Breaking News

Mekkora lehet Harry Potter vagyona?

J. K. Rowling varázslóvilága olyanannyira varázslatos, hogy hiába teltek el már évek azóta, hogy az utolsó rész megjelent, még mindig rengeteg a rejtély és a titok. 

Most épp egy Reddit felhasználó próbálta kinyomozni, egészen pontosan hogyan is állnak a pénzügyek a varázslók és boszorkányok világában, és mennyi lehet Harry vagyona. 



Azt tudjuk, hogy náluk külön rendszer van, háromféle pénzzel fizetnek: a legtöbbet az arany galleon éri, aztán következik az ezüst sarló és végül a bronz knút. Az ezek közötti átváltószámmal is tisztában vagyunk: 29 knút 1 sarló, egy galleon pedig 17 sarló. Bizonyos termékek varázslóárát is ismerjük a könyvekből.

Ez a bizonyos felhasználó ezekből a mugliknál is kapható termékeknek a varázsló árából próbálta meg kikövetkeztetni, pontosan mennyit is érnek dollárban a varázslópénzek. 

Ezek alapján a következőre jutott:

1 Galleon = $25
1 Sarló = $1,50
1 Knút = $.05

Ezek alapján szépen, konzekvesen átszámolja, milyen termékek pontosan mennyibe kerülnének mugli pénzen, és körülbelül mekkora lehet a Weasley-k és Harry vagyona. 3 dollár lenne egy vajsör, Harry pálcája 175 dollár, Harry kb. 750 fontot költött volna a Kviddics világkupán és 25.000 oollárt fektetett Fred és George vállalkozásába. 

Harry költéseihez képest a Weasley család sokkal kevesebb pénzből gazdálkodhat. A Titkok kamrája elején a Weasley-k teljesen kisöprik Gringottsbéli széfjüket, és egy galleonnal meg egy kupac sarlóval távoznak, ami a felhasználó becslése szerint 50-75 $, és ebből kell gazdálkodniuk az egész családra.

Ezek az információk nagy lendülettel terjednek a napokban, mindenfelé cikkek íródtak belőlük, videó is készült, és valóban, ez a téma kifejezetten érdekes. Azonban nem vették figyelembe, hogy korábban más alapokon már szó esett az átváltásról. 

Rowling maga egyszer azt nyilatkozta, hogy egy galleon körülbelül 5 fontnak felel meg - ez pedig összevág azzal, amit bárki könnyedén kiszámolhat. Ugyanis megjelent két Harry Potter-béli tankönyv is a mugli világban: a Legendás állatok és megfigyelésük, illetve A kviddics évszázadai. Ezeket pedig beárazták mugli pénzre ÉS varázslópénzre is.



Ezek alapján a fentivel szemben valójában: 

1 Galleon = $7,35
1 Sarló = $0,46
1 Knút = $0,02
(2010-es árfolyamokkal számítva.)

Forintra számítva mindenesetre, 200 Ft-os dollárra számolva (akkoriban olyan körül mozgott, ha jól emlékszem):
1 Galleon = 1470 Ft
1 Sarló = 92 Ft
1 Knút = 4 Ft

Tehát azért lényeges különbségek vannak a rajongó által számoltak és aközött, amit a tankönyvi árakból következtethetünk. Utóbbiak alapján összeszedtem néhány olyan tételt, aminek a varázslóáráról tudunk, ezeket átszámoltam forintba a fentiek szerint. Persze fontos megemlíteni, hogy ezek mind csak hozzávetőleg árak: az egyes devizaárfolyamok folyamatosan változnak, a muglik is, és ennek megfelelően a varázslópénzé is. Nem is beszélve arról, hogy itt 90-es évekbeli árakról beszélünk a könyvek esetében, és 2010-es átváltási szorzókról.

Pálca: 7 galleon = 10.290 Ft
Kóbor Grimbusz viteldíj: 11 sarló = 1012 Ft
Trimágus Tusa díja: 1000 galleon = 1.470.000 Ft
Dobby roxforti fizetése: 1 galleon/hét = 1470 Ft (Dumbledore 10-et ajánlott, azaz 14.700 Ft-ot)
Jutalom a körözött Sirius Black kézrekerítéséért: 10.000 galleon = 14.700.000 Ft
Vajsör: 2 sarló = 184 Ft
Jutalom a körözött Harry Potterért a Halál ereklyéiben: 100.000 galleon = 147.000.000 Ft

Arról, hogy pontosan mennyi is Harry vagyona, természetesen nem szól a fáma. Rowling egyszer sem ír róla pontosabban, csak futólag láthatjuk galleonokkal tömött széfjét az első részben. Mindenesetre aki gond nélkül elajándékoz 1,5 millió forintot 14 évesen, annak valószínűleg tényleg nincsenek anyagi gondjai, ahogy ezt folyamatosan láthattuk is - még ha nem is konkrét számokkal. 
Ráadásul Harry végül nem csak a Potter családi vagyont örökölte - ami a család múltjából fakadóan, amiről ITT is olvashattok részletesebben, valószínűleg tényleg nem kevés -, hanem Sirius Black után a Black családét is, beleértve a Grimmauld téri házat, ahová később Ginnyvel be is költöztek. 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Blogger!

    Köszönöm ezt az érdekes bejegyzést. Nagyon élveztem ^^

    További minden jót!

    Üdvözlettel:
    Hollótoll

    VálaszTörlés