Breaking News

Trónok harcát néztem! - Harmadik rész beszámoló + következő rész promó

Figyelem! Ez a bejegyzés spoileres a Trónok harca 6. évadának 4. részére!


Megint eltelt egy hét, és végre itt a Trónok harca! 

Nyilván mindenki arra volt a legkíváncsibb, hogy mi lesz az immáron felébredt Jonnal. A legnagyobb kérdés számomra az volt, hogy mennyire lesz önmaga, és nagy örömmel állapítottam meg, hogy az, nem valami vadabb változat tért vissza. Másrészről viszont nyilván nem teljesen ugyanaz az ember, az ellene összehozott lázadás és gyilkosság, valamint az a tudat, hogy meghalt és feltámadt, kihatással volt a gondolataira - ahogy több mondatából és a rész végéből is érezni. Jon úgy érzi, kudarcot vallott, és érdekes kérdés, hogy ez vajon hogyan hat majd ki a döntéseire. Nyilvánvalóan nem folytatja pont ugyanazon az úton, ahol előtte haladt - ezt bizonyítja azt is, hogy ott hagyta az Őrséget. Hogy hova indult, szintén kérdés - amire rettentő kíváncsi vagyok. (Illetve ez elvileg egy újabb színt jelent: csak tudni kéne, mi van a Falnál, viszont Snow már máshol lesz...)




Ó, és ehhez még egy megjegyzés: Melisandre újra kiakasztott, amikor már végre kezdtem kicsit kedvelni. Szerencsétlen Jon alig ébredt fel, ez meg már a vallási őrületére meg a politikai csatározásokra gondolt rögtön. 

Na, ennyit Jonról, és akkor nézzük az epizód másik sokkoló jelenetét: Rickon. Pont tegnap olvastam egy teóriát arról, hogy vajon mi lehet az az ajándék, amit Ramsay-nek beharangoztak a rész teaserjében, és Rickonra esett az egyik tipp - és sajnos be is jött. A farkas feje elég sokkoló volt, még úgy is, hogy láttunk már korábban is lefejezett rémfarkast, és előre rettegek, mi lesz szerencsétlen Rickonnal annak az állatnak a karmai közt. Nem mintha túl sok vizet zavarna a karakter, és az összes Stark közül még neki van a legkevesebb jelentősége és hozzá kötődünk a legkevésbé érzelmileg, na de azért mégis...

És akkor haladjunk tovább a Stark csemeték között... Bran. A rész legizgibb jelenetét ő produkálta, vagyis a képessége. Visszatekintés Ned fiatalabb korára. Látszólag egy izgi harcjelenet a múltból, semmi több. Na de fontos lesz ez, és amikor az öreg kirántotta a látomásból Brant, nagyon kiakadtam - még akkor is, ha fel voltam rá készülve, nyilván nem lőhetnek el minden patront egyszerre. Hogy miért fontos a jelenet? Nem tudom, ki mennyire ismeri a Lyanna (tudjátok, Ned testvére, akit az előző részben láttunk lovagolni) teóriát, mindenesetre én azon az állásponton vagyok, hogy ez a teória igaz lesz - azaz Jon valójában nem Ned zabigyereke, hanem a testvére fia, és megfogadta, hogy megvédi. Ezt pedig azzal tudta a legjobban megtenni, ha a saját fattyának adja ki. A harcjelenet közben hallhattunk egy női sikolyt, ami szerintem szülési fájdalom miatt volt. Ráadásul az is kiderült, hogy a legjobb kardvívót Rhaegar egy meglehetősen viharos időszakban nem maga mellett tartotta, hanem elküldte, hogy valami mást védelmezzen. Mi lehetett ilyen fontos a számára? Nyilvánvalóan a szerelme (akit elrabolt vagy megszöktek - ez ilyen szempontból lényegtelen, bár én utóbbira hajlok) és a gyermeke, egyben örököse élete. Szóval nagyon ajánlom, hogy a visszatekintés folytatódjon a következő részben.



A másik ok, amiért érdekes volt a jelenet, az Bran kiáltása. Ugyanis valóban úgy tűnt, Ned hallotta Bran hangját, ez pedig sok kérdést vet fel. Persze az öreg (ne haragudjatok, képtelen vagyok megjegyezni a nevét) nyilvánvalóvá tette, hogy a múlt kőbe van vésve, de kérdés, hogy ez mennyire volt figyelmeztetés Bran számára és mennyire az igazság. Azt gondolom, a Trónok harca nem az a sorozat, ahol jól venné ki magát az időben utazgatás és változtatgatás, mert pont a tétek értékét csökkentené, ettől független a lehetőség megléte vagy nem léte fontos lehet. Ahogy az is kérdés, hogy vajon kommunikálni lehet-e a múlt szereplőivel - még ha nem is a múlt megváltoztatásával, de mondjuk a jövőével - például titkok átadásával. Meglátjuk. 

És akkor maradjunk a Stark vonalon, volt egy Aryánk is ebben az epizódban. Egy gyorsított kiképzésnek lehettünk tanúi, nagyon úgy tűnik, Arya valóban elengedte a múltját - származásostul, listástul. És hurrá, újra lát! Nem mintha erről bárkinek lettek volna kétségei, ráadásul annyira nyilvánvalóan hunyta le a szemét a tálkából ivós jelenetnél, hogy nagy összeget mertem volna tenni rá, hogy amikor kinyitja, megint normális lesz.
Viszont egy másik dolog ragadta meg a figyelmemet: amikor Arya a családtagjait sorolta, először négy fiútestvért emlegetett, amit ki kellett javítania. Persze amikor Jont a féltestvérének hívta, azt már jóváhagyták, viszont így is kérdés: lehetséges, hogy nem csak azért javították ki, hogy féltestvért mondjon, hanem azért is, mert érezték, hogy valójában nem a testvére? Jó kérdés, kicsit összeesküvés-elméletes, de ki tudja?



Dany szálán történt még egy kis izgi, megérkezett a Dothraki özvegyek közé, és kiderült, nem az a legrosszabb sors, ami várhat rá, hogy ott ragad velük. Szabályt szegett azzal, hogy nem indult rögtön oda - kérdés, lesz-e büntetés és ha igen, mi? Kíváncsian várom. Én szeretem Dany szálát, még ha sokan le is mondtak róla.



Eközben Tyrion újra hozta a formáját. Kiderült, kik pénzelik a lázadást, de ez igazából túl sok vizet most még nem zavar, és legyünk őszinték, a dolog elég nyilvánvaló való. Viszont Tyrion egy kis humort csempészett a jelenetbe. Azt kell mondanom, ha egy tanácsasztal és Tyrion érintett, annak garantáltan valami jó poén a vége - emlékeztek még arra a jelenetre (ami amúgy az egyik kedvencem), amikor székeket húzogattak, ezzel kifejezve a hatalmi rendszert? Imádtam. Ez most ugyan más hangulatú volt, de nem kevésbé vicces. Tyrion for president!



Sajnos a Lannisterek szála vallási fanatikusostul-hatalmi játszmástul uncsi, még mindig. Sajnos nem tudok velük mit kezdeni, meglepő, hogy akik eddig folyamatosan szállították az izgit, most ilyen laposak. Persze nyilván ez kifejezi kicsit a hatalmi hanyatlásukat, de még így is... 

Volt ezenkívül egy kis Sam. Túlzottan izgalmas ez sem volt, de legalább végre kaptunk róluk valami infót, mert ők is eltűntek elég sokára. Meglátjuk, mi lesz a továbbiakban. 

Nem volt viszont Dorne (nem sajnálom), Theon (erre azért kíváncsi vagyok), Greyjoy szál (nem különösebben szeretem, de azért most a vezető halála után érdekes politikai csaták lehetnek) és Sansa sem. Egyre inkább látszik, hogy annyi a szereplő meg a szál, hogy képtelenség minddel érdemben foglalkozni. 

Összességében nem volt rossz rész, várom a folytatást, de azért óriási sokk sem ért, mint az első néhány epizódban. 

És akkor a szokott módon itt a következő rész promója:


Nincsenek megjegyzések