv címe is. Ráadásul tényleg létezik egy fekete doboz, de senki nem tudja, mi van benne, és hol van a kulcs, amelyik nyitja.
Bár nem sejtik, ők hárman nem először találkoznak, de most a sorsuk elkerülhetetlenül, véglegesen összefonódik. Újabb és újabb titkokra derül fény, s a múlt rejtélyei lassan átadják a helyüket az elfogadásnak, a megértésnek… és végül talán a szerelemnek.

Az első mondat:


"A pillanat, amikor ráébredünk arra, hogy meg fogunk halni egyáltalán nem olyan, mint amilyennek valaha is elképzeltem."

Véleményem


Elöljáróban csak egy fontos gondolat: ez nem egy egyszerű könyv. Tényleg nem az, szóval ha nekiállsz, készülj fel rá, hogy lelkileg nem lesz egy könnyű olvasmány! Én szóltam...

A történet elején két Los Angelesbe induló fiatal találkozik. Mikki (akinek a nevét nagyon nem szerettem, bocsi, Mikki), aki meghalni indul Los Angelesbe, és a rejtélyes, furcsa nevű, de nagyon kedves Crush. Az egyértelmű, hogy mindkettőjük múltjában sötét dolgok lappanganak - hogy pontosan mi is, azt nem tudjuk, de az nyilvánvaló, hogy egyikük sem tud túllépni a múlton. Mivel a repülőjük a rossz idő miatt késik, az indulásig hátralévő időt együtt töltik. Ahogy halad előre a történet, megismerjük mindkettőjük tragédiáját, és rájövünk, kettejüknek hogyan is fonódott össze a sorsa, nem is egyszer. A kérdés az, hogy az a lelki kötelék, ami kettejük között van, elég-e ahhoz, hogy maguk mögött hagyják a múltjukat. 


A Fekete dobozban rengeteg a titok - már csak ezért is nagyon kreatív a címadás. Ez a könyv valóban olyan, mint egy fekete doboz - titkokat és megoldásokat rejt magában. És ha már a címnél tartunk, több szempontból is zseniális választás. Ugyanis nem csak átvitt értelemben fontos a fekete doboz a történetben, hanem újra meg újra előkerül ténylegesen egy. Egy könyv címe, ami mind Mikki, mind Crush életében fontos szerepet játszik. Egy dal címe, amit Crush írt élete egy fontos momentumáról. És persze az sem utolsó szempont, hogy magának a repülésnek is fontos szerep jut a regényben. A címadásért tehát taps illető az írónőt, és bár először nem tetszett a magyar borító, és önmagában még mindig jobban tetszik az eredeti, az azért nagyszerű gondolat volt a kiadótól, hogy olyan külsőt nyerjen a kötet, mint a könyvben is felbukkanó Fekete doboz.

Na de vissza a történetre! Rengeteg kérdőjel van bennünk már a történet elején is: mi történt Mikkivel, amiért csak az öngyilkosságot látja maga előtt járható útként? Miért olyan fontos a Fekete doboz című könyv? Miért ismerős első pillantásra Mikkinek Crush és Crushnak Mikki? Mi Crush igazi neve, és miért titkolja? Rengeteg, rengeteg kérdés, amelyekre szépen, lassan kapunk csak választ. Külön érdekes, hogy a jelenbeli történet mellett nem csak Mikki és Crush múltját ismerjük meg, de a Fekete doboznak köszönhetően mellékszálon még egy sztorit kapunk. Nem túl részletesen, de attól még szívfájdító ez is. A gondolat viszont, hogy a nagy tragédiákban egy könyv jelentheti a mentőkötelet, valaki más története tragédiáról és túlélésről, zseniális. Talán ezt imádtam a legjobban a történetben, könyvmolyként ez talán nem meglepő. 


Nem akarok spoilerezni semmiképp, ez pedig nem könnyű. Mindenesetre a múlt kibontása közben volt egy kifejezetten brutális jelenet. Nagyon meggyötört, ami persze azt jelenti, hogy jól lett megírva, de ha csak rágondolok, kiráz a hideg. Tetszett, hogy ilyen húsbavágóan írta meg az írónő, még akkor is, ha ettől még a jelenbeli szálon viszonylag könnyedén kezelte a következményeket. Nem azt mondom, hogy rózsaszín cukormázas lett a sztori, mert az nem lenne igaz, mindenesetre a hangsúly azon volt, hogy egy kibontakozó kapcsolat hogyan mentheti meg az ember életét. 

A sztori végén kapunk még egy csavart. Nekem ez már kicsit sok volt, ha őszinte akarok lenni, de egyébként a gondolat maga nem volt rossz. 

Mellékszereplőket kicsit nehéz kiemelni, ugyanis annyira Mikki és Crush vannak a középpontban, hogy minden más szereplő csak asszisztál. Felbukkan néhány pillanatra, megemlítik párszor, aztán el is tűnik. Végig mellékvágányon marad még a két többször emlegetett szereplő is, Mikki testvére és Crush nagyapja. A vicces igazából az, hogy maga a könyv, a Fekete doboz válik bizonyos szempontból mellékszereplővé, és ilyen minőségében rögtön a legfontosabb mellékszereplővé.

Összességében tetszett a könyv, még ha nem is mondanám tökéletesnek. Nagyon ötletes volt a rengeteg fekete doboz, tetszett, hogy a főszereplők sorsa hogyan ért össze több ponton, és akár tudtukon kívül is hogyan befolyásolták egymás életét. (Ezeket az összefonódó sorsokat mindig imádom.) Közel sem egyszerű történet, néhol kifejezetten fájdalmas, a teljes hangulatot tekinve pedig meglehetősen melankolikus. 

AJÁNLOM

Blogturné extra - Fanmade előzetes




 

Nyereményjáték


Minden állomáson kiemelt betűk várnak összeolvasásra, melyeket a rafflacopter doboz megfelelő sorába kell írnotok. Egy kis segítséget természetesen adunk a megoldáshoz!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő e-mailre.

A történetben szereplő egyik fontos könyv címe.


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje



05.27 Deszy Könyvajánlója
05.29 MFKata Gondolatai
05.31 Angelika blogja
06.02 Dreamworld
06.04 Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések