Breaking News

Neal Shusterman: Everlost - Elveszve élet és halál között {Értékelés + Nyereményjáték}

Hú, a végére milyen jó sztori kerekedett ki belőle!

Neal Shusterman: Everlost


A blogturnéról



Neal Shusterman könyvei nem tartoznak a könnyed kategóriába. Előfordulhat, hogy a testedet szétbontják, bezárnak egy félelmeidből épült vidámparkba, vagy éppenséggel halálod után eltévedve az elveszettek erdejében találod magad. Ez utóbbi történt a napokban,  Tilos az Á könyvek kiadónál, megjelent Everlost - Elveszve élet és halál között című könyvében. Tartsatok velünk ti is, hogy megismerjétek Everlostot, és lehetőségetek legyen megnyerni a kiadó feljánlott könyvet!

Eredeti cím: Everlost
Kiadó: Tilos az Á
Oldalszám: 344
Fordító: Bartók Imre
ISBN: 9789634101505
Sorozat: Skinjacker 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,93)
Megrendelési link
Everlost egy varázslatos, ugyanakkor veszélyes vidék. Azok a gyerekek kerülnek ide, akiknek a lelke nem talál nyugalomra, és így egy köztes világban reked: félúton élet és halál között. Fénylelkekként bandákba verődve élnek, és együtt ismerkednek az új világ adta váratlan lehetőségekkel…
Nick és Allie utolsó emléke egy autóbaleset, mely után Everlostban ébrednek. Vándorlásuk során rátalálnak Maryre, az elveszett gyerekek királynőjére és különös birodalmára, ahol Nick úgy érzi, otthonra lelt. Allie azonban nem akar az örökkévalóságig ott maradni, ezért kockázatos vállalkozásba fog: gyakorolni kezdi a bőrtérítés tudományát, melynek során a lelke képes egy halandó testébe költözni. Miközben hőseink saját útjukat keresik, Everlostban felbukkan egy irtózatos szörnyeteg, aki McGillnek nevezi magát.
Neal Shusterman magával ragadó könyve életről, halálról, és mindenről, ami közötte lehet…


Az első mondat:


"Egyszer valamikor, egy átlagos hétköznapon, valamivel a halott erdő fölötti hajtűkanyarban egy fehér Toyota összeütközött egy fekete Mercedesszel, hogy egy pillanatra nagy, szürke foltban egyesüljenek."

Véleményem


Neal Shusterman nevével először az Unwindnál találkoztam, és habár lelkileg nagyon megviselt az a könyv, határozottan jó értékeléseket érdemel - megrázó, ahogy lennie kell, nagyon jó könyv. 

Így amikor kiderült, hogy egy másik regénye is érkezik magyarul, tudtam, hogy olvasnom kell. A történet újfent némileg nyomasztónak tűnt, ezt az árat hajlandó voltam megfizetni, ha újabb jó történetet kapok. 

Nem fogok hazudni, kicsit nehezen indult a kapcsolatunk. Az első jelenet rögtön nem kertel, belecsapunk a lecsóba és a főszereplők halálát nézzünk végig. Biztató, nem igaz? Innentől kezdve pedig elkezdődik Nick és Allie második élete, és együtt kell felfedezniük az élet és halál közötti világot, Everlostot, ahol csak gyerekek léteznek. 

Nem mondom, hogy unalmas volt, mindenesetre kicsit lassan indult be a történet, és ahogy számítottam is rá, elég nyomasztó volt. Nem is annyira azért, ami történt, hanem sokkal inkább azért, mert muszáj elgondokoznod rajta, vajon mi van a halál után. Annyit hallunk a mennyről és a pokolról, hogy ezeket viszonylag könnyen magunk elég képzeljük. De ez egy köztes világ, és kifejezetten nyomasztó az a tudat, amivel a szereplőinknek szembe kell néznie: Everlostból úgy tűnik, nincs kiút, és a legszörnyűbb az, hogy semmilyen kilátásuk nincs a változásra. 

De szerencsére a főszereplőinket - leginkább Allie-t - olyan fából faragták, hogy nem adják fel, és aztán ha lassan, de beindult a történet. És tudjátok mit? Mire a végére értünk, csak pislogtam. Valahol a könyv felénél kapott el igazán a gépszíj, innen már nem tudtam letenni, mert rettentő kíváncsi voltam, mi történik majd velük, mi van Everlost nagy rejtélyeivel és hogyan tovább? Utána pedig jött még egy-két olyan csavar, hogy legszívesebben olvasnám is tovább a sorozatot. 

Na de vissza a főszereplőkre! A sztori kiindulópontja a már említett két tini, Allie és Nick, akik épp meghaltak. De ahelyett, hogy továbbléptek volna, Everlostba kerülnek, ami félúton van a túlvilág - akármi legyen is a másik oldalon - és élet között.

Végig leginkább rajtuk van a hangsúly. Allie kettejük közül a határozottan, bátrabb és talpraesettebb, aki nem hajlandó feladni, nem engedi magát eltéríteni a céljától - ami az, hogy hazajusson. Nicket sem kell persze félteni, főleg a sztori előrehaladtával kiderül, mennyire okos, és milyen ügyesen vágja ki magát a nehéz helyzetekből. Mindketten kifejezetten szimpatikusak voltak, de persze nem hibátlanok.  És ettől lett csak még jobb a dolog, ugyanis képesek voltak fejlődni, és szembe kellett nézni a hibáikkal is. 

Ebből pedig nem kevés akad, hiszen nem könnyű az út, amin járnak. Szinte végig mozgásban vannak, hiszen keresik a válaszokat és a kiutat, ez pedig mindenféle kalandba és veszélybe sodorja őket. 

Mellettük még sok lényeges szereplő vonult fel. Az első, akit megismerünk, Leif, egy fiú, aki már nagyon régóta éli életét Everlost egy erdejében. Esze ágában sincs elköltözni, de végül Allie és Nick miatt mégis ott hagyja az ismerőset az ismeretlenért. Nem a legfontosabb szereplő, mégis nagyon megkedveltem - kicsit úgy gondoltam rá (lehet, hogy a neki adott név és az erdő miatt is), mint egy levéltündérre. Vékony, pajkos, szeretnivaló... 

Aztán ott van Mary, akit elég nehéz hova tenni. Szimpatikus, mégis van benne valami, ami óvatosságra int. És ami megdöbbentő: McGuil. Ő a sztoriban szörnyetegként emlegetett szereplő, akitől mindenki retteg. Nos, természetesen nem fogok spoilerezni, de azt kell mondanom, talán ő lett a kedvenc szereplőm a végére. A sztori legnagyobb pillanatai hozzá kötődnek számomra, határozottan sok pirospontot érdemel az író a megalkotásáért, és azért, hogy ennyire összetett és bonyolult személyiség, nem egy egyszerű főgonosz.

És ha már összetett és bonyolult, a legjobb összességében talán mégis a világalkotás volt. A kérdés, hogy vajon mi a halál után, és léteznek-e szellemek, mindenkiben ott motoszkál és kb. millióféle válasz született már erre fantasyvilágokban. Önmagában az az elképzelés, hogy valamilyen köztes világban ragadnak a szereplők, nem is különösebben újszerű. De az apró részletekkel sikerült Neal Shustermannek egy olyan világot alkotnia, ami érdekes és új. 
Nagyon tetszett például az az elképzelés, hogy az ittragadt lelkek az úgynevezett halotthelyeken tudnak nyugodtan létezni, mindenhol máshol szó szerint elnyeli őket a Föld - szépen lassan süllyednek a Föld középpontja felé. Ez elsőre elég beteges gondolat, de kifejezetten érdekessé teszi a világot, és nagyon fontos Everlost szabályai szempontjából. 
Ugyanígy tetszett az is, hogy a tárgyak, épületek stb. hogyan kerülnek Everlostba - volt jó néhány belecsempészett kikacsintás, amik mosolygásra késztettek, hihetetlen, mik ragadtak a másik oldalon. Sikerült belefűzni a világba például a Bermuda-háromszöget, amit külön értékeltem. De a legjobb talán mégis az volt, amikor kiderült, pontosan hol is van Mary. Meglepődtem, de szuper ötlet volt, soha nem gondoltam volna pont erre. 
Vagy említhetném azt is, ahogyan a szerencsesütiket becsempészte a világba a szerző. Soha többet nem gondolok rájuk ugyanúgy...

Egyébként néhány párhuzamot is felfedeztem más történetekkel, és ezt most véletlenül se negatív értelemben mondom. Egyszerűen csak érzésre voltak hasonlóak. Mary tornyáról például a Lótuszevők földje jutott eszembe a görög mitológiából, McGuilről és Allie cseléről pedig Az ezeregyéjszaka meséi és Seherezádé története.

Összességében azt kell mondanom, ha nehezen is indult be a kapcsolatunk, a végére kifejezetten megszerettem ezt a könyvet. Tele van érdekes ötletekkel és okos apróságokkal, amiket élvezni lehet, és a főszereplőket is megkedveltem és nagyon érdekel a sorsuk. 

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Az Everlost egyik központi kérdése a haláli utáni élethez köthető. Az irodalomban többször is felbukkan ez a téma, azonban az írók igencsak különbözőképpen látják ezt a kérdést. A mostani nyereményjátékban az lesz a feladatotok, hogy a leírás alapján kitaláljátok, melyik, ezzel a témával foglalkozó, regényre gondoltunk. A helyes megfejtők között kisorsolunk egy, a kiadó által felajánlott. példányt Neal Shusterman: Everlost című könyvéből

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


FELADVÁNY:
Susiet tizennégy éves korában gyilkolta meg a szomszédja. Most kénytelen a Mennyből végignézni, ahogy a családja próbálja feldolgozni a halálát, a szomszéd pedig sorra tünteti el a nyomokat.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


Nincsenek megjegyzések