Breaking News

Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia {Értékelés + Nyereményjáték}

Jól szórakoztam rajta

Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia

A blogturnéról




Ilona Andrews neve nem ismeretlen már a magyar Urban fantasy olvasóknak. A The Edge, vagyis a Világok peremén sorozata után a Könyvmolyképző Kiadónak hála elérkezett hozzánk végre Kate Daniels is. A Blogturné Klub hét bloggere pedig 2015. december 25-től 2016. január 17-ig igyekszik meggyőzni az Urban Fantasy műfaj rajongóit arról, hogy miért érdemes eme nagyszájú, tökös mágiahasználó zsoldos kalandjait nyomon követni. A turné végén pedig három ügyes és szerencsés nyertes egy-egy ‘Magic Bites - Pusztító mágia’ példánnyal lesz gazdagabb.
Eredeti cím: Magic Bites
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
ISBN: 9789632455006
Sorozat: Kate Daniels 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link ()
Megrendelési link
Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével
megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.
Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost.
A New York Times sikerszerzője, Ilona Andrews Kate Daniels világának megismerésére hívja az olvasót a sorozat első kötetében.

Az első mondat:


"Éppen a félhomályba burkolózó konyhában ültem az asztalnál, és egy Boone’s Farm almabor üvegét forgattam a kezemben, amikor éreztem, hogy a technológiát felváltja a mágia."

Véleményem


Ilona Andrewstól már régóta terveztem olvasni, hiszen egy kedves ismerősöm nagyon szereti a könyveit, és a lelkemre kötötte, hogy márpedig nekem olvasnom kell őt, annyira jó. Be is szereztem a könyveit, aztán mégis valahogy addig halasztódott a dolog, hogy végül az új könyve lett az én elsőm tőle. 

És igazából tényleg tetszett is. A Pusztító mágiában főhősnőnknek, Kate-nek egy gyilkosság nyomába kell erednie. Kate zsoldosként dolgozik, mindenféle természetfeletti lényekre vadászik, így a veszélytől nem retten vissza. Amikor gyámját megölik, kezébe veszi az ügyet, és elhatározza, kideríti, ki a gyilkos.

Ez a nyomozós szál szerintem nagyon jól sikerült. Olyan volt a könyv, mint a nyomozós sorozatok a tévében - helyszínről helyszínre, nyomról nyomra derítjük fel az eseményeket, némelyik fontosnak, némelyik tévesnek bizonyul, de a nagy kérdőjel végig ott lapul. Egyre közelebb kerülünk a megoldáshoz, a nyomok ott vannak a szemünk előtt, a megoldás mégsem könnyen megfejthető, így a nagy csavar valóban ütős marad. (Legalábbis nekem nem sikerült rájönnöm, ki volt.) 

Eközben nem csak egy sima nyomozás ez. Bár sok szempontból azokra hasonlít - mindenféle vizsgálati eredmények vannak, boncolás is van, hivatalos szervek stb. -, azért egy lényeges dologban mégis eltér a könyv a délutáni-esti sorozatoktól: itt van mágia. 

A Pusztító mágia világában egymást váltja a technika és a mágia. Igazándiból nem derül ki, hogy pontosan miért és hogyan, de egyik pillanatban ez van, a másikban az. Őszintén szólva nekem ez egy kissé zavaros volt, bár az ötletet magát zseniálisnak tartom. Ugyanis nem lehetett érteni, hogy pontosan hogy és miért történik ez a dolog - bár az ok volt a kisebbik probléma, a nagyobbik az, hogy néha nem éreztem logikusnak. Bizonyos esetekben működnek technikai eszközök a mágia idején és fordítva. És bár a regény második felében elhangzanak találgatások, hogy vajon miért, ez számomra későn érkezett, addigra a regény elején már csak összezavarodtam, másrészt picit tessék-lássék az is. Ha nagyon akarom, akkor persze ezt is elkönyvelhetem a könyv nagy rejtélyének, a bűnügyi szál mellé, csak kérdés, hogy hosszú távon ennek valóban lesz-e szerepe és kapunk-e választ, vagy egyszerűen csak ilyen a világ, el kell fogadni és kész. 

Mindenesetre a technológia és a mágia egymás mellett él, így mind autók, elektromos eszközök, telefon stb., mind mindenféle mágikus dolog van, például szörnyek. Ez egy amolyan vegyes világ, szóval bármilyen lény szembejöhet. Többségében azért vámpírokkal, mindenféle alakváltó lénnyel (tehát nem csak farkasokkal) és halottidézőkkel találkozunk, bár kétségem sincs felőle, hogy a világ minden résszel tágulni fog, és lesznek még érdekességek. 


A különleges világösszetétel miatt a társadalom is meglehetősen összetett. Mindenféle szervezetek vannak, amik egymásnak ellenlábasai, aztán van egyfajta hierarchia a szervezetek között és a szervezeteken belül is. Nem megyek bele részletesebben, egyrészt azért, mert ezek a dolgok majd olvasás közben úgyis kiderülnek, másrészt azért, mert még a könyv olvasása után is vannak bennem azért homályos foltok. Gyanítom, a részek előrehaladtával ez is tisztábbá válik majd. 

Ami viszont biztos, hogy a kedvenc szereplőm egy alakváltó lett, kifejezetten üde színfolt volt a regényben. Ő nem más, mint Curran, a Falka vezetője. Alakváltó, mélyebben nem mennék bele, milyen képességei vannak, mindenesetre nagy tiszteletnek örvend. És ezen a ponton válik kifejezetten viccessé, amikor útjába vetődik Kate a nyomozás során. 

Amit a főszereplőről tudni kell: felvágták a nyelvét, és valahogy mindig tudja, kinek hogy kell a büszkeségébe gázolni. Rohadtul nem tűri el, hogy beszóljanak neki és lenézzék, és az ilyen helyzetekben reflexből támadással reagál - vagy a kardját kapja elő, vagy a szavakkal küldi el a fenébe az illetőt. Mindenesetre nagyon jól csinálja, és kifejezetten szórakoztató. Nagyon badass, és sokszor ez sodorja bajba, de ettől keveredik ennyi izgalmas kalandba, és ettől válnak a párbeszédei annyira viccessé. És úgy alapból ettől válik szerethető hősnővé.

És annyit mondok, Currannel a létező legjobb jeleneteket voltak képesek produkálni. Kate, akinek mindenkinek beszól, és Curran, aki elvárja, hogy megadják neki a kellő tiszteletet. Több pasi is megfordul Kate körül ebben a részben, de annyit mondok, itt aztán megvan a kémia, már az első pillanattól. Fogalmam sincs, mennyire lesz románc a jövőben, akár vele, akár mással, de Curran és Kate nagyon jó páros, sok-sok jelenetet szeretnék még velük. 

Voltak még érdekes szereplők, kifejezetten aranyos volt például Derek, Crestet is szerettem, bár vele kapcsolatban olyan érzésem volt, hogy túl hirtelen változott a karaktere - kíváncsi vagyok, vele kapcsolatban merre tovább. 

Összességében tetszett a sztori. Kate nagyon jól passzol ennek a sorozatnak a főszerepébe, a rejtély nem volt túlságosan kiszámítható (sőt, más rejtélyeket is kaptunk útközben, és nagyon-nagyon kíváncsi vagyok a válaszokra), a világ bár kissé bonyolult (már ha mindent meg akarsz érteni, mert vannak homályos részek), de mindenképp vannak benne lehetőségek, a párbeszédek viccesek és Curran... Na jó, abbahagyom. De azért remélem, sok-sok Curran lesz a folytatásban. 

AJÁNLOM           


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


1. Ebben a játékban egy ‘Pusztító mágia’ idézetet kell megtalálnotok, amit egy titkos honlapon rejtettünk el. A honlapot egy ősi erő szó és egy szám kombinációjának kitalálásával és annak megadásával érhetitek el. A meglelt  idézetet (nem a kódot, nem a honlapot) kell a rafflecopterbe majd beírnotok.
2. A honlap:  www.[kód].kinja.com  (például, ha azt a kódot adtuk meg nektek, hogy Daniels66, akkor a honlapot a www.daniels66.kinja.com-on éritek el.)
3. A kódot úgy fogjátok megkapni, hogy minden állomáson ki kell találnotok néhány fogalmat/nevet/helyszínt. Segítségként kisebb leírásokat adunk majd meg, illetve azt, hogy hány betűből áll (pl Daniels: _ _ _ _ _ _ _), és annak a betűnek a helyét, amit fel kell használnotok a kód összerakásához pirossal jelöljük. A helyes válaszok megtalálásához a kiadó honlapján található részletre és némi netes kutakodásra lesz szükségetek.
4. Ezeket össze vissza osztjuk fel az állomások közt, DE megadjuk majd, hogy melyik fogalom (illetve annak kiemelt betűje) hányadik betű a kódban.

Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

#2
Halottidéző
_ _ _ _ _ _ _


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


December 25 - Függővég
December 28 - Insane Life
Január 3 - Bibliotheca Fummie
Január 6 - Kelly Lupi olvas
Január 9 - Deszy Könyvajánlója
Január 13 - MFKata gondolatai
Január 17 - Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések