Breaking News

Colleen Hoover: Reményvesztett


Jobban imádtam, mint a Reménytelent!

Colleen Hoover: Reményvesztett



A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Colleen Hoover legújabb regénye, a Losing Hope - Reményvesztett, mely a Reménytelen című sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Reményvesztettből már jól ismert történetet, ezúttal Holder szemszögéből.

2015. június 18-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Losing Hope
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 376
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789633993965
Sorozat: Reménytelen 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,47)
Megrendelési link
Colleen Hoover, New York Times sikerlistás szerző valósággal megbabonázta olvasóit a Hopeless-szel. A történet egy hányatott sorsú lányról, Skyról szól, aki összetalálkozik rég elvesztett gyermekkori barátjával, Dean Holderrel. A fiú segít a sokkoló családi múlt feltárásában, így Sky végre elcsitíthatja magában a mély sebet hagyó emlékeket és érzéseket.
A Hopeless Sky szemszögéből mutatta be az eseményeket, a Losing Hope pedig bepillantást enged Dean Holder történetébe, akit régóta kísért a kislány elvesztése. Úgy érzi, kudarcot vallott, amiért nem tudta őt megmenteni. Holder életét beárnyékolja a megbánás és a bűntudat. Sohasem hagyott fel Sky keresésével, mert úgy érzi: ha megtalálná, tovább tudna lépni végre. Arra viszont nem számított, hogy a találkozás pillanata még kínzóbb fájdalmat hoz.
Holder a Losing Hope-ban meséli el, hogy a tizenhárom évvel korábbi események miként hatottak az ő és családja életére, s hogyan lett magányos küldetés számára a lány megmentése. A végleges gyógyulást azonban csak a Sky iránt érzett szerelem hozhatja el…

Az első mondat:


"A pulzusom azt jelzi, hogy egyszerűen sétáljak el."

Véleményem


Amikor E/1-ben valakinek a szemszögéből ismerünk meg egy romantikus (vagy bármilyen más) történetet, és csakis az övében, szinte biztosan felmerül bennünk a kíváncsiság: vajon mi járt a másik fél fejében itt meg ott. Stephenie Meyer sem véletlenül kezdte el annak idején a Midnight Sunt, még ha végül nem is fejezte be. (Amúgy sokkal érdekesebb volt az Edward szemszög, ha engem kérdeztek.) És épp a héten jelent meg a nagy Twilight fanfiction, A szürke ötven árnyalata a másik szemszögből. Persze a lista ennél jóval hosszabb, de mostanában mintha lenne egy tendencia. Írjuk meg azt a bizonyos másik szemszöget!
De sajnos ez sokszor nem sül el olyan jól, mint várnánk. (Mélyebben nem mászom bele a kérdésbe, mert ennek az értékelésnek nem ez a célja, de lehet, hogy szánok majd neki egy külön bejegyzést.) Sokszor csalódtam már a másik szemszögben, és legjobb esetben is csak csemegének gondoltam rájuk, kevés kivétellel. Valahogy így álltam neki a Reményvesztettnek is, ahol az volt az ígéret, hogy most pedig megismerhetjük Holder oldalát is... 

És tudjátok, mire nem számítottam? Hogy Holder történetét még jobban is fogom szeretni, mint Sky szemszögét. 

Az, hogy nagy vonalakban mi történik, már senkinek sem nagy meglepetés: tudjuk, mi történt velük, hogyan fonódott össze a két fiatal sorsa több ponton is, milyen démonokkal és tragédiákkal kellett szembenézniük. Tudjuk, hogyan találkoztak először és második először. Mondjuk ki: ismerjük a sztorit. Az írónő a nagy poénokat már ellőtte. Hogyan tovább? 



A másik szemszög esetén könnyű a szerzőnek abba a hibába esni, hogy valóban így is kezeli a regényt/novellát: ez csak egy másik szemszög, de amúgy minden ugyanaz. És ez az, ami alapvetően nem jó hozzáállás, és úgy érzem, ezt sikerült a Reményvesztettben nagyon szépen kezelnie Colleen Hoovernek. 

A cselekmény fő vonala nagyjából megmarad, de ez nem ugyanaz a történet. Az Sky meséje volt, ez Holderé. Korábbról indítjuk a történetet, később fejezzük be, de még ez sem elég. Az kell, hogy kapjunk valamit, amitől több lesz, amitől más. 

Egyrészt zseniális ötlet volt szerintem, hogy a konkrét cselekmény mellé kaptunk egy külön szálat Holder leveleiből. Itt ez a srác, aki elveszítette az ikertestvérét, ráadásul borzalmas körülmények között. És elkezd írni neki. Minden levél fájdalmas volt, de közben nem éreztem őket feleslegesnek, egy pillanatra sem merült fel bennem, hogy semmi más céljuk nincs, mint hogy kitöltsék a helyeket. Mélyebb bepillantást engedett Holder fejébe, és ami még érdekes, sokkal közelebb hozta az emberhez azt a bizonyos harmadik szereplőt, Lesst, aki mindig szellemként lebeg körülöttünk olvasás közben. Dean emlékein és a leveleken keresztül egyre jobban körvonalazódott ez a karakter is, és saját életet nyert. Már nem csak egy valaki a múltból, hanem Less. Less, aki ritkán nevetett igazán, Less, aki próbálta elrejteni a fájdalmát, Less, aki jó barátnő volt és jó testvér, és Less, aki nem bírta tovább... 

A cselekményben sem maradt minden egyszerűen úgy, mint a Reménytelenben. Bevallom őszintén, amikor azt a könyvet olvastam, néha-néha nem értettem a szereplők reakcióit. Miért pont így, miért pont akkor? Ebben a kötetben mintha ezek a kis kérdőjelek is választ kaptak volna. És még olyan helyekre is sikerült választ és meglepetést csempésznie az írónőnek a kis részletekben, ahol nem is számítottam rájuk. Holder viselkedéséről feltételeztünk valamit, amikor Sky szemszögéből olvastunk. Aztán most megtudhatjuk, hogy nem is biztos, hogy igazunk volt a motivációit illetően. Rejtjelesen fogalmazok kicsit, mert nem akarom ezeket az apró poénokat lelőni, de higgyétek el, élvezni fogjátok.



És ami igazán zseniális volt ebben a történetben, pontosan az, hogy becsap minket az írónő. Azt hisszük, ismerjük a történetet, ismerjük a csavarokat, nem okozhat meglepetést a nagy egészben. De Colleen Hoover az orrunknál fogva vezet minket, mert okozhat. A sztori végén több helyen is csak ültem, dobogó szívvel, sokkos állapotban, és a fejemet csóváltam, mert nem akartam elhinni, hogy megcsinálta. Aztán amikor jött az a bizonyos utolsó, nagy meglepetés, sírtam. Nagyon sírtam. A Reménytelenen talán nem is, vagy csak kicsit. A Reményvesztetten zokogtam. 

A Reménytelen egy furcsán összetört lány szerelmének története volt, aminek a végén érkezett egy pont, ahol a nyakunkba szakadt minden. Holder történetét már úgy indítjuk, hogy vállunkon a világ súlya. A bűntudat, a veszteség fájdalma, a megbánás, a gyász, a reménytelenség. És Skyjal ellentétben Holder végig tudatában van a tragédiáknak, még ha nem is teljes a kép. Pontosan ettől válik ez a történet különlegessé. Ugyannak a szerelemnek a sztorija, de egészen máshogy megélve. És a vége... 

Nem mászom bele jobban a dolgokba, mert ahogy mondtam, nem kenyerem, hogy eláruljam a meglepiket. De annyit mondhatok, jobban szerettem, mint a Reménytelent. Dean Holdert jobban imádom, mint valaha, válaszokat kaptam, olyan kérdésekre is, amikről nem is tudtam. Imádtam az apróságokat, amik összefűzték a két sztorit, a részletek tették teljessé ezt a kötetet. A Reménytelen és a Reményvesztett együtt az igazi, éppúgy, ahogy Sky és Dean összetartoznak, ez a két könyv is. 

KEDVENC LETT

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/7024_remenyvesztett.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Részlet


Less!
      
Boldog kéthetes halálfordulót! Durva poén? Lehet, de nem fogok magyarázkodni. Hétfőtől vissza kell mennem a suliba, és egyáltalán nem várom. Daniel minden aktuális pletykáról tájékoztat, pedig folyton mondom neki, hogy leszarom. Persze, mindenki azt hiszi, hogy Grayson miatt ölted meg magad, én viszont tudom, hogy nem így van. Már jóval azelőtt is csak tettetted, hogy rendben vagy, mielőtt találkoztál volna vele.
És ott van az a dolog, amiről még mindig nem meséltem neked. Az, hogy én vettem rá Graysont, hogy szakítson veled. Bonyolult történet, de amiatt az este miatt most az a hír járja, hogy közvetve felelős vagyok az öngyilkosságodért. Daniel szerint a többiek még együtt is éreznek Graysonnal, az a seggfej meg hagyja.
A legjobb része ennek a pletykának, hogy mivel óriási szerepem van a halálodban, én is fontolgatom, hogy kinyírom magam. És ha a nép azt beszéli, bizonyára igaz is, nem?
Őszintén szólva, túl gyáva vagyok, hogy megöljem magamat. Ne mondd el senkinek! (Nem mintha el tudnád – még akkor sem, ha akarnád.) De ez az igazság. Becsicskulok, amikor arra gondolok, hogy fogalmam sincs, mi várhat a halál után. Mi van, ha a túlvilág még rosszabb, mint ami elől menekülsz? Elég nagy bátorság kell ahhoz, hogy direkt fejest ugorj az ismeretlenbe. Meg kell hagynom, Less: sokkal bátrabb vagy nálam.
Oké, abbahagyom. Nem vagyok hozzászokva, hogy ennyit írjak. Az SMS-ezés sokkal kényelmesebb lenne, de te sohasem a könnyebbik utat választod, ugye?
Ha hétfőn találkozom Graysonnal a suliban, letépem a golyóit, és elküldöm neked postán. Mi az új címed?
   
H

Nyereményjáték


Mostani játékunk során egy kis nyomozásra invitálunk benneteket. Ha ismeritek Sky és Holder történetét, nagyon könnyű dolgotok lesz, ugyanis nincs más feladatotok, mint a srác bőrébe bújva, Hope nyomába eredni társasjátékunk segítségével.

Feladat:
1) A közös blogon lévő bejegyzésben (link) megtaláljátok a társasjáték szabályzatát, valamint a különféle jelmagyarázatokat. Olvassátok át figyelmesen, utatok során jól jöhetnek az instrukciók.
2) Minden állomáson kaptok egy kérdést, valamint két választ. Döntsétek el, szerintetek melyik a helyes, és lépjetek előre annyit, ahányas számot láttok a válasz mellett. Továbbá az általatok helyesnek vélt megoldást/szót írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
3) Ha ráléptek egy ábrára, kövessétek a közös blogon olvasható instrukciókat!
4) A játék végén írjátok be a rafflecopter doboz erre kijelölt sorába, ide-oda lépegetés után, melyik mezőre lyukadtatok ki. Ez lesz a főmegfejtés, így több pontot is ér majd mint a többi.
5) Fontos, hogy MINDEN feladatot teljesítsetek, ugyanis csak ekkor nyílik esélyetek megnyerni a kiadó által felajánlott 3 db Reményvesztett példány egyikét.
6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

2. kérdés

Milyen tetoválás díszíti Holder karját?
végtelen jel (3)   vagy   Hopeless felirat (5)




a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06/18 Kelly & Lupi olvas - Idézetek
06/20 Deszy könyvajánlója - Részlet
06/22 Angelika blogja - Playlist
06/24 Kristina blogja
06/26 MFKata gondolatai
06.29. - Dreamworld
06.30. - Media Addict

1 megjegyzés:

  1. Kedves Deszy!
    Ezt a könyvet ajándékba kaptam, nagyon örülök nekik, pici problémám, hogy nem olvastam még az elsô részét. Szerinted belekezdhetek úgy, hogy a Hopelesst nem ismerem?
    Elôre is köszönöm!

    Barbi

    VálaszTörlés