Breaking News

Chris Miles: Hű, de nagy vagy!


Tinifiúnak lenni sem könnyű

Chris Miles: Hű, de nagy vagy!

A blogturnéról



Jack a tinédzser évek problémáival küszködik, hiába nyolcadikos, még mindig gyereknek nézik!
Chris Miles sziporkázóan vicces könyvét a Blogturné Klub három bloggere mutatja be nektek, sőt, egy példányt meg is nyerhettek a Manó Könyvek Kiadótól.

Eredeti cím: Spurt: a balls and all story
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 256
Fordító: Moldova Júlia
ISBN: 9789634030379
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,12)
Megrendelési link
Jack Sprigley nem egyszerűen későn érő típus: inkább örök éretlen. Lassan tizenöt éves, és még semmi jele nála semmiféle férfiasodásnak.
Ami még ennél is rosszabb: a barátai egész szünetre eltűntek, nem is hallott felőlük. Jack azt feltételezi, hogy végleg búcsút intettek neki és gyermektestének, és már annyival előrébb tartanak, hogy pasizni meg csajozni kezdtek. Jack megszívta.
De a fejében hamar megszületik a tökéletes terv, hogyan nyerheti vissza barátait: egyszerűen csak el kell játszania, hogy ő is kamaszodik.
Chris Miles ausztrál gyerekkönyv-szerző első ifjúsági regénye igazi szókimondó kamasz-humorral fűszerezve járja körbe a tizenéves fiúk serdüléssel kapcsolatos mindennapi problémáit.
Olyan ez a könyv, mintha Adrien Mole írta volna az Egy ropi naplóját!

Az első mondat:


"Jack Sprigley benézett a pizsamanadrágjába az iskolai negyedév első napján, és megállapította, hogy legrosszabb félelmei váltak valóra."


Véleményem


Annak idején könyvmoly pályafutásomat tipikus tinilány könyvekkel kezdtem. És most nem csak a Meg Cabot könyvekre gondolok, hanem azokra az igazi, "Úristen, az egyik mellem nagyobb" történetekre, amelyek mélyen belemennek akár a testet érintő változásokba is. Tinédzser naplókat, minden aggodalommal, frusztrációval és pasiproblémákkal, áskálódó csajokkal... Mindenki ismeri őket.

A Hű, de nagy vagy! ugyanez, csak egy srác szemszögéből. Egyrészt nagyon nosztalgikus volt olvasni, mert ha nem is annyira a saját tinikoromra, de legalábbis ezekre az olvasmányélményeimre emlékeztettek. (Bár azért az öltözői jelenetek olvasása közben többször elgondolkoztam, hogy úgy tűnik, a méricskélés működik mindkét nemnél. Más a mérce, de van mérce - kinek nagyobb a melle, vagy éppen nem a melle...) Másrészről a nosztalgia mellett kicsit bepillantást engedett abba, hogy ez az egész hogyan zajlott a másik oldalon. Tinikoromban hajlamos voltam a saját kérdéseim és frusztrációim közepette úgy gondolni, a fiúknak könnyű. De hát ez a könyv is bizonyítja, hogy megvannak a maguk problémái a tinisrácoknak is.


A Hű, de nagy vagy! főszereplője, Jack kicsit lassabban fejlődik, mint a többi srác körülötte. Menthetetlenül lemaradt, és ezt már nem tudja eltagadni, bármennyire igyekszik is. Ennek megfelelően pedig egyre lejjebb csúszik a képzeletbeli menőségi ranglétrán. Bármit hajlandó lenne megtenni, hogy ezen változtasson. De hiába próbálkozik, a helyzet persze csak egyre rosszabb. A barátaival nem az igazi a helyzet: két legjobb barátja összejött egymással, a harmadik meg elkezdett a legnagyobb ellenségével cimborálni. Egy valami mentheti meg a helyzetet, a gyerekekről szóló valóságshow, amiben Jack annak idején szerepelt. Hiába nem kívánja a háta közepére sem, ez lehet a kulcs.

Szóval mire lehet számítani ettől a könyvről? Ciki helyzetekre. Abból van dögivel. Sokszor a fejemet fogtam, máskor meg a hasamat, annyira kellett röhögnöm. Ha el tudtok képzelni lehetetlen helyzeteket, amikbe egy tinisrác sodorhatja magát, akkor az ebben megtörténik. És persze ezek között sok olyan van, ami a szexuális fejlődéssel (vagy nem fejlődéssel) függ össze. Kiemelnék idézetként egy részt, amin konkrétan meg akartam pusztulni a röhögéstől. Amikor egy "komoly felnőtt" beszélni akar a kényes kérdésekről:

"– Visszavonom – közölte végül. – Nem félreértés volt. Valójában… azt csináltam, amit mondott. Kielégítettem magam.
Mr. Trench kifürkészhetetlen arccal bámult Jackre az asztal túloldaláról. Aztán lenézett, az asztalon heverő papírok közt kotorászott.
– Nos, rendben – nézett fel, és elmosolyodott. – Nincs miért szégyenkezned.
– Te… tessék? – Jack nem hitt a fülének.
Mr. Trench vállat vont.
– Mint már mondtam, a férfi létért tenned kell, kezedbe kell venned a sorsod. Bár ez utóbbit próbáld meg nem szó szerint venni."

Ilyesmikből képzeljetek el nagyon sokat egymás után.

Szóval nagyon jókat nevettem a könyvön, kifejezetten szórakoztató volt, még így felnőtt fejjel is, úgy is, hogy nem pont ugyanezeket a dolgokat éltem meg. (Még soha nem gondoltam bele ennyire, milyen ciki lehet a tornaóra a kevésbé sportos srácoknak.)

Azért persze más kérdések is terítékre kerülnek: barátság, hűség, önmagunk felvállalása - mind olyan kérdések, amelyek nagyon aktuálisak a miérteket kutató tinik számára. (És nem csak nekik.)

Illetve a másik fontos téma: a valóságshowk és az, hogy mekkora hazugság az, ami bennük van. Nem minden az, aminek látszik, és ez a sztárok életében biztosan igaz. Még az olyan hirtelen feltörő, aztán gyorsan eltűnő celebek között is, akikre néhány év múlva már senki sem emlékszik. Jack is szerepet játszik - csak az a kérdés, hogy ez megéri-e, és egyáltalán visszaüt-e.

Összességében egy kifejezetten vicces tinisztori volt, örülök, hogy végre egy srácról is olvashattam ilyet, érdekes volt látni a másik oldalt is.

AJÁNLOM


Blogturné extra - A szerzőről


Chris Miles több bestseller sorozat szerzője. Novellái és már írásai korábban több magazinban és újságban megjelentek, pl. Andromeda Spaceways Inflight Magazine, Materiality, Crank, Antipodean SF, Visible Ink, The School Magazine and the Black Dog Books anthologies Short and Short and Scary.
Az írás mellett weboldalak szerkesztésével foglalkozik, szabadidejében pedig azoknak a dolgoknak hódol, amelyeknek nagy rajongója: Ki vagy, Doki?, LEGO, Dungeons & Dragons. 

Nyereményjáték


A regényben fontos szerepet kap egy reality műsor, amiben korábban Jack szerepet. A gyerekeket felvonultató showban Jacknek felnőttnek kellett magát tettetnie, eljátszania, hogy dolgozik.
A mostani játékban megmaradunk a reality vonal mellett! Minden blogon találtok egy képet olyan magyar reality műsorról, amiben gyerekek is szerepeltek. A kép alapján találjátok ki, mely műsorról van szó!
A Hű, de nagy vagy egy példányát nyerheted meg. A győztessel a sorsolás után felvesszük a kapcsolatot, ha 24 órán belül nem válaszol, újra sorsolunk. Sajnos a kiadó csak Magyarország területére postáz.




A turné menetrendje


05.17. Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések