Breaking News

Amy Tintera: Reboot - Lázadók hajnala {Értékelés + Nyereményjáték}

Ez nagyon jól esett!

Amy Tintera: Reboot - Lázadók hajnala

A blogturnéról




A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Amy Tintera Reboot című regénye, a Reboot sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja 178-as Wren, a leghalálosabb újjáélesztett, és a reménytelennek tűnő, emberi érzésekkel küzdő 22-es Callum történetét. Ha velünk tartotok, végigkövethetitek kiképzéseiket, és megtudhatjátok, milyen veszélyekkel jár a kettejük közt kialakuló kapcsolat.

2016. április 8-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Eredeti cím: Reboot
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 384
Fordító: Ipacs Tibor
ISBN: 9789632616704
Sorozat: Reboot 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,93)
Megrendelési link
Ebben a gyorsléptékű, disztópikus, izgalmas regényben, amely biztosan felkelti Az Éhezők Viadala, A Legenda és A Beavatott rajongóinak figyelmét, egy 17 éves lány újjáélesztettként tér vissza a halálból. Kiképzik elit katonának, és arra kényszerítik, hogy harcoljon… mindaddig, amíg olyan parancsot nem kap, aminek nem engedelmeskedhet.
Amikor Wren Conolly 5 évvel ezelőtt meghalt, mindössze 178 perc után tudták újjáéleszteni. Most ő az egyik leghalálosabb újjáélesztett mind közül… nem úgy, mint újonca, Callum 22, aki úgyszólván még mindig ember. Ahogyan Wren próbálja megtanítani Callumnak hogy hogyan legyen jó katona, a fiú reményteli mosolya átjut a védekezésén. Sajnálatosan Callum nagy szíve túl nagy felelősséget jelent, és Wren azt a parancsot kapja, hogy végezzen vele. Hogy Wren megmentse a fiút, mindent kockára kell tennie.

Az első mondat:


"Mindig üvöltöttek."

Véleményem


Első feladat: felejtsd el a borítót! De tényleg. Ha ez megvan, olvass tovább! 

Amikor először hallottam erről a könyvről, első körben annyi idő jutott el hozzám, hogy zombis. Ez önmagában nem volt túl jó ajánlólevél, pedig tulajdonképpen minden zombis könyvet szerettem, amit eddig olvastam. Aztán belenéztem a fülszövegbe, hogy mégis több támpontom legyen, és a számos ötlet annyira megragadott, hogy tudtam, olvasnom kell a könyvet.

Hogy milyen számos ötletre gondolok pontosan? A Reboot világában egy gyilkos vírus pusztít, ám vannak, akik meglepő módon reagáltak rá: a vírus ugyan megöli őket, ám miután meghaltak, percek kérdése csupán, hogy feltámadjanak. Ez még egyelőre nem túl különleges, de most jön a csavar. Minél tovább tart a feltámadás a halál pillanatától, annál inkább elveszíti emberségét az alany. Nem szó szerinti zombikra kell itt gondolni ugyanis, nem bomlanak, nem esnek le a tagjaik, nem vérszomjas fenevadak. Halottak voltak, persze, de újra élnek - erősebbek, gyorsabbak, jobbak a reflexeik, tovább bírják étel nélkül. Egyszóval strapabíróbbak. És minél tovább tartott a feltámadásuk, annál erősebbek.

Na már most milyen is a világ? A vírus következtében az emberi faj kihalásnak indult, azonban még vannak városaik, és rájöttek, hogy a feltámadókat felhasználhatják. Az ő segítségükkel kapják el a bűnözőket és az újabb fertőzötteket, gyakorlatilag az új társadalom szolgálatában végeznek bérgyilkos melót. A feltámadókat begyűjtik, megvizsgálják, aztán bekerülnek a nekik kialakított bentlakásos intézménybe, ahol megkezdődik a kiképzésük, és ahol második életük végéig élni fognak. Ők csupán fogyóeszközök.

Itt él a főszereplőnk, Wren, aki már 5 éve dolgozik nekik. Wren különleges lány, ugyanis övé a legnagyobb szám, ő a 178-as. Ebben a világban ez nem csak névként és azonosítóként szolgál, hanem a hierarchiában betöltött helyüket is. Minél nagyobb a számod, annál jobb vagy. Wren kiképző, és mint legnagyobb számmal rendelkező, ő választhat az újoncok közül, hogy kit akar ő kiképezni. A normál rend szerint a legnagyobb számmal rendelkezők viszik el sorban a legnagyobb számú újoncokat. (Tudjátok, mint a kidobósnál, amikor csapattagokat választanak - nyilván mindenki a legügyesebbekre hajt.)

Ám egyszer csak megjelenik Callum. Callum a 22-es, még szinte ember, semmi haszna nincs. Az ilyenek szoktak pillanatok alatt meghalni terepen. Viszont azt senki nem vitathatja, hogy bátorság az van benne.


Ha ez még önmagában nem lenne elég - egy jó kis disztópikus világ, zombik, egy börtönnel is felérő intézmény, egy kis romantikus szál... Ezek mellé még egy rejtélyt is kapunk, ugyanis Wren szobatársa, és több alacsony számú furcsán kezd viselkedni. De vajon miért?

Úristen, el kell mondanom, én ezt a sztorit imádtam! Nem egy habkönnyű mese, hiszen gyilkológép "zombik" vannak a főszerepben egy disztópikus világban, ennek ellenére mégis furcsán könnyed tudott maradni. És azért, mert a szinte érzelem nélküli főszereplőnk számára pontosan az kerül a középpontba, hogy hogyan dolgozza fel, amikor hirtelen ráébred, nagyon is érez ő.

Wren eleinte keménynek tűnik, és persze végig az is marad, de pont azt szerettem benne, hogy a keménysége ellenére nem érzéketlen. Katnisshez tudom leginkább hasonlítani, aki ugyan badass karakter, az érzelmi életétől mégis mindig a plafonon voltam. Na, Wren nem ilyen.

És őszintén, Callum mellett nem is csodálom. Mert Callum, te jó ég! Annyira megszoktam, hogy a YA sztorikban jön az erős, határozott, önbizalomban dúskáló rosszfiú, hogy Callum kifejezetten üdítő volt. Ugyanis ő nagyon nem ilyen. Callum közvetlen, vidám, szeretetreméltó és elképesztően humoros. A legbrutálisabb helyzetben is képes volt mosolyt csalni az arcomra, rettentően a szívemhez nőtt. Ráadásul nagyon erős igazságérzete van, és ez tökéletes párosítást jelent így. A legemberibb és a legkevésbé emberi zombi. Zseniális ötlet, legalábbis én imádtam. Csipkelődnek, kedveskednek, Callum udvarol, Wren meg nem érti. Tapsot az írónőnek!

De a sztori az érzelmi száltól eltekintve is izgalmas volt. A küldetések, a nagy rádöbbenések, tele volt izgalmas akciójelenetekkel a könyv. Bár igaz, ami igaz, a vége picit gyorsra sikeredett, de hogy érzelmileg megmozgatott és nagyon izgultam, mi lesz, az biztos. Imádom Wrent, imádom Callumot, imádom őket együtt. Imádtam az egész könyvet!

KEDVENC LETT



Nyereményjáték


A történetben minden újjáélesztett a rebootolásukig eltelt percek száma alapján egy számmal illetnek, mely egyben az új nevük is. Így mostani játékunk során olyan filmes és könyves karaktereket keresünk, akiknek a neve vagy beceneve egy számjegy.
A feladatotok tehát egyszerű: az állomásokon látható képek alapján ki kell találnotok, kit hogyan hívnak, majd a megoldást beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Az azonban fontos, hogy az illető számmal, római számmal vagy betűvel írja a nevét (nem mindegy, hogy Huszonötös vagy XXV, netán 25).
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


04/08 MFKata gondolatai
04/10 Bibliotheca Fummie
04/12 Dreamworld
04/14 Függővég - Extra állomás (Könyv trailer)
04/16 Kelly & Lupi olvas
04/18 Deszy könyvajánlója
04/20 CBooks
04/22 Media Addict

Nincsenek megjegyzések