Breaking News

Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete {Értékelés + Nyereményjáték}

A főgonoszok gyerekei is csak emberek

Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

A blogturnéról




A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Melissa De La Cruz Az Elveszettek Szigete című regénye, az Utódok mozifilm és filmsorozat regényváltozata. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a legfélelmetesebb mesehősök gyermekeinek izgalmas kalandját, melyben kiderül, ki Auradon legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb utódja.

2016. március 7-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Eredeti cím: Isle of the Lost
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 346
Fordító: Nagy Ambrus
ISBN: 9786155591068
Sorozat: Utódok 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,86)
Megrendelési link
Húsz évvel a történet kezdete előtt a gonosz lelkeket száműzték Auradon királyságából, és az Elveszettek szigetére kerültek. Egy energiapajzs veszi körül ezt a barátságtalan helyet, hogy ne tudjanak elmenekülni sem ők, sem utódaik: így esett fogságba a szigeten Demóna és lánya, Mal; a gonosz királynő és Evie; Jafar és fia, Jay, Szörnyella de Frász és Carlos.
Megfosztva varázserejüktől, elvágva a külvilágtól, teljesen elfeledve élik életüket. De a Tiltott Erőd mélyén ott rejtegetik a Sárkányszemet: a kulcsot, ami a valódi sötétséghez vezet, és amivel elmenekülhetnek a szigetről. Csak a legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb találhatja meg… Vajon ki lesz az?
A nagysikerű Utódok című Disney mozifilm és a Disney Channelen futó sorozat regényváltozata.


Az első mondat:


"Egyszer régen, a sok-sok "boldogan éltek, míg meg nem haltak" után, talán még az azokat követő mesés történetek boldog befejezésein is túl, az Auradoni Egyesült Királyság összes gonosztevőjét az Elveszettek Szigetére száműzték."

Véleményem


Néhány hete néztem meg az Utódok című Disney-filmet. Bevallom őszintén, megvoltak a kételyeim, mert az a rövid részlet, amit láttam belőle, kicsit... hm... illúziromboló volt, de mesefeldolgozás is, Disney is, énekelnek is benne, persze hogy meg kellett néznem.

Nem mondom, hogy életem filmje volt, de a részlethez képest pozitív meglepetés volt. Az alapötletet például rögtön imádom, és ez persze ugyanaz a filmben és a könyvben is. Adottak nekünk a klasszikus főgonoszok, akiket az Elveszettek szigetére száműztek és megfosztották őket a varázslatról. Teltek múltak az évek, és most ott tartunk, hogy mindkét oldalon - jón és gonoszon - az utódoknak, az új generációnak kéne átvennie a stafétát. Kérdés, hogy vajon akarják-e követni a szüleiket az úton?

Ehhez kapcsolódóan imádom a borítón olvasható szöveget: "A fa gonosz. Az alma is romlott?" Pontosan ez a nagy kérdés: a főgonoszok gyerekei is szükségszerűen azok lesznek? Egyébként mielőtt ezen a vonalon tovább mennénk, muszáj megjegyeznem, ez a könyv egyszerűen gyönyörű. A színek, a kivitelezés! Szerelem volt első látásra. Le is fotóztam, érdemes megnézni:





Na de most, hogy kigyönyörködtük magunkat, térjünk vissza a könyvre!

Szóval láttam a filmet, és nagyjából ugyanerre számítottam a könyvben is, maximum kicsit részletesebben. Viszont nem azt kaptam, úgyhogy fontos tisztázni: ez a könyv nem a film könyves átirata. Az Elveszettek szigete előzménytörténet a filmhez. 

Magyarul vedd azt a sztorit, amit a filmben láttál, aztán felejtsd el, és pörgesd vissza az időt! Mal és a többiek még bőven a szigeten élnek, a kapcsolatuk még egészen más - Mal például gyűlöli Evie-t, Carlos pedig még csak egy stréber srác a suliból, aki hidegen hagyja a menő Malt és Jayt. 

Tehát a regény lehetőséget nyújt, hogy körüljárjuk kicsit a négy főgonosz-csemete kapcsolatának kialakulását. Külön-külön ismerhetjük meg őket, mindnek megvan a maga szemszöge, aztán persze a szálak összefutnak - elég hamar -, és elkezdenek alakulni a dolgok. A cselekmény is, a barátság is - még ha nem is nevezik annak. 

És még egy dologra van időnk: körüljárni, hogy mégis milyen lehetett egy ilyen helyen, ilyen szülőkkel felnőni. Ezt szerettem talán a legjobban a könyvben. A filmben is átjött némileg, hogy nem éppen a legideálisabb körülmények között cseperedtek fel a főszereplőink, de a könyv még jobban megerősített abban, hogy Demóna, a Gonosz mostoha, Jafar és Szörnyella csapnivaló szülők. 

De az is kétségtelen, hogy a regény valószínűleg legviccesebb elemét pont ez adta. Demóna még egészen jól hozza a formáját, de mindegyik szülő ábrázolása picit karikaturisztikus. Nagyon erősen kidomborította az írónő történetük klasszikus elemeit (pl. a szépség fontosságát, a bundákat, a lopást), de csavart rajtuk egyet, és áttette a nyugdíjas verzióra. Pontosan ettől a főgonoszok sokkal inkább komikusnak hatottak, egyáltalán nem félelmetesek voltak, inkább szánnivalóak. A szép napokra emlékeznek, állandó nosztalgiában élnek, a sziget konkrétan olyan, mint egy diliház, ahová betereltek egy csapat képzelgő pszichopatát. Zseniális, de tényleg. 

Malék náluk már sokkal árnyaltabbak. Mind kénytelenek együtt élni az örökségükkel, hiszen ők az "utódok". De egészen más körülmények között nőttek fel, mint szüleik, és náluk a gonoszság nem annyira konkrétumokból táplálkozik (pl. bosszúvágyból), sokkal inkább neveltetésből és megszokásból. Kinek-kinek a saját örökségét kellene képviselni: Jaynek lopni, Malnek mélységesen gonosznak lenni, Evie-nek a leggyönyörűbbnek, Carlos pedig... Nos, Carlos a kivétel, ő leginkább háziszolga Szörnyella mellett. Mindenesetre ahogy egyesével megismerjük a szereplőket, egyértelművé válik, hogy a gonoszság sokkal inkább külső nyomásból fakad, mint belső késztetés. Itt-ott előcsillan a szereplők érzelmesebb oldala, ezeket a részeket nagyon szerettem. Leginkább Evie és Carlos barátsága fogott meg, a párnás részt kifejezetten imádtam. De tetszett Mal és Jay furcsa bajtársiassága is. 

És attól, hogy ez egy modern változat, a klasszikus mesei elemek sem maradhattak el: a próbák, rejtvények, egy titokzatos kastély. Tele volt utalással a történet különféle mesékre, leginkább persze azokra, amikben a főszereplők szerepelnek. Tetszett, hogyan lett összefűzve a sok különböző mese egy nagy egészbe, és a gonosz szereplők új nézőpontot adtak a sztorinak. 

De azért kaptunk egy kisebb adaggal a jókból is. Viszont ez számomra csalódást keltő volt, igaz, a filmben is pont ugyanezt éreztem. Értem, hogy a gonoszokról beszélünk, de azt, hogy a jók konkrétan moslékot küldenek neki enni a szigetre, nem igazán tudtam összeegyeztetni a jósággal. A Szörnyeteg uralkodási stílusa is illúzióromboló volt, némileg több jóságra számítottam volna a jó oldaltól. Az viszont nagyon tetszett, hogy Ben hogyan küzdött meg a trón okozta nyomással, és hogyan talált rá a maga útjára. Már most jobb uralkodónak tűnik, mint Szörnyeteg. És az ő nehézségeit szépen párhuzamba lehet állítani a gonosz gyerekekével, épp ezért sokkal logikusabbnak tűnik az ötlete. (A filmből derül ki.)

Egy iciripiciri utalás volt a románcra is, ezeken mindig jót mosolyogtam, bár meglepődtem, hogy konkrétumot nem kaptunk - tudjátok, előzménytörténet, ahogy írtam. 

Összességében érdekes olvasmány volt, nagyon tetszik, hogy a gonoszok fejébe mászhatunk bele, tényleg egész más így a világ. Sok utalást lehet találni az eredeti mesékre, ami szuper, de eredeti ötletek is vannak benne. Akik szeretik a Disney meséket, ne hagyják ki! 

AJÁNLOM

Blogturné extra - Ismerd meg a főszereplőket!




 

Nyereményjáték


A Blogturné Klub bloggerei szinte egytől egyik nagy Disney mese és -zene rajongók, így mostani játékunk során kedvenc meséink dalbetétei lesz a főszerep. Ám a gonosz hősőkről sem feledkezünk meg!

Feladatok:
1) Minden állomáson találtok egy betűjellel ellátott dalszöveg részletet. Találjátok ki, hogy melyik főgonosz énekli, majd a nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába. Fontos, hogy ne a dal vagy mese címét, hanem a karakter nevét küldjétek el!
2) A blogokon a dalszövegek mellett találtok még egy számjellel ellátott dalt is. Ezeket a dalokat össze kell párosítanotok az adott mesében fellelhető főgonoszokkal. Itt egy betű és számjel párt várunk tőletek. Fontos, hogy mindegyik dalt és főgonoszt megtaláljátok a turnék állomásain. (Pl. ha X blogon S) Gonosz Királynő dalszövege szerepelt, és Y blogon Hófehérke dalolt a videóban, akkor nektek azt kell beírni, hogy S9)
3) A párosítást ne kapkodjátok el, mert akár egy picike turpisságba is belefuthattok.
4) Összesen 7 db főgonoszt és 7 db párosítást kell elküldenetek Ha ez megvan, esélyetek nyílik megnyerni a könyv egyik példányát.
5) Extra pontért megírhatjátok kedvenc Disney mesétek címét.
6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


A) dalszöveg
“Az udvari nép, olyan nagyra tart engem
Csak elsápad mind majd úgy ragyog a szemem
és rengetek hölgy csak lesné a kegyem,
királyunk emel majd lovaggá, sőt lorddá.”

1) dal





a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje



03/19 Media Addict

Nincsenek megjegyzések