Breaking News

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi {Értékelés + Nyereményjáték}

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

A blogturnéról




Becky Albertalli bemutatkozó regényével bebizonyítja, hogy egy ifjúsági regény akkor is lehet menő, ha nincs benne világpusztulás, mágia avagy vámpírok, mindössze egy ellenállhatatlanul jópofa srác, no meg sok-sok oreo.



Eredeti cím: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Kiadó: Libri
Oldalszám: 324
Fordító: Weisz Böbe
ISBN: 9789633107782
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,27)
Megrendelési link
Sokak szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.
Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…
Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…
Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13 országban szerelmesek a lányok, és hát mit tagadjuk, a fiúk is.

Az első mondat:


"Meglepően rafinált ez a beszélgetés."

Véleményem


Erre a könyvre már nagyon régen felfigyeltem, még híre-hamva sem volt magyarul, de kb. tele volt vele a Tumblr falam (ami stílusos, tekintve, milyen fontos szerepet játszik a Tumblr a könyvben), és csupa jót olvastam róla. Így amikor kiderült, hogy érkezik magyarul is, nagyon megörültem. 

És még egy dolgot szeretnék elmondani, mielőtt ténylegesen is belevágunk az értékelésbe: ne higgyetek az ajánlónak a könyv elején! Amikor megláttam, kisebbfajta sokk volt, és elkezdtem előre rettegni, hogy jön majd valami nagy tragikus szál, ami miatt bőgni fogok. Fel sem merült még a lehetősége sem annak, hogy bőgjek - maximum azért, mert ANNYIRA cuki ez a sztori. Szóval ha valami nagy tragédiára, öngyilkosságra, erőszakra, halálos betegségre vagy valami ehhez hasonlóra vágytok, ez nem a ti sztoritok. 

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kapunk azért komoly témákat is. Egyrészt a legfőbb téma a coming-out, ezzel együtt pedig önmagunk felvállalása, annak elfogadása, hogy az ember változhat, és nem kell, hogy a társadalom által rá osztott normák alapján ítélje meg magát. Másrészt előkerült témaként a bullying is, bár nem olyan kínzó, gyomorfacsaró módon, mint ahogy sokszor találkozni vele. Nem az a könyv célja, hogy sokkoljon és ezzel valami maradandó ütést mérjen, amivel majd tanít. Nem az okítás a cél - egyszerűen csak elmeséli egy fiatal srác életét a szerző, aki akármelyikünk lehetne. A tanulsásgok és leckék pedig ennek megfelelőek.

Emellett pedig a főszereplőnek, Simonnak kifejezetten bölcs gondolatai vannak. Na nem arra kell gondolni, hogy valami Yoda veszett el benne, ez amolyan hétköznapi tinibölcsesség, a tipikus merengős-filozofálós pillanatok. És ezekbe abszolút fiatalos és mai gondolatok és emlékek vannak, ettől (is) éreztem igazán magaménak a történetet. Szó van Tumblrről, Oreo-ról, Ki vagy, Doki?-ról és még sok igen geek dologról, gyerekkori Power Rangers emlékekről, és Harry Potterről! Harry Potterről jó sokszor - és minden egyes hivatkozást imádtam. Nem csupán azért, mert ez egy plusz kötődései pont a szereplőhöz, hanem azért is, mert annyira... hihető az egész. Meg úgy alapból imádtam a Harry Potterről  olvasni, na. Különösen, hogy gond nélkül emlegetik a fanfiction világot és a Draco-Harry ficeket, amin nagyon jót kuncogtam.


Olyan ez a regény, mintha az ember fellépne Tumblrre, és ahogy Simon is teszi, belépne valami fórumba, ahol aztán egy netes haver elmeséli a sztoriját. Igazi, mai, hihető, geek... 

Emellett pedig végtelenül kedves is. Ez a YA regény egyszerre nagyon cuki és komoly, ráadásul még humoros is. Simonnak elég egyedi stílusa van, ami egy ismerősömre emlékeztetett itt-ott, ami még tovább mélyítette az imádatomat. 

Na de beszéljünk egy kicsit a sztoriról is! Simon meleg, és álnéven titkos levelezést folytat egy iskolatársával, aki szintén az. De hogy ki ő, az kész rejtély. Csakhogy egy másik iskolatárs rábukkan a levelezésre, lő egy screenshotot, és zsarolja Simont - azért cserébe, hogy ne tegye közzé a képet, Simon segít neki összejönni egy bizonyos lánnyal, aki jóban van a főszereplőnkkel. Közben persze a titokzatos Blue-val is zajlik a levelezés. 

Ez is a könyv felépítése egyébként: egy kis naplószerű szöveg, aztán néhány e-mail a Simon-Blue levelezésből, és megint szöveg. Az e-maileket kifejezetten imádtam, ezekért hatalmas pirospont jár. Ami pedig a szöveget illeti, az egyik pirospontot a kezdésért adom meg. Bele a lecsóba, egy rögtön érdekes helyzettől kezdünk - nincs új suli, nincs évkezdés, na tessék, úgyis lehet ifjúsági regényt kezdeni, hogy nincs új szereplő, nincs új suli. Simon mindenkit ismert, a helyzete mégis megváltozott. Még csak nem is annál a pontnál indítjuk a regényt, ahol Simon levelezésbe kezd. Egyszerűen egy fontos pontnál bekapcsolódunk a Simon életébe, mindenféle hosszas bevezető nélkül. 

Innentől pedig két fő kérdés van: ki a fene Blue és mi lesz ezzel az egész fenyegetős dologgal? 

Közben persze Simon körül egy sor olyan srác futkos, aki potencionális Blue lehet. Egy kicsit ugyan sikerült félrevezetni a szerzőnek a kilétét illetően, de azért így is elég hamar megéreztem, ki lesz a megoldás kulcsa. Ettől függetlenül megesküdni nem mertem volna rá, szépen adagolja a mellékszereplőket úgy az írónő, hogy mindig mást "sodor gyanúba". 

De emellett is érdekesek a mellékszereplők. Ott vannak Simon testvérei és legjobb barátai meg a többi iskolatárs. És attól, hogy Simon a főszereplő, az ő életük is halad a maga útján, ami szuper. Leah-ról egyébként szívesen olvasnék még, valami elindult ott, de nem fejeztük be. Na nem kell megijedni, nem idegesítő módon, csak épp annyira, hogy szívesen olvasnék egy külön könyvet róla. 

Illetve még valakik említést érdemelnek a mellékszereplők közül: Simon szülei. Annyira imádtam őket! Végre szerető, normális szülők, akik nos... nem normálisak, elismerem, de a legpozitívabb értelemben írom ezt. Annyira őrültek, hogy tanítani kéne. 

Összességében a szerelmi szál elképesztően cuki, kapunk néhány szívmelengető jelenetet is, kínos szituktól sem mentes a könyv, ahogy az tiniktől elvárható. Simon stílusa szuper, az e-mailek kellemesen feldobják a regényt, és a mellékszereplők is megérnek egy misét. 

NAGYON AJÁNLOM



Blogturné extra - Szófelhő


Az Epic Reads készített egy szófelhőt a regényhez. Ezen azt láthatjuk, mely szavak milyen gyakran szerepelnek a regényben - minél nagyobb a szó betűmérete a képen, annál többszor fordul elő a szövegben. 

Ahogy látszik, a legtöbbet szereplő szó a like. Ezután következnek a nevek, és a kind, azaz kedves/fajta szó. Érdemes átböngészni a kisebb mréeteket is. Különösen vicces, hogy a leggyakoribb kifejezések közé bekerült Simon és Blue e-mail címe is, amik nyilván elég sokszor szerepelnek a regényben. 

Egyébként a szófelhő szerint egy káromkodás is elég gyakori a regényben - a fucking szó simán toplistát, bár ami azt illeti, a magyar verzióban ez valószínűleg nem lenne így.



Nyereményjáték


Mostani játékunk egyben könyvajánlóként is szolgál, mivel minden állomáson egy-egy, magyar nyelven megjelent, LMBT témájú regény borítójának apró részletét találjátok. Ha ügyesen nyomoztok, akkor a turné végére nem csupán kilenc, olvasásra érdemes könyvet fedezhettek fel, hanem esélyetek nyílik megnyerni a Simon és a Homo sapiens-lobbi három példányának egyikét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


04.22. - Always Love A Wild Book
04.24. - Angelika blogja
04.26. - Media Addict
04.28. - Deszy könyvajánlója
04.30. - Kelly és Lupi olvas
05.02. - Bibliotheca Fummie
05.04. - Szembetűnő
05.06. - CBooks
05.08. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések