Breaking News

Kendall Kulper: A tenger boszorkánya {Értékelés + Nyereményjáték}

A hangulata egész egyedi

Kendall Kulper: A tenger boszorkánya

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan Kendall Kurper: A tenger boszorkánya  című könyvét, melyben  Avery Roe misztikummal, varázslattal és szerelemmel átszőtt története elevenedik meg. Kövesd végig a négy állomásos blogturnét, mert a végén, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét.


Eredeti cím: Salt & Storm
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 436
Fordító: Vince Judit Andrea
ISBN: 9789632616292
Sorozat: A tenger boszorkánya 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,54)
Megrendelési link
Egy elsöprő erejű történelmi romantikus történet, amely során egy boszorkány előre látja meggyilkolását, és egyetlen egy fiú van, aki segíthet neki megváltoztatni a jövőt.
A 16 éves Avery Roe el akarja foglalni jogos helyét Prince Island-en, bűbájai segítségével boszorkányként ő védené meg a sziget bálnavadászait a tengeren, édesanyja viszont arra kényszerítené, hogy a mindig jó jellemű és tiszteletreméltó, ámde varázstalan világban éljen. Amikor Avery egy álmában meglátja saját halálát, tudja, hogy fogytán van az ideje, fel kell fedeznie varázserejét és meg kell mentenie saját életét.
Avery nem várt szövetségesre lel a tetovált fiúban, Tane-ben, a tengerészben, akinek megvan saját, különleges varázsereje, amely oly módon segíti a lányt, ahogyan sosem várta volna. Boszorkánnyá válása talán megakadályozhatja halálát, azonban a lány rájön, hogy varázsereje olyan áldozatot követel, amire sosem volt felkészülve.

Az első mondat:


"Sohasem felejtem el a napot, amikor anyám heves tiltakozása ellenére nagyanyámtól megtanultam, hogyan tegyünk kötést a szélre."

Véleményem


A boszorkányos történeteket mindig is szerettem, és kifejezetten imádom azt is, ha ez valamilyen plusz különleges hangulattal is párosul, ami mellett nem érzem, hogy tucat a történet.

Nos, annyi bizonyos, A tenger boszorkánya egyáltalán nem tucat, bár azért kicsit nehéz helyzetben vagyok a könyvvel, bevallom őszintén. 

A világ maga nagyon tetszett, és ez elválaszthatatlan a regény hangulatától, párban jár a kettő. Egy bálnavadász szigetre kalandozhatunk a könyvben, ahol tényleg minden ekörül forog - nem csak a bevételt hozzák ezek a hajók, hanem rengeteg használatai eszköz is azon múlik, sikerül-e bálnát elejteni. Ez pedig elég veszélyes vállalkozás - a tenger alapból is, hát még ha egy ekkora fenevaddal kell szembenézni. (Most tekintsünk el attól, hogy ma környezetvédőként mit gondol erről az ember, hiszen ez egy más világ.) 



A múltbéli bálnavadász szigetnek már alapvetően van egy hangulata, amit az írónő csodálatosan meg is ragad. A háborgó tenger, a bálnás álmok, a bálna különböző testrészeiből készült használati tárgyak a piacon, a szokások, a tengerészek által hozott babonák... Minden megvan, amitől úgy érezze az ember, valóban ezen a szigeten jár.

És ha már a babonákat emlegettem, akkor elmondhatom, a természetfeletti szál is ebben a hangulatban gyökeredzik. A szigeten van egy boszorkánycsalád, a Roe család. Minden generációban egy lány születik, aki örökli a varázsképességet, és így egymást váltják a sziget lakóinak szolgálatában - jósolnak, szerencseamuletteket készítenek, szerelmi kötések és nem utolsó sorban irányítják az időjárást, hogy a bálnavadászok épségben hazatérjenek. Fontos feladat, ez nem kérdés. 
A természetfeletti és a hangulat csodálatosan egymásra találtak, tökéletesen hihető volt a bálnavadász népek hite a boszorkányokban, hiszen a valóságtól egyáltalán nem elrugaszkodott az elképzelés, sőt... Egy ilyen korszakban, egy ilyen helyen ez nagy eséllyel valóban így is volt a múltban. A természetfeletti egyszerűen része volt a világnak. 

Így ettől az egésztől elég búskomor és sötét az egész regény. Ehhez pedig még rátesz egy lapáttal a cselekmény. Avery börtönben érzi magát, hiszen édesanyja megkötötte, nem mehet el a nagymamájához, nem tanulhatja ki a boszorkányságot, nem lehet önmaga és nem hozhatja meg a saját döntéseit. Ez alapból elég nyomasztó, és csak tovább romlik a helyzet, amikor Avery megálmodja a saját halálát. 
Innentől kezdve két fő kérdés marad: vajon megakadályozhatja-e és mi kell ahhoz, hogy boszorkány lehessen? Az, hogy fájnia kell, egyértelmű, de hogyan? 



Ezt a hatalmas nyomasztó búskomorságot enyhíti kicsit a szerelmi szál, de tényleg csak egy kicsit. Nagyon szerettem a párosunkat együtt, kifejezetten aranyosak voltak. Leginkább az elején, a lassú egymásra találás tetszett, utána sajnos számomra kicsit túlpörögtek az események, és azt hiszem, túl gyorsan kapcsoltak nagyobb fokozatba a szereplők. Jó lett volna velük még kicsit több időt eltölteni, kicsit jobban elmerülni az érzelmeikben. Persze összességében a lényeg így is átjött. 

De a helyzet az, hogy még a szerelmi szál sem az az igazi magával ragadó csoda, hiszen végig ott van körülötte ez a búskomorságmassza, és még Tane saját múltja is rátesz egy lapáttal. 

Egy idő után már tényleg olyan érzésem volt, mintha egy boszorkány ülne a mellkasomon, és próbálna rám telepedni a depresszióátkával. Eközben a történet izgalmas, érdekes, a hangulat végig nagyon megkapó és különleges, csak hát... valahogy úgy éreztem, meg kell tartanom a távolságot. Hogyan lehetne feloldani ezt a búskomorságot? Nagyon vágytam rá, miközben ésszel bennem volt, hogy ebből az az igazi boldogságfelhő sehogy se lehet. 

Tovább rontotta a helyzetet, hogy igazán nem tudtam megkedvelni a főszereplőt. Bizonyos helyzetekben voltak tetszetős gondolatai és tettei - nagyon tetszett például, ahogy nem adta fel és küzdött tovább, illetve kifejezetten érdekes gondolatai és érzései voltak a tengerrel és a mágiával kapcsolatban -, de sokszor számomra túlságosan hisztis lett. Persze minden oka megvolt rá, mégis, olyan helyzetekben is hisztizett, amikor nem kellett volna. Néhányszor, főleg a regény elején, komolyan felmerült bennem, hogy jó lenne, ha valaki végre felképelné, hátha észhez térne. (Elnézést, senkit nem bátorítók erőszakra, egyébként békés természet vagyok.) 

Szóval az biztos, hogy a hangulat és világ megmarad bennem. Érdekesek voltak a leírások a bálnavadász szigetről, a tengerről, tetszett gyakorlatilag minden fordulat, és az, ahogyan lassan felfedezzük a boszorkányságot és az árát. Ennek ellenére sajnos igazán nem ragadott magával. 

EGYNEK ELMEGY


Blogturné extra - A szerzőről


Kendall Kulper 2008-ban végzett a Harvardon történelem és irodalom diplomával. Ezután a Bloomberg Radionál dolgozott újságíróként New Yorkban. Nagyon jól érezte magát, és elég vadnak találta első munkára, mindenesetre sokféle témát érinthetett a sporttól kezdve a művészeteken és az egészségen keresztül a tudományig. 

Közben írogatta a történetet is, ami a fejében volt, és azt vette észre, hogy még egy tízórás munkanap után is le kell ülnie minden este egy-két órára írni. Végül nagy döntést hozott: akkori vőlegénye Chicagóban tanult és élt, így kilépett a munkahelyéről, hozzáment feleségül, ő is Chicagóba költözött és főállású író lett.

Nyereményjáték


Avery szerelme Tane, a Csendes-óceán egyik szigetéről  származik, ahol a tetoválás ősi hagyománynak számít, és mágikus jelentőséggel bír. A játékunkban minden állomáson találtok egy szimbólumot, és a hozzá tartozó jelentést kell összeállítanotok a kiemelt betűk segítségével és ezt a szót kell beírnotok a rafflecopter doboz vonatkozó sorába.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje



04.13 Kelly és Lupi olvas
04.15 MFKata gondolatai
04.17 Deszy könyvajánlója
04.19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések