Breaking News

Amikor már nincs több ötlet: Twilight gender-swapped


Sziasztok!

Ismeritek azokat a fanartokat és fanfictionöket, amelyek azzal foglalkoznak, milyen lenne a sztori, ha a főszereplők nemét megcserélnék? Rengeteg ilyennel találkozni rajongói körökben, és bevallom, bár először megleptek, most már rettenetesen jókat mosolygok rajtuk. Időnként még el is gondolkozom, hogy: Tényleg, vajon milyen lenne? Milyen lenne, ha Katniss pasi lenne, Peeta meg Gale meg lány? Milyen lenne, ha Percy lenne a lány, Annabeth meg a fiú? Milyen lenne egy női Jace és egy férfi Clary? Mi lenne, ha a férfi főszereplő kerülne vissza az időben Skóciába, és ott találkozna a női Jamie-vel? 
Az, hogy az egyes főszereplők milyen neműek a sztoriban, nagyon fontos, sokszor akár radikálisan is befolyásolja a sztori folyását. Szinte biztos, hogy másként cselekedne Harriet Potter, mint Harry. 

Ezek a gender-swapped alkotások azonban eddig megmaradtak ott, ahová valók: fan előtaggal. 

De mi történik, ha magának az írónőnek üt szöget a fejébe ez az ötlet? És nem véletlenül hagytam ki talán az egyik legnyilvánvalóbb párost a fenti felsorolásból, ugyanis pontosan ez lesz most a témánk: Edward és Bella, akarom mondani Beau (Beaumont) és Edythe. És nem egy rajongótól, hanem egyenesen Stephenie Meyertől. 

Forrás:
http://moviepilot.com/posts/2015/10/06/surprise-stephanie-meyer-has-written-a-gender-swapped-twilight-and-you-can-read-it-right-now-3577126?lt_source=external,manual

 
Stephenie Meyer annak idején bombaként robbant be a köztudatba, a Twilighttal valami félelmetes sikerre tett szert. Többmillió rajongó leste, mi lesz a következő projektje. Ott volt persze A burok, de az valahogy nem robbant akkorát. (Annak ellenére sem, hogy mérföldekkel jobb könyv, és ezt Twilight-rajongóként mondom.) Vártuk, hogy majd talán a film után, de az sem lett igazán sikeres. Aztán Stephenie Meyer eltűnt. Vártuk, hogy majd talán befejezi a Midnight Sunt, a Twilightot Edward szemszögéből, amivel félig már készen is volt, a rajongók pedig nagyon ácsingóztak a folytatásért. (Ennek a kéziratnak az első tizenkét fejezete idő előtt, illegálisan felkerült az internetre, azóta pedig Meyer bevágta a durcit, és nem hajlandó befejezni. Jelzem, pont a legendás mezőjelenet előtt szakadt félbe a sztori, ami nem mellesleg szintén sokkal érdekesebb volt, mint a Twilight Bella szemszögéből.) 

Aztán ígérte nekünk A burok folytatását is, hiszen trilógiának szánta a történetet, és főleg a film forgatása idején sokat beszélt róla, állítólag a színészeknek még el is árult dolgokat a folytatásból. Eleinte még elfogadta mindenki indoknak, hogy az új filmjeinek forgatásán már aktív résztvevő volt, aztán producerkedni kezdett (például az Austenlandnél, tudtátok?), de új könyve valahogy nem jött. 

Illetve jött, csak nem az, amit mindenki várt. Először érkezett még a nagy láz idején a Bree Tanner könyv, aztán kaptunk egy Twilight kalauzt, ami hardcore faneknek igazán érdekes olvasmány, rengeteg infóval, de egy új regényt akkor sem pótol. Végül érkezett egy sor kiegészítő kisfilm a Twilighthoz, de más szereplőkkel, így hiába voltak érdekesek, hiába volt érdekes maga az ötlet, hogy női rajongók munkáját dicsérik a kisfilmek, mégsem ütöttek olyan nagyot. 

És itt tartunk most, a Twilight tizedik évfordulóján. Amikor is Meyer meglepetést ígér a rajongóknak. Mindenki szeme felcsillan: csak nem befejezte a Midnight Sunt? Nos, a válasz egy kategorikus nem, és nagy eséllyel az is marad. Akkor talán A burok folytatása érkezik? Közel sem. 

Valami olyan, amit senki nem várt: a Twilight, a nemek megcserélésével. 

Amikor megláttam a hírt, percekig szakadtam a röhögéstől, és őszinte leszek, ha most nagyon mélyen elgondolkozom az ötleten, újra rámtör a röhöghetnék. 

Félre ne értsetek! Érdekes gondolatnak tartom - rajongói alkotások szintjén. Vagy mint bolondok napjára íródott meglepetés a rajongóknak. Vagy húsz év múlva, amikor már 8 másik történet van a háta mögött, egy kis visszakacsintásként a múltba, hogy nézzétek, hát ja, egyszer egy Twilightot is elkövettem. 

Viszont abban a formában, ahogy ez a hír most berobbant, kifejezetten nevetséges. 

Nézzük a tényeket, aztán utána kifejtem, mi a problémám! 

A kérdéses könyvről már elég sok mindent tudunk. A címe Life and Death: Twilight Reimagined (Élet és Halál: Twilight újragondolva) lesz, és a hírek szerint 442 oldal. A főszereplőink - ahogy már korábban említettem - Beau (Bella pasiban) és Edythe (Edward csajban). Amit tudunk még, hogy Stephenie arra szeretné felhasználni ezt a könyvet, hogy a Twilightot ért kritikákat kicsit enyhítse (például a feministákra gondolok itt), illetve állítólag sok korábbi hibát javított, amik a korábbi kötetekben zavarták, illetve javítottak a könyv nyelvi részén is, például a folyamatosan ismétlődő szavakon és kifejezéseken. 

Ó, és borítónk is van, szintén a gender-swapped vonalra megyünk rá: az almát tartó kéz marad, de az alma most piros helyett zöld. (Ennyit a nemi sztereotípiákról...) 

Forrás:
http://www.ew.com/article/2015/10/06/stephenie-meyer-swaps-twilight-leads-genders-10th-anniversary-bonus-story


Na és akkor vissza arra, hogy mi a problémám.

Sokszor beszélgettünk már egy ismerősömmel arról, hogy mennyire probléma az, ha egy írónő nem tud elszakadni a világától. Nekem az az álláspontom, hogy amíg izgalmas tud maradni, és mozog térben és időben, addig ez nem olyan problémás. (A választott példánk mindig Cassandra Clare, aki összesen 5 sorozatot tervez az Árnyvadász világban, más-más korokban és helyszíneken.) 

Szóval én képviselem azt az álláspontot, hogy ha egy jó világbból van még mit kihozni, akkor csapassuk! És lehet vitatkozni a Twilight koncepcióján, a világ felépítésén, a csillogó vámpírokon stb. De azt nem lehet elvitatni a sorozattól, hogy ebbe a világba - és nem, nem csak Edward két szép szemébe, amit oly sokszor emleget az írónő - milliók szerettek bele. És érdekes koncepciók voltak ebben a könyvben, ezt még az utálók közül is sokan elismerik. Amikor az utolsó részben a világ minden tájáról bukkantak elő vámpírok, mind a maguk szokásaival és kultúrájukkal, akkor derült ki igazán, hogy lehet itt még érdekes karaktereket találni. Ráadásul ott volt kb. minden Cullen háttértörténete is példának. 
A Twilight egy olyan világ, amiben térben és/vagy időben mozogva rengeteg jó történetet találni még, ha Stephenie Meyer képtelen is tőle elszakadni. Még ha nem is akar teljesen új szereplőkből kiindulni, akkor is ott van még például Renesmee és Jacob sztorija, amiért sokan ölnének, elmesélhetné valamelyik mellékszereplő történetét, például Benjaminban voltak még lehetőségek, hogy csak két példát említsek. De persze ennél messzebbre is kalandozhatna. Vámpírok a reneszánsz idején Velencében. Vámpírok a hidegháború idején, a Volturi alakulástörténete, akármi...

Tehát alapból adott az írónőnek három lehetőség. 1. Írhat valami teljesen mást, amit ígért is, emlékeim szerint 3 évvel ezelőtt már beszélt valamilyen sellős sztoriról. 2. Folytathatja A burok sorozatát, amihez ígért még két kötetet. 3. Maradhat a Twilight világában, és még jobban kibonthatja azt, más szereplőkkel, más helyszíneken, más korokban...

Mind elfogadható alternatíva lenne a siker után, mindből lehetne érdekes projekt. Leginkább persze az elsővel bizonyíthatná, hogy még másra is képes, de valójában bármelyik fenti lehetőség elsülhetne igazán jól. 

Amikor egy szerző keze alól valami ekkora siker került ki, akkor igenis extra fontossá válik, mi lesz a következő projekt. J. K. Rowling valami teljesen másba vágott bele - más kérdés, hogy persze azóta visszatért ő is a HP világához. (De jelzem: más korba, más szereplőkkel.) A már emlegetett Cassandra Clare megmaradt a világában, csak visszaugrott száz évet, arrébb ment pár ezer kilométert. Rick Riordan annak idején másik mitológiai sorozatba kezdett, aztán ő is visszatért az eredeti világához - de már új szereplőkkel, és a régi szereplők számára is új storyline-nal. 

Erre itt van nekünk Stephenie Meyer, akinek a neve már így is... sokszor előkerül nem túl pozitív vélemények közepette. (És akkor próbáltam finom lenni.) Lehetősége lenne bizonyítani, hogy komolyan vegyék, vagy legalább kielégíteni a rajongói igényeit (például azzal, hogy új Twilight sztorit hoz, vagy befejezi azt, amit már évek óta vár mindenki). De nem. 

Stephenie Meyer behúzza azt, ami a lehető legcikibben hangzik, és amit általában az amatőr rajongók szoktak hozni: megírja újra tök ugyanazt a sztorit, csak más nemű szereplőkkel. Mindezt megspékelve a Bella és az Edward után két kifejezetten ciki keresztnévvel. 

Ez az én problémám: szeretem a Twilightot, szeretem A burok című regényét is, csak hát... legyen már valami! Valami új, valami izgalmas, valami, aminek örülni tudok. Vártuk, vártuk, hogy végre előrukkoljon valamivel, most meg egyszerűen pofára ejt mindenkit. 

Mert nem kapunk semmi újat. Kapunk egy fanfictiont, amit maga az írónő ír meg nekünk. Hááát, köszönjük. Már a Midnight Sunnál is rezgett a léc, hogy mennyire lehúzásszagú, ahogy ez szinte minden "másik szemszög" sztorinál felmerül, de ez már tényleg a túl sok kategória. Illetve túl kevés - attól függ, honnan nézzük. (És ezt fanfic-rajongóként és fanficíróként írom.)

És ő maga mondta, idézem az EW cikkéből: "megírni szórakoztató volt, és nagyon gyors és egyszerű is". Hát persze, mert ugyanazt írta meg még egyszer... -.- 

El fogom olvasni. Még az is lehet, hogy tetszeni fog. Tovább megyek, kíváncsi vagyok, és pont ez benne a legelkeserítőbb: eléri, hogy akarjak valamit, aminek az ötlete elképeszt, elszomorít, röhögésre és gúnyra késztet.  
De még ha esetleg önmagában tetszeni fog is, ez még nem változtat a tényen, hogy szerintem ez csalódást keltő lépés tőle. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy évek óta könyörög mindenki a Midnight Sunért meg a beígért Burok folytatásért. Kapunk helyette egy Beau-t meg egy Edythe-et...

Árad a kényszerszag, a zsebem rám néz, hogy lehetne-e ennél nyilvánvalóbb, hogy csak a pénzemet akarják, és közben a háttérből egy gúnyos hang azt kiabálja: Hát nincs már több eredeti ötlet???

Mindenesetre legalább a kommenteken jót röhögtem. Azok is megérnének egy külön posztot, tuti vicces lenne.

FRISS!
Már bele is hallgathatunk:

http://www.ew.com/article/2015/10/06/life-and-death-twilight-audiobook-clip 

6 megjegyzés:

  1. A Kultúrában senkit nem érdekel a nemed, főleg, hogy meg tudod változtatni :)

    VálaszTörlés
  2. Én most hallok erről először. Imádtam a Twilight-ot annak idején, de ezt nem fogom elolvasni! Cseppet sem eredeti! :/

    VálaszTörlés
  3. Istenem ez de... Lapos...
    Én alapból kimondottan utálom az eredeti sorozatot, mert felidegesít a mondanivalója, meg az, hogy van egy alapban jó világ, és ilyen unalmas sztorival tölti ki. De ez... Egy átlag ff írónak eredetibb ötletei vannak, és most nem magunkat akarom fényezni (mert hogy én is az volnék), hanem azt szeretném vele elmondani, hogy mekkora szégyen ez az "írónő" részéről. Ilyenkor engem teljesen felháborít, hogy a bloggerek kis világában ezer meg ezer fantasztikus iromány van, de a szerzőjük az esetek 99%-ában nem ér el vele mást, csak maximum magas olvasószámot. Stephenie Meyer pontosan az az ember, aki nem érdemli meg a pozíciót, amibe a Twilight-tal került, és ennek senki nem tudna meggyőzni az ellenkezőjéről. És most van képe (már bocs a kifejezésért) előállni egy ilyen üres és már csak szimplán semmilyen ötlettel, és képes kiadatni, gondolván úgyis elegen megveszik. A minőség nem fontos, az, hogy törekedjünk eredetiségre meg már egyenesen luxus, és teljesen felesleges.
    Ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy ez a nő egyáltalán nem tett le semmit az asztalra. Igenis lerakott oda egy igen ígéretes világot - csak nem kezdett vele semmit. Persze, van aki ezt máshogy látja, ebbe nem kötök bele. Én csak szimplán utálom Bellát, meg az egész mártír-hadműveletét, és halálra horkolom magam az egész katyvaszon. De mindennek még hajlandó voltam elismerni a létezését, még nem borultam ki, ha rajongóval beszéltem, mert nem árt néha tapintatosnak lenni, még nem is hordtam el mindennek, csak pár dolognak ezt a sorozatot, de ez már nagyon-nagyon sok. Engem egyszerűen kiakaszt, hogy ezt képes bedobni, és mellette írónak nevezi magát. Egyet biztosan kijelenthetek: a népszerűség nem egyenlő a minőséggel.
    Az első reakcióm nekem is a röhögőgörcs volt, de aztán csak szimplán kiakadtam....

    VálaszTörlés
  4. És ilyenkor gondolkodom el azon, hogy hogyan volt képes ez a nő egyáltalán a Twilight szériát összehozni?

    10 év alatt írt egy nagyszerű, de mellőzött könyvet és egy közepesen gyatra, de az egekig magasztalt szerelmi agóniát. És azóta ebből él ! ! !
    Emiatt bosszantom fel magam, mert az hagyján, hogy egy újabb bőrt akar lenyúzni a történetről, és némi pénzt kicsikarni még a rajongóktól, DE az hogy sikerrel is fog járni... na attól teljesen kiakadok. Mert tulajdonképpen újra eladja a Twilight-ot, és lesznek akik megveszik. Jajj de még mennyien.
    Ismét megszedi magát, és megint nem lesz motivált arra, hogy valami újat, érdekeset, mást hozzon ki magából. :(

    VálaszTörlés
  5. Elkezdtem agyalni. És rájöttem, hogy tulajdonképpen, vagy Meyer hülye, vagy én. Ne értseteek félre, a világ egyik legnagyobb twilight rajongója vagyok, ötödik óta cikiznek a twilightos tolltartóm miatt, és az egyik fiú kijelentette, hogy olyan vagyok, mint ,,egy igazi szexi vámpírcsaj", de ennek ellenére sem tudtam felfogni: most én értem félre, vagy tényleg teljesen ugyanazt a sztorit fogja megírni mégegyszer? Én először azt hittem, hogy a twilight-világban ír egy történetet, de egy teljesen másik párról, más helyszínen, más mellékszereplőkkel. De úgy látszik tévedtem, és ugyanarról fog szólni. Vagy... Várjunk csak. Most akkor Jacob és Mike is Jane és Michela néven lépnek majd színre? Szerintem ilyen rossz ötlet kevés író fejéből pattant még ki, az tuti. Elolvasnám, ha tudnék rajta nevetni, de az a gond, hogy ismerem magam annyira, hogy észben tartsam: elsírnám magam, és nem érteném, hogy egy ilyen fantasztikus könyvből hogy lehet valami ennyire közönségeset kihozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól érted, ugyanaz a történet, 90%-ban, a szereplők neme, és apróságok változtak csak, illetve kb. 2 fejezet, ami új.
      És nem jársz messze... Jacob Julie lett, Mike meg McKayla.

      Törlés