Breaking News

Kae Westa: Karvalyszárnyon {Nyereményjáték}

Nagyon-nagyon szerettem

Kae Westa: Karvalyszárnyon

A blogturnéról




Hamarosan megjelenik Kae Westa második regénye, a Karvalyszárnyon, ami egy bámulatos fantasy világba kalauzolja az olvasót. A történet hősnője Calina, a grófkisasszony, aki a zsoldosok között talál rá a szerelemre és a kellő bátorságra is, hogy megbosszulja városa pusztulását és újjáépítse életét.

Tarts velünk a blogturnén, éld át velünk az élményt, és ne felejts el játszani, hogy a tiéd lehessen a három nyereménykönyv egyike!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 440
ISBN: 9789633993798
Sorozat: Karvalyszárnyon 1. (???)
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Miféle sors várhat egy grófkisasszonyra, akinek felbontották az eljegyzését, kardélre hányták a városát, és maga is csupán az utolsó pillanatban tudott elmenekülni?
Caliannara túléli a mészárlást, de hűséges testőre nélkül menekül, és kalandos módon zsoldosokhoz csatlakozik. Vajon elég az ottani felcser pártfogása, hogy a grófkisasszonyból harcos válhasson, ha mindenki más közönnyel, a kapitány pedig egyenesen ellenszenvvel méregeti?
Shastornak anélkül is megvolt a maga baja, hogy az ostromlott városból szökött nemeslány a nyakába szakadjon, de a neheze csak most következik. Megbízója átveri, a szerettei veszélybe kerülnek, ráadásul hitszegő bátyja is felbukkan.

Az első mondat:


"A csatamágus az éj közepén robbantotta be a várfalat."

Véleményem


Kae Westától most olvastam először - bár már beszereztem A démon és papnőt, az olvasása még várat magára -, úgyhogy rettentő kíváncsi voltam. Jelentem, nem csalódtam, sőt... Alig várom, hogy a másiknak is nekiálljak, bár a Karvalyszárnyon magasra tette a lécet. 

A fülszöveg picit azt sejteti, hogy a főszereplőnk, Caliannara egy elkényeztetett grófkisasszony - persze valóban grófkisasszony, de nem elkényeztetett, nagyon is talpraesett a maga módján, és ahogy a történet halad előre, és mind inkább Calina lesz Caliannarából, annál jobban imádtam. Miután kénytelen menekülni, nem kezd el bőgni és sajnáltatni magát, hanem megdolgozik a betevő falatért, és új célt, új életet talál a Karvalyok nevű zsoldosbandában. Nem könnyű élet ez, de pont ebben rejlik a szépsége: tele van élettel, izgalmakkal, kalandokkal, és végre fontosnak érezheti magát. Ráadásul a nehézségek hozzák igazán közel egymáshoz az embereket is, így új barátokra talál. 

 
Ritkán mondom ezt főhősnőkre, de Calinát kifejezetten imádtam. Egyszerre harcos és érzelmes nő. Nagyon tetszett, hogy nem kellett érzéketlennek lennie ahhoz, hogy erős legyen. Sok női főszereplőnél, akiket elkönyvel a köz erős főhősnek (pl. Katniss), az a problémám, hogy érzelmi debilek. Calina nem ilyen, nem válik belőle érzéketlen ember, csak azért, hogy erős lehessen. Ha egy pasi főhős szerelmes, az aranyos és romantikus. Ha egy női, akkor már rögtön könnyű gyengének tartani, aki folyamatosan csak az érzelmeiről beszél... És ez roppant idegesítő, mert ezzel pont azokat a dolgokat veszíti el, amelyek bizonyítanák, hogy a nőiségből is fakadhat erő: mert a puszta fizikai erő nem minden. Használhatja egy nő is az eszét, lehet ravaszabb bármelyik férfinál, lehet talpraesett, precíz - mint például Calina az íjával. 
Calina a bizonyíték, hogy lehet egy nő egyszerre erős és érzelmes. Hatalmas gratula hozzá.

Na de azért Calina mellett egy sor érdekes mellékszereplő is felvonul, fontosabbak és kevésbé fontosak is. Mivel szép számmal akad belőlük, kénytelen vagyok a főbbekre koncentrálni, pedig az (egyelőre) epizódszereplők között is akadnak kifejezetten érdekesek.

Itt van nekünk rögtön egy testvérpár, akik bizonyos szinten mindketten apapótlékot jelentenek Calinának. Vare a testőrkapitánya, aki menekíti a halálból - Calina városát felégették, édesapját megölték -, Shastor pedig a Karvalyok vezetője, aki segít Calinának új életet kezdeni, még ha nem is ez a célja. Kettejüknek roppant érdekes kapcsolata van, amibe nem megyek bele mélyebben, mert spoileres, de önmagában már ez is elég lenne, hogy legyen mire figyelni. Fokozatosan derül ki, miért jutottak oda, ahová, aztán várhatjuk, mi lesz ezután. (A sorozat egyik rejtélye ez, és fokozatosan kapunk válaszokat.)

Aztán ott van még Zurvan és Reynir, a két srác Calina életében. Na, nem kell aggódni, nem kell félelmetes szerelmi háromszögektől tartani, és a romantikus szál sem nyálas-rózsaszín. (Bár azért én imádtam!) Itt sem lövöm le a poénokat, van egy-két csavar. Egyik sem túlságosan meglepő, hiszen nagyon jól sikerült előkészíteni, az érzések alapján szépen, lassan már sejteni lehet, hogy jön majd valami... Ettől azonban még sokkolt kicsit, hogy így alakult, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy merre haladunk tovább ezzel a szereplővel. 
A másik srácot viszont kifejezetten imádtam, tetszett, hogy szépen, fokozatosan bontakozik ki a karaktere. Nincs első látásra szerelem, szépen-lassan kerülnek közelebb egymáshoz a szereplők, és egészen a könyv végéig akad olyasmi, amit megtudhatnak egymásról. Szerettem az apró összekacsintásokat, a kis gesztusokat - nem voltak itt hatalmas csókcsaták és érzelmes vallomások, de sokszor sokkal többet mondott egy-egy pillantás és érintés, vagy egy becenév...

Szóval ennyit a szereplőkről... De persze jó lenne őket elhelyezni valahol. Hogy milyen világban járunk? Nos, a Karvalyszárnyonban egy középkorias világban merülhetünk el: íjaznak és kardoznak, grófok vannak és királyok, meg persze csaták. Túl sok varázslatra egyelőre nem kell számítani ebben a részben, de azt tudjuk, hogy a mágia létezik. Igen ritka, és nagyon érdekes módon juthat hozzá a birtokosa: nem születési jog, hanem egy kígyó mérge terjeszti. Viszont elég nagy a kockázat: a legtöbben belehalnak. Aki nem, annak mágikus képességei lesznek, de nem egyforma erős mindenkinél. Ez rengeteg lehetőséget rejt a jövőre nézve, hiszen ki tudja, kiket harap még meg ilyen kígyó a sorozat folyamán? Izgi!

A cselekmény pedig egyszerű és bonyolult egyszerre. Egyrészt egyszerű, hiszen két alapcélja van a főbb szereplőknek: Calinát biztonságba juttatni és kézbesíteni a rakományt, amit a zsoldosokra bíztak. Viszont annyira azért mégsem egyszerű, hiszen közben rá kéne jönni, ki támadta meg Calináékat, mi van a vőlegényével, mi lesz a királysággal, a zsoldoscsapatok is mindenféle konfliktusba és egyéb kalandokba keverednek. Közben elindul a szerelmi szál, fel kell deríteni Vare és Shastor közös múltját, csupa kérdőjel Zurvan és Reynir is, itt-ott egy-egy kisebb mellékszereplőnek is vannak kifejezetten jó pillanatai... Rengeteg esemény fér egy kötetbe, ennyit mondhatok. És rengeteg rejtély megoldása, meg persze nagyon sok újabb kérdés.

Szóval összességében nagyon-nagyon szerettem ezt a könyvet, és kíváncsian várom a folytatást. Még többet akarok a főhősnőnkből, a párosból, a testvérekből, mindenkiből. Kíváncsi vagyok, merre tovább - a világ pedig még csak most fog igazán kitágulni. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


A Karvalyszárnyon egy lenyűgöző fantasy világba kalauzolja az olvasót, ahol a hősnőből kiváló íjász válik, és így lesz a zsoldoscsapat nagy hasznára. A mostani játék során az íjtípusok angol elnevezéseit kell helyesen beírni a magyar verzióra. A Google jó barát ;)

A kiadó sajnos csak magyarországi címre postáz. A győztest e-mailben értesítjük, amire 72 órán belül választ várunk, különben sajnos újra kell sorsolnunk.

compound unlimited

a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


12.01.    Media-Addict.hu
12.07.    Deszy könyvajánlója
12.14.    Always Love a Wild book
12.21.    Insane Life
12.28.    Kelly & Lupi olvas
01.04.    Dreamworld

Nincsenek megjegyzések